Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Inburgering vluchtelingen deugt niet’

Het inburgeringstelsel voor vluchtelingen voldoet niet. Het is ‘versnipperd, onoverzichtelijk, duur’, en moet volledig worden herzien. Die zware kritiek uit Vluchtelingenorganisaties Nederland (VON) in een brief aan verantwoordelijk minister Donner.

02 april 2011

Volgens de VON biedt het huidige aanbod niet wat vluchtelingen nodig hebben: ‘Wij constateren, na jaren bijgedragen te hebben aan het debat betreffende de inburgering, dat het huidige aanbod simpelweg niet bijdraagt aan het vergroten van de economische zelfstandigheid van vluchtelingen.’

 

Het probleem is volgens de koepelorganisatie dat het huidige aanbod niet is gericht op educatieve en professionele redzaamheid, maar hooguit een bijdrage levert op het gebied van sociale redzaamheid. Het effect van de inburgeringcursussen is ‘marginaal’ te noemen, aldus de VON in haar brief, die is opgesteld naar aanleiding van het recent verschenen SCP-rapport Vluchtelingengroepen in Nederland.

 

Daarin geven geïnterviewde vluchtelingen aan dat ze de Nederlandse taal vooral in eigen kring hebben geleerd en dat ze niet zo heel veel hadden aan de officiële inburgeringcursussen. ‘Aan de inburgering moeten we slechts een bescheiden meerwaarde toekennen. Andere factoren zijn van grotere invloed op de kennis van de Nederlandse taal. Het gaat hierbij in het bijzonder om de genoten opleiding, de lengte van verblijf in Nederland, de leeftijd waarop men naar dit land is gekomen en de gezondheid’, zo schrijven de SCP-onderzoekers.

 

Desastreus

 

De functie en betekenis van inburgering is niet helder en de kwaliteit van het aanbod is niet overal gelijk, zegt de VON. Inburgering heeft volgens de koepel van zo’n vierhonderd vluchtelingenorganisaties, bovendien de functie gekregen van voorwaarde voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning, in plaats van het oorspronkelijke idee: een voorbereiding op een vervolgfase van educatie of arbeid.

 

‘Wij adviseren u met het huidige versnipperde, onoverzichtelijke en dure stelsel te stoppen’, schrijft het platform in de brief aan Donner. ‘Het inburgeringstelsel is een volkomen uit de klauwen gegroeid systeem dat niet tot resultaat leidt’, doet VON-voorzitter Dzsingisz Gabor er in een mondelinge toelichting nog een schepje bovenop. ‘Het tot nu toe gevoerde beleid is desastreus. Hoogopgeleide vluchtelingen staan in Nederland op de laagste trede van de maatschappelijke ladder en belanden maar al te vaak in de bijstand’.

 

Volgens Gabor, zelf in 1956 vanuit Hongarije naar Nederland gevlucht, zit er dan ‘structureel iets fout’. De inburgering voorziet wel in het verkrijgen van redzaamheid voor het dagelijks leven, maar voor gemotiveerde vluchtelingen die zo snel mogelijk aan de slag willen in hun nieuwe vaderland is meer nodig, aldus Gabor, die zich in Nederland opwerkte tot burgemeester, staatssecretaris en CDA-Kamerlid.

 

Broodroof

 

De VON doet concrete voorstellen voor een alternatief stelsel. De organisatie pleit voor een centraal geleid traject van zo’n 3 jaar, dat de vluchteling intensieve begeleiding biedt bij het volgen van (aanvullende) opleidingen en het vinden van werk. Geef vluchtelingen 5 dagen per week dagelijks 4 uur taalles en leidt ze naar de juiste cursussen in aanvulling op de diploma’s die in het buitenland al zijn behaald, betoogt Gabor. ‘Iemand die in zijn vaderland chirurg is, heeft niets aan 2 uur Nederlands per week in een groep met nagenoeg analfabete vrouwen. Dat is pure geldverspilling. Natuurlijk moet zo iemand ook “goedemorgen” kunnen zeggen, maar belangrijker is het dat hij kennis van de Nederlandse chirurgie krijgt bijgebracht, dat hij de woorden en uitdrukkingen van dat gebied beheerst’. De VON-voorzitter haalt het voorbeeld aan van een Iraanse chirurg die in Nederland niet verder kwam dan laborant, ‘hulpje in een ziekenhuis’. Tegenwoordig is de man hoogleraar in Cambridge. ‘Engeland en Duitsland zijn veel meer gericht op wat vluchtelingen wél kunnen.

 

Grote groepen Somaliërs en hoogopgeleide Iraniërs die vanuit Nederland zijn doorgereisd naar die landen doen het daar veel beter dan hier. In Nederland zijn allerlei regels en barrières. In Zweden krijgt een vluchteling ook meteen een gesprek over wat hij kan en wil, en wordt daarin zeer intensief begeleid. Dat is uiterst succesvol’. In de nieuwe opzet zouden de universiteiten, de Stichting voor Vluchteling- Studenten UAF (het voormalige Universitair Asiel Fonds) en andere wetenschappelijke instellingen de krachten moeten bundelen, om de cursussen centraal aan te sturen.

 

Gabor: ‘Je kunt dit niet overlaten aan de tachtig gemeenten die vluchtelingen binnen hun grenzen hebben. Zij hebben de banden niet met de wetenschappelijke wereld en kennen de specifieke problematiek onvoldoende’. De VON heeft een jaar of 7 geleden al gepleit voor een dergelijk stelsel. ‘Dat werd ons niet in dank afgenomen, de hele institutionele wereld van de ROC’s viel toen over ons heen. “Broodroof”, riepen ze in koor. Maar de vluchtelingen hebben geen tijd meer te verliezen en Nederland heeft geen geld meer te verspillen. Het stelsel moet nu echt op de schop’. De brief aan Donner komt binnenkort aan bod bij het Kameroverleg over het SCP-rapport.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Ook de ''normale Inbrgering'' deugt niet, vooral als het om vrijstellingen gaat. Krijgt een buitenlandse een brief dat ze gedeeltelijk vrijgesteld is en dat ze een paspoort kan aanvragen. Deze vrouw gaat en moet-dat weet ze- zich eerst laten naturaliseren. dan begint de ellende. De GBA-ambtenaar erkent de brief/beschikking niet en komt na een gesprekje met deze vrouw tot een volstrekt tegengestelde conclusie dan de ontheffng verstrekkende collega van Sociale Zaken.
het kan wel: Ze is getrouwd met een Nederlander, dus moet ze wachten tot 2020, dan is ze 15 jaar in Nederland. dus nu scheldt ze op Verdonk, Wlders en de ''stijle calvinist'' Donner die onder invloed van Wilders staat.
Het systeem deugt dus niet, omdat we er zelf een rotzootje van gemaakt hebben!
De mensen van goede wil worden van het kastje naar de muur gestuurd.
Tot slot: In het Inbugeringsexamen staat ook een aantal ""dubieuze vragen" zoals de vraag hoeveel euro je per dag maximaal mag overmaken naar het buitenland. Dat weet ik niet en u wellcht ook niet, maar een inburgerende vreemdeling schijnt dat van ambtenaren te moeten weten!
Bas / logicus
De inburgeringscursus zoals die nu bestaat is ook niet opgezet om immigranten/vluchtelingen te laten inburgeren maar om de zakken te vullen van de organisatoren die de lessen faciliteren.
Een lesuur kost per leerling ongeveer € 20,00. Vermenigvuldig dat met 20 tot 30 leerlingen per klas.
De leraar is vaak iemand die voor normaal lesgeven niet geschikt zou zijn. Soms spreken ze zelf gebrekkig Nederlands (ervaring uit de praktijk). Het resultaat laat zich natuurlijk raden.
Maar om weer terug te komen op de onkosten voor de organisatie, 4 uurtjes zaal huur € 40,00,3 uur les van leraar € 42,00 en overige kosten € 18,00. Omzet € 400,00/€ 600,00. Dus een rendement voor de organisatie per klas ligt al snel boven de € 300,00 per klasje.
Er zijn bijna vijfduizend volle klassen per dag. Reken zelf maar uit waar het belang dus ligt.

In andere landen integreren ze beter omdat daar niet zonder strenge voorwaarden een uitkering te krijgen. Dat verschil in integratie ligt niet aan de lesmethodiek maar aan de financiële gevolgen als men zich niet aanpast.

Als de inburgeringscursus hier was opgezet naar het beeld van de initiator mevrouw Verdonk had het plaatje er nu heel anders uit gezien.

Jose / ambtenaar
járen geleden werd de niet-nederlandse vrouw nederlandse simpel door haar huwelijk; t.o.v. de niet-nederlandse man was discrimenerend dus werd het gelijkgesteld en de niet-nederlandse vrouw moest toen ook na haar huwelijk 3 of 5 jaar wachten; heb het de laatste jaren niet bijgehouden, dus ik weet niet of een niet nederlander na x jaren huewelijk met een nederlander automatisch nederlandse nationaliteit kan aanvragen; als je de dremple (telkenmale) verhoogt, zal de niet nederlander zich niet snel welkom voelen; m.a.w. het integreren (is proces dat van zelf gaat) zal dan ook niet snel verlopen; vraag me af hoe het komt dat zovelen (?) xenofoob zijn; ik heb de indruk dat die angst voor niet westerse allochtonen zg. broodje aap zijn; iedereen van horen zeggen.; terug naar de inburgering, in 1ste instantie zou ook ik naar de inburgering moeten, ben ook allochtoon (vvorlopig niet meer???) maar ik merk dat ik over heel veel zaken (aardrijkskunde, geschiedenis, nederlandse taalbeheersing) meer weet dan de meeste van mijn collega's; als ik de quiz 2voor 12 als uitgangspunt neem, dan scoor ik tussen 8 en 10 vragen en regelmatig heb ik het woord eerder dan de kandidaten; ik ben niet de norm, maar wat wordt bij de inburgering aan de cursisten geleerd?
S. Kunkels / casemanager Inburgering
het wordt hier wel weer heel simplistisch voorgesteld en of er geen verschil wordt gemaakt tussen laag en hoog opgeleide mensen en soorten cursussen die worden aangeboden. Het ligt dan weer aan "het systeem" van de inburgering terwijl er helemaal voorbij wordt gegaan aan het feit dat mensen ook een "m.i. zeer grote"eigen verantwoordelijkheid hebben om de taal te leren als ze willen integreren. Maar wat gebeurt er juist met deze doelgroep de hoogopgeleide vluchtelingen op het moment dat zij een verblijfsstatus krijgen? Zij komen reachtsteeks in de WWB terecht met inrichtingskrediet ed. en alles wordt verzorgd. Zo werkt nu eenmaal onze verzorgingsstaat. Ruimte voor eigen initiatief is er zeker maar daar moeten mensen wel gebruik van maken en er moet ook werk zijn op hoger niveau. In het uiterste zuiden van NL is dit werk gewoon veel minder voor handen en wijken ook veel "autochtone hoogopgeleiden"uit naar het westen. Graag dus een wat eerlijker analyse de volgende keer!!!
J. Homan
Er wordt in dit onderzoek veel te veel de nadruk gelegd op het feit dat de gemiddelde vluchteling hoogopgeleid zou zijn; de praktijk van de laaste vier jaar is echter dat 80% van de toegelaten Somaliers , Afghanen en Irakezen geen beroepsopleiding heeft genoten in land van herkomst en vaak functioneel analfabeet is bij binnenkomst. Deze vluchtelingen hebben zelfs al twee a drie jaar nodig om een taalniveau te bereiken waarop aan gewone verplichte inburgeringstraject kan worden begonnen. De tijd dat vooral hoogopgeleiden en makkelijk lerende
vluchtelingen naar Nederland komen is helaas al meer dan tien jaar geleden !
Bas / logicus
@S.Kunkels & J.Homan, een heel groot deel van de echte vluchtelingen is inderdaad, voor de in het thuisland geldende norm, nog steeds hoog opgeleid. Dat betekend niet dat dit ook geld voor de vluchteling die naar Nederland komt. Veel hoog opgeleide vluchtelingen spreken in verband met hun studie vaak Engels of Frans. Om die reden komen dit soort vluchtelingen niet naar Nederland maar reizen naar het land met de laagste taalbarrière en de beste kans op een nieuw leven inclusief carrière. Nederland huisvest de laagst opgeleide vluchtelingen ter wereld. Dat is al bijna dertig jaar zo. Bij voorbaad staat vast dat velen van hun nooit een positieve bijdrage zullen leveren aan de Nederlandse maatschappij. Hen rest slechts een uitkering WWB, huurtoeslag, zorgtoeslag en andere kortingen. Samen goed voor een toename in belevingswaarde van het leven van meer dan 1000% ten opzichte van wat ze gewend waren. En Nederland is het enige land ter wereld dat geen eisen stelt aan nieuwe binnenkomers. Een strafblad voor, roof, moord, verkrachting of geweldplegingen vormt nog steeds geen belemmering. Hierdoor is Nederland qua immigranten (in welke hoedanigheid dan ook) de beerput van Europa. Het criminaliteitscijfer onder specifieke groepen allochtonen is in Nederland een veelvoud van de zelfde groepen allochtonen in Frankrijk, Engeland, Zwitserland, Spanje, Italië en België. En daar moet, dat staat onomstotelijk vast, toch een reden of aanleiding toe zijn. Ik vermoed dat vier criteria daar aan bijdragen; 1/ strenger toelatingsbeleid, 2/ geen uitkeringen,3/ harde aanpassingseis en 4/de allochtoon die komt, komt met een andere mentaliteit (positief).
Advertentie