of 64621 LinkedIn

Huurgrens omhoog óf andere berekening

De inkomensgrens om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen moet omhoog. Gaat dat niet lukken, dan moet het inkomen op anders berekend worden.

De inkomensgrens voor sociale huurwoningen moet omhoog, óf de manier waarop het inkomen wordt berekend, moet veranderd. Dat schrijft de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties in een brief aan minister Donner. De grens en de huidige berekening draagt bij aan de stagnatie van de woningmarkt, aldus de AFWC.

Andere berekeningen

Uit een analyse van woningcorporatie Ymere blijkt dat het voor gezinnen met twee werkende ouders en een gezamenlijk inkomen tussen de 33 duizend en 40 duizend euro onmogelijk is om aan een woning te komen. Om te berekenen of mensen in aanmerking komen voor een sociale huurwoning worden namelijk andere berekeningen gehanteerd dan om te kijken of diezelfde mensen in aanmerking komen voor een hypotheek.

 

Totaal

De inkomensgrens voor een sociale huurwoning ligt op 33 duizend euro. Daarbij wordt gekeken naar het totaal van het inkomens in een huishoudens. Maar banken en ook het NIBUD kijken om te bepalen of iemand een hypotheek kunnen krijgen, naar één volledig inkomen, opgeteld bij eenderde van het tweede inkomen.

 

Geen huis voor

Zo kan het gebeuren dat een gezin waarvan één persoon 24 duizend euro verdiend en de ander 15.000 euro geen sociale huurwoning krijgen. Immers, het totaal inkomen is 39 duizend euro. Maar banken laten weten dat hetzelfde stel een hypotheek krijgt gebaseerd op een inkomen van 29 duizend euro (24 duizend + eenderde van 15 duizend). ‘In een regio als Amsterdam is daar voor een gezin geen huis voor te kopen’, aldus Hans van Harten, voorzitter van de AFWC.

 

Eenderde van tweede inkomen

Ymere stelt daarom voor om bij gezinnen met kinderen het gezinsinkomen op dezelfde manier te definiëren zoals de markt, maar ook het NIBUD dat doet: het hoogste inkomen binnen het gezin plus eenderde van het tweede inkomen binnen het gezin. De Amsterdamse Federatie steunt het voorstel. ‘Het is dat, óf die inkomensgrens moet omhoog’, vindt Van Harten. De brief van de AFWC is onlangs naar Donner verstuurd nadat de minister woningcorporaties gevraagd had hem te informeren over hoe de regels voor sociale huurwoningen uitpakken.

 

Niet reëel

Koepelorganisatie Aedes spreekt van ‘wéér een creatief idee om toch meer mensen met een laag middeninkomen een sociale huurwoning toe te kunnen wijzen’. ‘Het probleem zit hem in die grens’, legt woordvoerder Pluup Bataille uit. ‘die is overal in het land gelijk en dat is niet reëel.’ Volgens Aedes zijn er gebieden waar de inkomensgrens prima werkt. ‘Maar in de hele Randstad, naar Arnhem, Den Bosch en Eindhoven is die grens niet haalbaar.’

 

Europa

Ook vanuit de Kamer is er druk op Donner om terug te gaan naar Europa om de door de EU opgelegde grens bij te stellen. Voorlopig lijkt de minister niet van zins dat te doen, maar Van Harten van hoopt dat zijn brief – en die van andere woningcorporaties – de minister op andere gedachten kunnen brengen. Aedes hoopt dat ook ‘want op deze manier loopt de woningmarkt vast’, aldus Bataille.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ria Huisman (Directeur) op
Bericht is van 2011 helder toch
Door decnop (assistent prod. afd/spec.) op
Klopt, niet haalbaar, door mijn winstuitkering zit ik €400,- boven de grens, daarom moet ik voor een huurhuis van €485,- ineens €664,- gaan betalen, dat is netto €2148,- per jaar meer voor bruto €400,- meer per jaar! Dan kan ik beter mijn winstdeling weigeren, dan kan ik wel voor b.v €485,- huren.
Ik hoop dat deze regel snel word aangepast!!!!