Advertentie
sociaal / Nieuws

Huisvesting arbeidsmigranten nog niet goed geregeld

Minister Spies maakt zich nog steeds zorgen over de huisvesting van arbeidsmigranten. De afspraken met gemeenten, corporaties en uitzendbureaus zijn nog niet overal nagekomen.

25 september 2012

Er moet beter en sneller worden samengewerkt om werknemers uit andere delen van de Europese Unie in ons land te huisvesten. Dat schrijft minister Liesbeth Spies (Wonen) dinsdag aan de Tweede Kamer. Ze wil nog voor het eind van het jaar resultaten zien.

Nationale verklaring
Begin 2012 ondertekende Spies samen met gemeenten, corporaties, de uitzendbranche, koepels van werkgevers en vakbonden een nationale verklaring voor meer en goede tijdelijke huisvesting. Er is al wel veel gebeurd, aldus de bewindsvrouw, maar het moet nog beter. Uit een evaluatie blijkt onder meer dat steden met veel arbeidsmigranten vaak meer de noodzaak en dringendheid inzien van goede huisvesting dan de buurgemeenten.
 
Aanjaagteams 

Spies ziet veel in het instellen van aanjaagteams, zoals in de regio Haaglanden is gebeurd. Een wethouder, corporatiedirecteur en vertegenwoordiger van de werkgever maken prestatieafspraken, waarop andere partijen worden aangesproken op hun actieve deelname en bijdrage.

Overbewoning en illegale onderhuur van panden kunnen overlast opleveren voor buurtbewoners.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Spies was al begonnen met wegjaagteams, de woningen moeten tenslotte ergens vandaan komen.

Wellicht kan de belastingdienst een rol spelen.
Piet / directeur
Het komt mij voor dat eerst voor de Nederlanders gezorgd dient te worden voor huisvesting.



Buitenlanders zijn van huis niet gewend aan kwalitatief hoge huisvesting.



Voorts is het in deze crisis tijd gewenst om uitkeringsgerechtigden(trekkers?) aan het werk te zetten. De besparingen kunnen dan aangewend worden voor de tekorten in de zorg. Bovendien ontstaat er dan meer capaciteit om te investeren in huisvesting voor Nederlanders!



Ook wordt hiermee kapitaalvlucht voorkomen. Immers buitenlanders werken voor buitenlandse familieleden. Het loon verdwijnt over de grens.
Advertentie