Advertentie
sociaal / Nieuws

In mei duidelijkheid over kaders transitie jeugdzorg

Van Rijn wil haast maken met de decentralisatie van de jeugdzorg, die in 2015 over moet zijn gegaan naar gemeenten. 'Een dezer weken brengen wij het wetsvoorstel in procedure', zegt hij.

01 februari 2013

Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van VWS zal in het voorjaar duidelijkheid scheppen over de financiële kaders en de omvang van de doelgroepen die met de decentralisatie jeugdzorg onder de hoede van gemeenten komen te vallen. Dat zegt hij in een interview met Binnenlands Bestuur

Wetsvoorstel in procedure
Van Rijn wil haast maken met de decentralisatie van de jeugdzorg, die in 2015 over moet zijn gegaan naar gemeenten. 'Een dezer weken brengen wij het wetsvoorstel in procedure', zegt hij. 'In de meicirculaire geven we duidelijkheid over de financiële kaders, de klantgroepen en andere zaken.' Van Rijn geeft verder aan dat als er onduidelijkheden zijn over de cijfers, er nader onderzoek gedaan zal worden.

Goh, wat komt er nou op me af
Ondanks dat nog niet precies duidelijk is welke groepen jeugd en welke budgetten gemeenten op zich af krijgen, moeten ze wel al aan de slag met de transitie. 'Deze beweging is al een hele tijd aan de gang', aldus Van Rijn. Hij vindt het dan ook te makkelijk om pas te willen beginnen als precies duidelijk is om welke doelgroepen het gaat en hoeveel geld er exact voor beschikbaar komt. 'Het proces van decentralisatie loopt al acht jaar, dus je kunt moeilijk zeggen: goh, wat komt er nou op me af?'

Langdurige zorg
In maart wil Van Rijn in een hoofdlijnenbrief aan de Tweede Kamer zijn visie op de langdurige zorg uiteenzetten. 'Die hoop ik te baseren op zo veel mogelijk overeenstemming en overleg met het veld over de koers die we daarin neerschrijven', aldus de staatssecretaris.

Het hele interview met staatssecretaris Van Rijn vindt u hier (inlog).

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie