of 59250 LinkedIn

Hoogheemraadschap wil kwijtschelding zuiveringsheffing afschaffen

Jaarlijks wordt voor 9,3 miljoen aan zuiveringsheffing kwijtgescholden in Delfland, maar daar komt een eind aan als het aan het hoogheemraadschap ligt.

Hoogheemraadschap Delfland wil dat ook mensen met een laag inkomen gaan betalen voor het zuiveren van afvalwater. De kwijtschelding, die nu nog geldt voor mensen in de bijstand, moet verdwijnen. Voor een gezin in de bijstand betekent dit een extra kostenpost van zo’n 300 euro per jaar.

50 duizend huishoudens
Jaarlijks krijgt Delfland 200 miljoen binnen aan waterschapsbelasting, een deel daarvan in de vorm van zuiveringsheffing. In 2014 werd in totaal voor 9,3 miljoen euro aan zuiveringsheffing kwijtgescholden aan ongeveer 50 duizend huishoudens.  Volgens het hoogheemraadschap loopt dat in 2017 op tot 19 miljoen omdat steeds meer mensen in aanmerking komen voor kwijtschelding. ‘En dat betekent dat de mensen die wel betalen steeds meer moeten betalen’, aldus hoogheemraad Han van Olphen. ‘Het is dus ook een kwestie van solidariteit.’


28 miljoen bezuinigen
Daarnaast is het zo dat het hoogheemraadschap flink heeft moeten bezuinigen terwijl het aantal taken niet minder wordt. De afgelopen 4 jaar is 18 miljoen euro bezuinigd. Ook de komende twee jaar moet 10 miljoen euro bezuinigd worden. Als de kwijtschelding niet afgeschaft wordt, zal de bijdrage voor mensen die wél betalen omhoog gaan, aldus het hoogheemraadschap. Het plan is in plaats daarvan in 2016 de kwijtschelding te halveren en een jaar later helemaal af te schaffen. Voor een gezin in de bijstand betekent dit dat ze in 2017 300 euro per jaar moeten betalen. Maar hebben ze dat geld wel? Van Olphen: ‘Ja en nee. De belasting komt neer op een kwartje per persoon per dag. En het is natuurlijk ook iets dat historisch gegroeid is, gekoppeld aan de kwijtscheldingen van gemeenten. Wij zeggen nu “dat is allemaal leuk en aardig, maar eigenlijk hoort het in het rijtje nutstoeslagen als gas, water en elektra”  en daar krijgen mensen ook geen kwijtschelding voor.’

Gemeenten de dupe 

Gemeenten hebben zich officieel nog niet gemeld bij Van Olphen, maar in verschillende media wordt niet positief gereageerd. Zij vrezen de dupe te worden, omdat mensen die niet rond kunnen komen of in de schulden raken uiteindelijk bij de gemeenten aan zullen kloppen 'Aangezien bij het geheel of gedeeltelijk vervallen van de regeling de financiële positie van de betrokken burgers verslechtert, is aannemelijk dat gemeenten via de bijzondere bijstand zullen worden aangesproken', zegt PvdA-fractievoorzitter Elly de Jong op Omroep West.

Grote steden
Van Olphen begrijpt de reactie. ‘We gaan ook nog wel praten met de wethouders over wat er wel en niet mogelijk is. Misschien komen er wel uitzonderingen. Maar we beginnen met dit voorstel. Wij zijn de eersten die de knuppel in het hoenderhok gooien. Maar iedereen moet bezuinigen en wij hebben de pech in een gebied te zitten met veel grote steden. Daar is de bijstandsproblematiek groot en dus hebben we te maken met grote bedragen die kwijtgescholden worden.’ Een besluit over het collegevoorstel zal naar verwachting in november genomen worden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kees op
Hoogheemraadschap Delfland wil dat ook mensen met een laag inkomen gaan betalen voor het zuiveren van afvalwater. De kwijtschelding, die nu nog geldt voor mensen in de bijstand, moet verdwijnen. Voor een gezin in de bijstand betekent dit een extra kostenpost van zo’n 300 euro

Bedrag uitkering per maand zonder vakantiegeld Vakantiegeld per maand Bedrag per maand inclusief vakantiegeld
U bent alleenstaande € 972,70

Tot vorig jaar kregen inwoners met een inkomen op bijstandsniveau vrijstelling vanwege hun financiële situatie. Dit voordeel verdwijnt per 2016.

Tarief voor zuiveringsheffing:
Per vervuilingseenheid*: € 94,45
Een vervuilingseenheid is de hoeveelheid waarin de vervuiling van afvalwater wordt gemeten. Als u alleen woont betaalt u voor 1 vervuilingseenheid. Woont u met twee of meer mensen in een huis, dan betaalt u voor 3 vervuilingseenheden. Dit is in de wet vastgelegd.
Door Ton op
Bedrag per maand zonder vakantiegeld Vakantiegeld per maand Bedrag per maand inclusief vakantiegeld
U bent alleenstaande € 972,70

Tot vorig jaar kregen inwoners met een inkomen op bijstandsniveau vrijstelling vanwege hun financiële situatie. Dit voordeel verdwijnt per 2016.

Tarief voor zuiveringsheffing:
Per vervuilingseenheid*: € 94,45
Een vervuilingseenheid is de hoeveelheid waarin de vervuiling van afvalwater wordt gemeten. Als u alleen woont betaalt u voor 1 vervuilingseenheid. Woont u met twee of meer mensen in een huis, dan betaalt u voor 3 vervuilingseenheden. Dit is in de wet vastgelegd.
Door Nathalie (Verkoopster) op
Hoezo €300? Was dat maar waar! Ik ben een alleemstaande moeder van een tweeling. Ik werk sinds kort 20 uur per week (en dan mag ik in mn handen knijpen op mn 42e). En omdat ik een auto kado! (eentje uit 98) heb gekregen, omdat mijn oude het begaf (eentje uit 97) kom ik NIET meer in aanmerking voor kwijtschelding. Het geld van de verzekering en benzine had ik aan hoogheemraadschap kunnen geven, zo redeneerde deze mevrouw. Ik ben geen luxe paard en wij gaan nooit op vakantie. En dit willen ze me ook nog af nemen. Ik mag een betalings regeling treffen van 75 euro. Ik verdiend er 900......Waar zal ik eens op gaan bezuinigen.....?
Door RB op
Wel ja joh ... jammer genoeg heb ik ook een uitkering ..EN DAT IS GEEN KEUZE !! waarvan moet ik dat gaan betalen ? daar wordt niet naar gevraagd ..bijna iedereen gaat er op vooruit .behalve wij de mensen met een uitkering en mensen met alleen een aow... wij worden weer gepakt dat is makkelijk .. voedselbanken kunnen de vraag niet aan ..mensen gaan niet meer naar de dokter omdat ze de eigen bijdrage niet kunnen opbrengen ....huren stijgen de pan uit ..neem alleen hier in Delft ..die steken zich in de schulden omdat er zonodig een treintunnel moet komen met een heel groot station / kantoorgebouw ..zijn bijna falliet en wie mag daar voor opdraaien ..wij de burgers ... Nu heb ik geen schulden ..maar stel ik zou die wel hebben ..moeten dan bijvoorbeeld mijn buren daar dan ook maar aan meebetalen ?

Nee hoor het gaat goed in nederland .. maar niet voor de mensen met een uitkering.
Door Jeanette (Bijstandsgerechtigde) op
Hoe bedoeld u E. 300,00? Het is nu al E. 348,00 en dat bedrag wordt vanaf volgend jaar verhoogd met E. 35,00. Is volgend jaar dus al een totaal van E. 383,00. En wat betreft belastingen... die betalen bijstandsgerechtigden ook net als anderen. Hetzij minder omdat het bedrag van een uitkering ook laag uitvalt, maar desalniettemin betalen wij er ook voor. Moeten mensen met een uitkering e.d. daar nu eeuwig voor gestraft worden omdát zij een uitkering hebben? Het is nog steeds niet zo dat alle mensen die een uitkering genieten niet willen werken, wordt onderhand ook een aardig cliché. Makkelijk om alles maar af te schuiven op de mensen met een laag inkomen, die kunnen toch al geen kant meer uit.
Door X op
Is men vergeten dat het betalen van heffingen/belastingen opgenomen was/is in het bijstandsbedrag? En, is men vergeten dat de betreffende politiek deze informatie niet wilde kennen om zieltjes te winnen?
Door X op
Is men vergeten dat het betalen van heffingen/belastingen opgenomen was/is in het bijstandsbedrag? En, is men vergeten dat de betreffende politiek deze informatie niet wilde kennen om zieltjes te winnen?
Door Ron de Jong (Burger) op
Dollartekens in de ogen naar de minst draagkrachtigen? Misschien moet er eens wat scherper gekeken worden naar de kantoorinventaris, het wagenpark, de relaties met leveranciers, de inkomens en de onkostendeclaraties bij het Hoogheemraadschap.
Door Cees op
10% van de bevolking betaald in dit land belasting. En daar zit ook geen enkele ambtenaar bij. Denk hier maar eens goed over na.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@M.Kap. Met allerlei toeslagen en dit soort voordeeltjes wordt het niet bepaald gestimuleerd om te gaan werken. --
U moet geen appelen en peren vergelijken. Het feit dat iemand in de bijstand dit soort lasten niet kan betalen betekent dat de normering te laag is. Er zijn 2 oplossingen. Een toeslag verstrekken of ontheffen. Wat wel of niet van deze tijd is moet u eens aan Rutte vragen. Liegen en verkiezingsbeloften breken is van deze tijd dat is zeker. Het zou normaal zijn dat iedereen aan zuivering betaalt; dat ben ik met u eens. Maar dan moet je wel over de middelen beschikken. Dat de werkenden worden uitgekleed door het Rijk, is de verkiezingsschuld van henzelf en (indirect) de bonden. We laten ons veel te gemakkelijk uit elkaar spelen en daar maakt de politiek gebruik van.