of 59761 LinkedIn

Hitte (5) Weinig extra maatregelen voor daklozen

Terwijl gemeenten bij strenge vorst overgaan op een winterregeling om de daklozen voor de kou te behoeden, lijken de grootste vier steden bij deze verzengende hitte minder geneigd tot actie. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht laten het vooral over aan opvanginstanties om vagebonden te waarschuwen.

Terwijl gemeenten bij strenge vorst overgaan op een winterregeling om de daklozen voor de kou te behoeden, lijken de grootste vier steden bij deze verzengende hitte minder geneigd tot actie. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht laten het vooral over aan opvanginstanties om daklozen te waarschuwen.

Oververhitting en uitdroging

Het is een bekend gezicht en natuurlijk een stereotype beeld; de haveloze zwerver die – zelfs met warm weer – gekleed in een gewatteerde winterjas en met een halveliterblik (sterk) bier over straat sjokt. Het is vooral deze groep daklozen die deze dagen extra risico loopt op oververhitting of uitdroging. Maar waar gemeenten bij vrieskou veel in het werk stellen om ervoor te zorgen dat daklozen zoveel mogelijk binnen blijven, lijken zij in de zomer minder urgentie te voelen.

 

Watertappunten

De gemeente Utrecht laat weten in verband met de hitte geen enkele extra maatregel te treffen met betrekking tot daklozen. Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam vertelt dat de gemeente opvanginstanties en sociaal werkers heeft geïnformeerd over de locaties van openbare watertappunten.

 

Handhavers letten extra op

De gemeente Den Haag laat weten het belangrijk te vinden dat ook de daklozen genoeg water drinken en oppassen met de consumptie van alcohol. ‘Wij hebben al onze relaties in het zorgveld waaronder de opvang daarover geadviseerd’, aldus een gemeentewoordvoerder. ‘Als gemeente nemen we zelf geen extra maatregelen, behalve dan dat we de handhavers hebben gevraagd om extra op de daklozen te letten.’ De gemeente Amsterdam zegt dat de GGD een hitteplan heeft rondgestuurd naar onder andere de zorginstellingen in de stad. Die zijn vervolgens verantwoordelijk voor de uitvoering van het hitteplan. ‘Wel zijn we extra alert op kwetsbare groepen die moeilijk te bereiken zijn, zoals daklozen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Reinier de Koster op
Daklozen moeilijk bereikbaar ? Wat is dit toch steeds weer voor smoesje ? Je ziet ze toch ? iedereen kent de plekken wat zouden ze blij zijn met een koelvest in deze hitte en in de winter een deken, wat te eten of onderdak gewoon de basisbehoeften. Altijd maar weer dat stigma de ggz die er aan wil verdienen (en wil diagnostiseren want hij is niet dronken nee hij is zwak en gek ) anders doen ze niets en alle hulpdiensten er bij zo lijkt het nog ernstiger ze zijn gek waardelooos kwetsbaar het heeft toch geen zin . Er is geen belangstelling voor deze mensen . Het zijn echt mensen hoor. Dat zou je van de ggz niet zeggen. Beau van Erven Dorens we missen je programma !
Door Frisco op
Degenen in Nederland die zo dankbaar zouden zijn voor hulp krijgen het niet.
Door Bert op
Voor de daklozen is in het algemeen weinig aandacht.
Zij zijn niet aantrekkelijk voor de hulpverlening.
Eigenlijk best wel schandalig deel ijsjes uit als hulpverlening of als buurt i.p.v zoveel tijd door te brengen aan stalking stigmatisering mensen zonder eenzaamheid lastig vallen en geroddel. .