of 64120 LinkedIn

Huisvesting statushouders bijna overal een zware opgave

Uit berichtgeving van De Telegraaf blijkt dat zeven gemeenten in de regio Alkmaar hun opgave rondom de huisvesting van statushouders onmogelijk vinden. De vraag naar woonruimte zal ten koste gaan van andere woningzoekenden, zegt wethouder Paul Verbruggen van Alkmaar (wonen, PvdA) in de krant.

Alkmaar stuurt dinsdag samen met zes omliggende gemeenten een brandbrief aan het kabinet. De regio kan de afgesproken aantallen asielzoekers door het tekort aan woonruimte niet huisvesten. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) speelt het probleem vrijwel overal in het land.

Onmogelijk
Uit berichtgeving van De Telegraaf blijkt dat zeven gemeenten in de regio Alkmaar hun opgave rondom de huisvesting van statushouders onmogelijk vinden. De vraag naar woonruimte zal ten koste gaan van andere woningzoekenden, zegt wethouder Paul Verbruggen van Alkmaar (wonen, PvdA) in de krant.

Verdubbeling
Als woningen aan statushouders worden toegewezen, kunnen ook gescheiden ouders, daklozen of mensen met een medische indicatie langer op de wachtlijst voor een woning blijven staan. ‘Het is niet zozeer dat het bij ons aan de wil ontbreekt om deze mensen op te vangen’, zegt wethouder Verbruggen tegen De Telegraaf. ‘De verdubbeling ten opzichte van vorig jaar komt bovenop het tekort aan woonruimte dat we al hebben.’

Achterstand
Onlangs bleek dat gemeenten in 2021 voor 27.000 statushouders woonruimte moeten regelen. Dat is ruim dubbel zoveel als in 2020. De toename wordt mede veroorzaakt doordat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een achterstand van ruim 15.000 asielzaken wegwerkt. Vanwege de omvang van de opgave is er een ondersteuningspakket samengesteld dat gemeenten moet helpen bij opvang, huisvesting, inburgering en integratie.

Tekort
Ondanks dat blijft de huisvesting van statushouders in bijna alle gemeenten een zware, zo niet onmogelijke opgave, meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dinsdag aan het NRC. Volgens de VNG is er vrijwel overal een tekort aan sociale huurwoningen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
@ RechtsDoorZee. Wel op z'n Nederlands natuurlijk, dus pas na de TK-verkiezingen.
Door Zipje op
Heel merkwaardig dat het kwartje nu pas valt. Dit kon je al jaren geleden zien aankomen. Als je de keuze maakt om arbeidsmigranten en vluchtelingen toe te laten moet je zorgen voor voldoende huisvesting (lees bouwen, bouwen en bouwen). Daar heeft het rijk niet voor gezorgd, want er zal maar eens te veel stikstof mee gemoeid zijn, maar dat valt ook gemeenten te verwijten want er zal maar eens te te weinig ruime overblijven voor windmolens en de Vleermuis. Kwestie van keuzes maken. Je kunt nu eenmaal niet de kool en de geit sparen.
Door Wim (bestuursadviseur) op
@Bart: wat ontbreekt is regie vanuit het Rijk. Niet voor niets pleit het College van Rijksadviseurs voor een minsister van Ruimte met vergaande bevoegdheden. Ieder departement vaart nu zijn eigen koers en voor de volksvertegenwoordigers is het bijna onmogelijk hier grip op te krijgen. De NOVI is een magere basis, maar biedt wel de kans op regie en zoals daarin ook gemeld werken vanuit de maatschappelijke opgaven waarbij rekening wordt gehouden met een gezonde bodem, schoon water, behoud van biodiversiteit en een aantrekkelijke leefomgeving).
Door Bart (Beleidsadviseur) op
De kabinetten Rutte regeren niet en zaken lopen uit de hand. De bevolking groeit te snel, door exponentiele toename van het aantal arbeidsmigranten, reguliere migratie en meer alleenstaanden. Iedere jaar maar weer een stad als Almere erbij. Dat vraagt om een bijzonder goede planning, maar nog meer vraagt dit om het stellen van grenzen. Hoeveel inwoners is nog acceptabel? Hoeveel en welke economische activiteiten? De luchtkwaliteit is slecht, als we met z’n allen in de Natuur willen wandelen dan lopen we hutje op mutje. Hoe meer mensen, des te lastiger wordt het om CO2 neutraal te worden. Waar moeten al die windmolens nog staan? Is er nu echt geen politicus te vinden met een lange termijn visie? Gaat het onze volksvertegenwoordigers nu echt boven de pet?
Door RechtsDoorZee op
@Hans: ja, geweldig voorstel. De gemeenten die op grote schaal woningen gaan opkopen om asielzoekers/statushouders te kunnen huisvesten en daarmee de huizenprijzen verder opdrijven en het gras voor de voeten wegmaaien van jongeren en starters op de woningmarkt. Een garantie dat de PVV straks zowat vanzelf 76 Tweede Kamerzetels zal halen...Door Robin op
Gewoon niks doen en op je handen blijven zitten dan houdt het vanzelf een keer op...
Door Hans op
Die gemeenten kunnen toch ook op grote schaal woningen kopen op de vrije markt? De rente is vrijwel nihil, dus het geld kan het probleem niet zijn.