of 63966 LinkedIn

Hulp voor Twentse bijstandsgerechtigden met zorgschuld

Twaalf Twentse gemeenten gaan in samenwerking met Menzis hulp bieden aan bijstandsgerechtigden met een zorgverzekeringsschuld. Elf gemeenten hebben zich aangesloten bij het Enschedese initiatief dat al sinds 2016 loopt.

Twaalf Twentse gemeenten gaan in samenwerking met Menzis hulp bieden aan bijstandsgerechtigden met een zorgverzekeringsschuld. Elf gemeenten hebben zich aangesloten bij het Enschedese initiatief dat al sinds 2016 loopt.

Meer dan zes maanden geen zorgpremie betaald

De regeling geldt voor bij Menzis verzekerde bijstandsgerechtigden die meer dan zes maanden geen zorgpremies hebben betaald en die bij het CAK (Centraal Administratiekantoor) geregistreerd staan. De schuldenaars krijgen dan te maken met een bronheffing, die inhoudt dat hun premie plus een boete maandelijks worden geïnd bij de bron van het inkomen, dus de uitkering of toeslagen. Probleem bij de bronheffing voor schuldenaars is dat die bedragen niet in mindering van de schulden worden gebracht, waardoor de schuld blijft groeien.

 

Uitstroomregeling

De regeling in de twaalf Twentse gemeenten houdt dan ook in dat deelnemers gebruik kunnen maken van de zogeheten Ministeriële uitstroomregeling voor bijstandsgerechtigden, waarbij de gemeenten de voorwaarden voor uitstroom stellen. Bedoeling is dat deelnemers aan het uitstroomtraject in drie jaar van hun zorgpremieschuld verlost zijn. In Enschede zijn in het kader van die aanpak inmiddels 600 cliënten benaderd en zouden de eerste deelnemers inmiddels schuldenvrij zijn.

 

Meer doen aan preventie

De betrokken wethouders Patrick Welman (Enschede, werk en inkomen, CDA) en Ilse Duursma (Dinkelland, Participatiewet, CDA) hebben laten weten in de nabije toekomst ook meer aan preventie te willen gaan doen. Zowel de gemeente Enschede als de gemeente Dinkelland kon dinsdag nog niet aangeven onder welke voorwaarden wanbetalers met een bijstandsuitkering een beroep kunnen doen op de uitstroomregeling. Ook vragen over de hoeveelheid schuldenaren die de twaalf gemeenten met de regeling hopen te bereiken blijven voorlopig onbeantwoord.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Burger (Magere Hein) op
Liegende ambtenaren in Enschede van hoog tot laag verdoezelen immer eigen falen ten koste van de burger en daarna gaan helpen? Men wil de feiten niet eens zien anders wordt de ambtenaren fraude zo duidelijk.