of 64621 LinkedIn

In Den Haag is het inburgeren of uitkering kwijt

De gemeente Den Haag gaat zo’n 300 allochtonen met een uitkering dwingen om Nederlands te leren en in te burgeren. Als zij dat niet doen, raken zij hun uitkering kwijt.
11 reacties
De gemeente Den Haag gaat zo’n 300 allochtonen met een uitkering dwingen om Nederlands te leren en in te burgeren. Als zij dat niet doen, raken zij hun uitkering kwijt.
Belemmering
De woordvoerster van wethouder Marnix Norder (Integratie, PvdA) heeft een bericht daarover in het AD vrijdag bevestigd. Met de maatregel wil Den Haag allochtonen met een taalachterstand ,,vooral helpen om weer te kunnen participeren in de arbeidsmarkt’’, beklemtoont de zegsvrouw. ,,Dit soort achterstanden vormt een enorme belemmering als zij proberen aan werk te komen.’’

Selectie
De gemeente heeft een selectie gemaakt van mensen in Den Haag die een uitkering krijgen en bij wie de taalachterstand een grote belemmering vormt. Dit leverde een lijst op met 3000 namen. Deze worden op gesprek gevraagd en krijgen de keuze voorgelegd: of ze gaan een inburgeringscursus doen en de taal leren, of ze raken hun uitkering kwijt.

Gesprek
Zo’n 300 allochtonen zijn al op gesprek geweest en moeten nu een inburgeringscursus gaan volgen. Er staan nog zo’n 2700 andere uitkeringsgerechtigden op de lijst die binnenkort op gesprek komen en dezelfde keuze voorgelegd krijgen.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Piet (consultant) op
@Joschke,zonde van je reactie,maar inderdaad je begrijpt het niet goed.Zie de reactie nadien,van onze Thomas, hij blijft volhouden dat taalles niet helpt en dat er sprake is/blijft van insitutionele discriminatie.

Maar ik heb overigens wel begrip voor onze Marrokanen.Alle landen die in de periferie liggen van de evenaar in liggen,of in een subtropisch klimaat heben van uit de verre historie nooit echt hard moeten werken om in leven te blijven. Ingeval je de noordelijker gelegen landen niet werkt, vries je dood of ga je dood aan de kou etc. Historisch gezien is er een veel minder grote druk om te werken om in leven te blijven. Als dan blijkt dat wij over grote welvaaart, auto's etc beschikken komt men in grote getale hier te gast( zo je wilt uit te ruif mee eten). Werken hoeft niet, want een uitkering krijgen ze toch wel. Alleen al bij mijn dood moet ik 50 % afdragen,nadat ik het grootste deel inmijn leven al 60% heb betaald. Geef die mensen eens ongelijk! Ik heb er veel begrip voor. Dat ik zo dom ben ( geweest)! En wij blijven die mensen dan ook nog vluchteling noemen!!! Zelfs nog na de lente in Egypte en Tunesie!
Door Doe normaal op
Thomas, rare reactie. Waarschijnlijk een allochtoon die zich Thomas noemt. Natuurlijk wil Nederland niet al die immigranten, en zeker niet in de uitkering. Teveel immigranten betekent dat het Nederland zoals het was niet meer bestaat.

Het mooie is dat men allah aanprijst, maar alle regimes zijn uitbuiters en doen niets voor hun volk. En voor een marokkaan is het beter hier te wonen, mee te eten uit de staatsruif en schelden op Nederland, het Joden- en Christendom, vergetend dat de sociale zekerheid gebaseerd is op christelijke waarden en normen. Iets wat de mohamedanen ook kunnen, als ze zouden willen...
Door Thomas op
Als Nederland stopt met het beschuldigen van immigranten voor alles wat slecht gebeurt in dit land, het lijkt alsof de hele sociale en politieke systeem instort. Dus het beschuldigen van de immigranten is voordelig voor de politici, ambtenaren, en etc.
Inderdaad Nederlanders willen niet dat immigranten een baan krijgen. Zo lang als de immigranten economisch afhankelijk blijven, zal de politiek blijven haat verspreiden en angst zaaien, die hen beloont het winnen van elke verkiezing. Het is lucratieve business die blijft maar geven. Waarom zouden ze de immigranten laten het werk van hun kinderen inpikken? Dat is toch ad absurdum.

Daarom de regering doet helemaal niets om de arbeidsmarkt te verbeteren. Werkgevers gebruiken een bekende regel tijdens selectie- "Liever Mark Dan Mohamad". Het doel van de taalles en andere nep trajecten is om immigranten afhankelijk te houden van de overheid Het resultaat is inderdaad armoede en socialenuitsluiting. Kortom, Systematische institutionele discriminatie

Viva Nederland!
Door oud-consulent dSZW op
Jan, Ik heb zelf bij de Haagse Sociale dienst gewerkt. Als er géén allochtonen in Den Haag zouden wonen, kon de Sociale Dienst wel opgeheven worden. Op een bestand van pakweg 150 klanten had je misschien 15 autochtonen. Dus als je 30.000 mensen in de bijstand heb, waarvan 10% autochtoon is is dt 3.000. Dan kan de directeur van de dienst het wel in zijn eentje af...

En dit voor de onderdirecteur van DIVOSA, dit is geen borrelpraat maar de realiteit...
Door Jan op
Al die autochtone Hagenezen die plat Haags spreken en een uitkering hebben, zouden ook onder deze maatregel moeten vallen.
Door Joschke op
Ben ik nu dom, of snap ik het niet. Thomas benadrukt dat zelfs tweede generatie allochtonen met Nederlandse dip'loma's geen werk vinden. En consultant Piet valt Thomas aan met de mededeling dat Thomas het niet snapt omdat de taal de sleutel tot de samenleving is.

Ik denk dat consulant zelf effe naar Hans Anders moet gan voor een nieuwe bril... en ik hoop voor hem dat er geen lezers zijn die zijn stuk lezen want een consultant die niety kan lezen, daar heb je niets aan.

Maar 3.000 niet goed-sprekende allochtonen is een ramp. Als deze mensen een baan zouden vinden, wat dan ook, scheelt het Den Haag 36.000.000 euro aan bijstandsuitkeringen (als ze allemaal alleenstaand zijn en een alleendtaandenuitkering ontvangen.

Norder, je bent gewoon 20 jaar te laat...
Door Piet (consultant) op
@Tomas ( geacht) U kunt wel lezen en mogelijk ook onderzoeken.Toch concludeer ik dat U er nog niet zoveel van begrijpt.

Ingeval je in een ander land woont is het uberhaupt noodzakelijk ook voor het wel bevinden, aclimatiseren,integreren dat je de taalkunt lezen en schrijven.

Dus Thomas maak het niet ingewukkelder dan nodig is,er wordt al genoeg onnodig gepraat ( zo je wilt geluld) in dit land.
Door barbara op
op zich heel goed. Er is niks mis mee met beter een taal leren spreken/schrijven. En er is niks mis me om er alles aan te doen om te kans op banen te verhogen.
Maar het is natuurlijk een illusie dat het een automatisch leidt tot het ander. Op dat punt ben ik het eens met Thomas.
Oneens ben ik het met Thomas om dit discriminatie te noemen. Er wordt juist geinvesteerd in mensen.
Door Marco Knol op
Geen institutionele discriminatie maar een terechte maatregel. Ik doe personeelswerk bij een schoonmaakbedrijf en ken de problematiek. Het gebeurt dat mensen na 2 jaar ziekte arbeidsongeschikt zijn voor het eigen werk en volledig afgekeurd worden alleen omdat er te weinig functies zijn die ze zouden kunnen doen (aldus UWV). De reden: ze kunnen niet lezen en schrijven in het Nederlands. Terwijl veel van die mensen heus nog wel iets zouden kunnen doen.
Door Thomas op
Dat is institutionele discriminatie. Als de overheid is echt geïnteresseerd in bestrijden tegen werkloosheid van de niet-westerse immigranten, dan is de arbeidsmarkt regulering het enige wat die kan helpen de hoge werkloosheid van de minderheden. Onderzoeken bewijzen dat zelfs de tweede generatie niet-westerse immigranten die hebben goed onderwijs gevolgd hebben nog steeds te lijden van de hoge werkloosheid. Maar dat is niet het geval voor de autochtone met gelijkwaardig diploma. Reguleer de arbeidsmarkt en stop institutionele discriminatie.