Advertentie
sociaal / Nieuws

Helft uitkeringsgerechtigden Rotterdam zoekt geen werk

Van de Rotterdamse uitkeringsgerechtigden solliciteert ongeveer de helft niet. Men denkt dat dat niet hoeft vanwege gezondheidsproblemen.

11 april 2012

Bijna de helft (14.000) van de arbeidsgeschikte uitkeringsgerechtigden in Rotterdam zoekt niet actief naar werk, terwijl dat wel moet. De groep denkt niet sollicitatieplichtig te zijn vanwege gezondheidsproblemen. Dit kost Rotterdam jaarlijks zo’n 200 miljoen euro.

Koopkrachtonderzoek
Dat staat in het tweede koopkrachtonderzoek van de gemeente Rotterdam, waar Leefbaar Rotterdam bij monde van Maarten Struijvenberg woensdag vragen over stelde in de commissie Maatschappelijke Ondersteuning, Volksgezondheid, Sociale Zaken en Participatie.

Schrikbarend hoog
Struijvenberg zegt de cijfers ,,schrikbarend hoog’’ te vinden. ,,Het gaat om zo'n 14.000 mensen die gewoon niet op zoek gaan naar werk, terwijl ze wettelijk een sollicitatieplicht hebben. De sociale dienst moet hen controleren en maatregelen tegen hen nemen, alleen al omdat dit de gemeente jaarlijks 200 miljoen euro aan bijstand kost.’’

Schrijnend
Struijvenberg vindt het vooral schrijnend omdat uit hetzelfde onderzoek blijkt dat mensen met een laagbetaalde baan het vaak slechter hebben dan mensen met een uitkering. Bijstandsgerechtigden kunnen in tegenstelling tot mensen met een baan vaak aanspraak doen op allerlei financiële regelingen.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bas / logicus
Het UWV hanteert creatieve reken modules om mensen niet toe te hoeven laten tot de WIA.

Om tot de WIA toegelaten te worden moet men een arbeidsverlies van meer dan 35% hebben.

Zo stopt het UWV – de arbeidsdeskundige - regelmatig een wat hoger gewaardeerde functie tussen de zogenaamd voor de cliënt geschikte functies terwijl deze ene functie dus eigenlijk niet geschikt is voor de cliënt. Het gevolg is dat de mediane loonwaarde op valselijke wijze soms met meerdere dubbeltjes verhoogd word. Ook het door de UWV te hanteren CBBS- systeem zelf dat die functies beoordeeld laat een afwijking zien van tenminste 10% tot 20% ten opzichte van de markt. Volgens het CBBS- systeem verdiend men als postbesteller, magazijnbediende of schoonmaker tussen de

€ 11,- en € 13,- terwijl de CAO hanterende markt een beloning laat zien tussen de € 8,22 en € 10,57.

Doordat het UWV deze vorm van misbruik ongestraft mag toepassen moet de cliënt niet meer dan 35% arbeidsverlies hebben maar in de huidige werkelijkheid dus meer dan 50% arbeidsverlies hebben om in aanmerking te komen tot toelating WIA. Zelfs de Centrale Raad van Beroep te Utrecht, de hoogste rechterlijke instantie in sociale zekerheidsgeschillen geeft aan dat er meerdere onvolkomenheden zijn in het gehanteerde CBBS- systeem. En dat was al zo in 2004. Daarna zijn lonen ernstig onder druk komen te staan. Die lonen zijn in het CBBS- systeem bewust niet aangepast. Als dat wel zou zijn geschied dan zou meer dan de 50% van de goedgekeurde mensen de WIA in verdwijnen. En dat kost geld. Wat betekend dat van deze Rotterdamse 14.000 arbeidsgeschikte uitkeringsgerechtigden in werkelijkheid meer dan 7000 niet in staat horen worden geacht om te werken. In heel Nederland gaat het om bijna 200.000 mensen die eigenlijk volgens de normen arbeidsongeschikt zijn maar toch tegen beter weten in het arbeidsproces in worden gedwongen.

Een tweede oorzaak is dat de verzekeringsartsen en de arbeidsdeskundigen van het UWV vaak als ZZP’er werken. Teveel mensen toelaten tot de WIA betekent einde contract. Eigenbelang is dus een factor die heel zwaar weegt bij de individuele beoordelingen.

O. ten Hove
Het wordt tijd dat dit kabinet vervangen wordt door een kabinet met echte bestuurders. Daanaast moet de vvd opgeheven worden als zijnde een mensonvriendelijke partij. Zo'n Rutt weet gewoon niet waar hij het over heeft en dat voor een historicus... Dat hele neoliberalisme is fouter dan fout. Werkgevers halen Oost-Europeanen binnen omdat zij goedkoper zijn dan Nederlanders. Kan alleen maar als men onder de cao betaalt... En dan zoals de voorgaande schrijvers stellen: UWV fraudeert bewust en werkgevers vinden eigenlijk alleen maar werknemers van 20 jaar met 10 jaar ervaring geschikt, behalve als je tot de incrouwd behoort zoals Joustra (de man van de houden wc's) wiens aanstelling bij het UWV niet houdbaar was. Zo'n man wordt op verschillende hoge posten gezet, en als hij het niet redt dan krijgt hij weer een nieuwe kans. Hij zat bij de AIVD en is nu de opvolger van Van Vollenhoven... met welke kwalificaties? Zelfde geldt voor Donner of burgemeester Jorritsma...



Het is inderdaad schandalig hoe met mensen wordt omgegaan... Het liberalisme is een schandalige systeem en de arbeiders kwamen niet voor niets in opstand. En dat hoort 'historicus' Rutten te weten...
Gerard Jan de Ruiter / consulent
De reactie van de heer Stuijvernberg: De sociale dienst moet hen controleren en maatregelen tegen hen nemen, alleen al omdat dit de gemeente jaarlijks 200 miljoen euro aan bijstand kost.’’ is voor dehand liggend. Maar niet consequent. Wanneer je mensen wilt controleren, ( en naar ik aanneem ook motiveren en stimuleren) heb je daar personeel voor nodig. Daar schort het nu net aan de de Rotterdamse sociale dienst. De caseload per werker wordt zo groot dat goede begeleding niet mogelijk is. Met instemming van zijn partij is er bezuinigd op de sociale dienst, met de grote caseload per werker als gevolg.

Ik ben dan ook benieuwd hoe hij een invulling wil geven aan zijn wens.
robert
Vergeet ook niet dat psychiatrische patiënten ook voor een groot deel een bijstandsuitkering hebben, en schrik niet want dat zij er in deze regio rond de 15 000 of meer. Bijna die helft die geen werk zoekt ?
Janske / Schaduwfractielid
Waarom zou die uitkeringsgerechtigde werk zoeken met een rendement van nul.
True
Uitkeringstrekkers volop aanwezig hieronder.

Niks te doen jongens?
Fred Vellekoop
Bijna de helft is inderdaad hoog. Maar de redenering "Het gaat om zo'n 14.000 mensen die gewoon niet op zoek gaan naar werk, terwijl ze wettelijk een sollicitatieplicht hebben. De sociale dienst moet hen controleren en maatregelen tegen hen nemen..." klopt natuurlijk ook niet want voor een deel zal hun gezondheid ook reëel de reden zijn dat solliciteren niet mogelijk is.
ww-er
Je hebt uitkeringstrekkers (mensen die nooit van hun leven hebben gewerkt en teren van een uitkering. Bijstandsmoeders, criminelen /hbo-ers die geen lager werk accepteren En je hebt uitkeringsgerechtigden. Uitkeringsgerechtigden worden in Nederland echt niet gespaard hoor mensen. Mensen die 20/30/40 jaar keihard hebben gewerkt (productie, post , GGZ verpleegkundigen die nu ontslag krijgen) zijn gewoon uitkeringsgerechtigen. Wij hebben ook keihard belasting betaald al die jaren. En je zal maar 56 jaar zijn en sinds 2009 al je baan zijn verloren. Deze mensen komen dus nu in de bijstand. Ben je dan een uitkeringstrekker? Echt niet. Werkgevers nemen geen mensen meer op dit moment aan voor vast. te oud etc, te hoog gekwalificeerd, geen ervaring etc etc. Altijd een smoes om iemand af te wijzen. Er zijn genoeg mensen die willen werken. Tuurlijk zijn er mensen die NIET willen werken. Die zul je altijd houden in Nederland. Denk aan die bijstandsmoeder. In mijn ogen kan die echt wel werken. Kind zo what. Ik kan U vertellen ik kwam na ww ook in de bijstand ( ik werk wel zorg) maar omdat ik een alleenstaande ben val ik gewoon onder bijstand. Ik wil wel meer werken hoor in de zorg, maar krijg genoeg UREN VAST op papier als alleenstaande. daarom val ik onder bijstand. Ik ben niet de enige in nederland. Velen zitten gevangen zoals ik. Bovendien ik werd echt als een crimineel behandeld hoor toen ik bijstand aan heb gevraagd (terecht) maar waarom net niet andersom . Er zitten id mensen te veel thuis die altijd bijstand hebben. Zew illeen niet werken omdat id de uitkering hoger is. Ik kan dit ook aan U bevestigen. Klopt de uitkering (bijstand) is hoger als ik thuis blijf zittemn (kan immers vrijstellingen krijgen als ik dit wel) houd ik Netto meer over dan dat ik nu wel werk. Want mijn salaris word id weer afgetrokken van mijn uitkering waardoor ik minder over houd . Ik denk er ook over om mijn baan op te geven, want als ik op de bank blijf hangen heb ik het id beter. Dit is echt zo in nederland. een uitkering is hoger dan iemand die voor het minimumloon werkt en krijgt allerlei vrijstellingen etc. Nu ik werk en onder bijstand val kom ik net niet in aanmerking hiervoor. Het is id enorm scheef in nederland. Alleen dit kabinet ziet dit al jaren niet. mensen die werken moeten beloont worden , mensen die geen zin hebben in werken gestraft. het is nu echt ID andersom. Wakker regering.
Advertentie