Advertentie
sociaal / Nieuws

Hulpverleners vaker belaagd deze oud en nieuw

Er is deze nieuwjaarsnacht weer vaker geweld tegen politie en hulpverleners gebruikt.

02 januari 2012

Meer aanhoudingen dan een jaar geleden, meer geweld tegen de politie en hulpverleners en meer telefoontjes naar de hulpdiensten. De jaarwisseling is nog niet het feestje dat het zou moeten zijn, concludeerde minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zondag.

Onacceptabel

Uit een eerste inventarisatie bleek dat de politie in heel Nederland tijdens de jaarwisseling 1350 aanhoudingen verrichtte. Een jaar geleden lag dat aantal nog op 1200. Veel mensen maakten zich schuldig aan bedreiging, beroving, vernieling of geweld. Het aantal meldingen van geweld tegen agenten en hulpverleners steeg naar 110, tegenover 105 in 2010. Opstelten vindt dat onacceptabel en ernstig: ,,Het geweld tegen gezagsdragers moet absoluut naar beneden''.

Snelrecht

Een handjevol raddraaiers kreeg zondag al meteen een straf opgelegd. Zowel in Amsterdam als in Breda moesten zij meehelpen met het opvegen van de oud-en nieuwrommel. Het overgrote deel van de verdachten moet nog voor de rechter komen. Dat gebeurt deels in de loop van de week op supersnelrechtzittingen.

Molotovcocktails

In Den Haag moest de ME kort optreden in de wijk Ypenburg. Ook in Zoetermeer werd de ME ingeschakeld toen een groep jongeren molotovcocktails naar de politie gooide. Net als in de voorgaande jaren had de brandweer het in Den Haag druk met het blussen van autobranden. In de stad woedden 47 autobranden, in de gehele Haagse regio waren het er bijna 80.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Harriet Meulenbroek / Inspecteur Arbeidsomstandigheden (Arbeidsinspectie)
Ik zie de chaos jaarlijks toenemen. De toename van illegaal vuurwerk in Nederland baart mij echt zorgen. Gisteren op het nieuws was een oogarts aan het woord dat deze jaar wisseling weer meer slachtoffers zijn gevallen dan het jaar er voor. Tevens worden de dienstverleners meer en meer belaagd....

Waarom gaan we de wetgeving niet veranderen? Verbiedt de verkoop en het mogen afsteken van vuurwerk aan particulieren. Zorg voor voldoende professioneel vuurwerk met een prachtige show en alles zal (op dit vlak) een stuk rustiger en veiliger verlopen.
gerrie
Naar mijn mening is er geen verschil tussen het gericht gooien van een molotovcocktail en gericht met scherp schieten. Lijkt me opzettelijke poging tot doodslag. Gruwelijk
O. ten Hove
,,Het geweld tegen gezagsdragers moet absoluut naar beneden''. Leuke quote voor de Bühne... maar er zijn tegen de 300 gezagsdragers (politieagenten) ontslagen. Er zijn er genoeg die de burger zo behandelen dat de burger zich wel moet verzetten want een klacht indienen heeft geen zin want de collega's beschermen elkaar...



Agenten luisteren namelijk niet, en deinsen er niet voor terug om door niet-integer handelen hun geliojk te halen. Geloof mij die 300 is het topje van de ijsberg...
Bond / Adviseur
Joschke - een wat vreemde reactie, je moet je wel verzetten? dat rechtvaardigt het gooien met molotovcocktails en het molesteren van ambulancepersoneel?

Dat je jezelf neerzet als slachtoffer van de politie, dat kan, maar betekent dat, dat je elke willekeurige agent wat mag aandoen?



Dat je jezelf neerzet als slachtoffer van de politie, dat kan, maar betekent dat, dat je elke willekeurige agent wat mag aandoen?
Hugo Vogel
Schijnt een fabel te zijn, die stijging van het geweld tegen hulpverleners. Lees dit artikel http://www.nwtonline.nl/00/nt/nl/0/weblog/766/in …
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Ja ja, die Joschke toch.





Slachtoffer van politiegeweld.





Luister vrolijke noot, in mijn jeugd (jij zat toen waarschijnlijk nog achter de boerenkool) heb ik ooit ook eens een paar knallen ontvangen van de politie. En min of meer onterecht. Maar .........ik bevond mij wel in een groep die liep te joelen. Om 04.00 uur in de ochtend. De overige groepsleden waren op hun draf een ietsje sneller en ondergetekende was de klos en incasseerde de klappen. En dat terwijl ik mijn mond nu juist had dichtgehouden. It's all in the game, niet zeuren maar verder gaan.





Het leverde mij o.a. een gekneusde pols op en .........een paar glazen bier van mijn maten. Want ze gaven toe dat ik er niets mee had te maken.





Zo deden we dat vroeger.





En Hugo, ophouden. Jij vreemde vogel!
Rob
Ik ben het helemaal met Joschke eens. Ik begrijp het toenemende geweld naar politie helemaal. Ze maken het er echt zelf naar. Inderdaad moeten ze altijd hun gelijk hebben en je wordt niet serieus genomen door ze. En natuurlijk zijn er ook wel goede agenten, maar het overgrote deel is alleen maar een stelletje blaaskaken die proberen boven de burger te staan. Ook ik ben net als Henk ooit een keer ontrecht als dader bestempeld, terwijl ik juist slachtoffer was.

Het geweld tegen ambulancepersoneel vind ik wel absoluut onacceptabel.
Advertentie