Advertentie
sociaal / Nieuws

Hausse aan Wmo-aanvragen

Oldenzaal zet extra personeel in om de forse toename aan Wmo-aanvragen te behandelen. Bij de gemeente kwamen de eerste helft van dit jaar 900 aanvragen binnen, terwijl dat er vorig jaar bijna 550 waren. Dit komt vooral door de invoering van het Wmo-abonnementstarief.

12 juli 2019
mensen.jpg

Oldenzaal moet extra personeel inzetten om de toename aan Wmo-aanvragen af te handelen. Bij de gemeente kwamen de eerste helft van dit jaar 900 aanvragen binnen, terwijl dat er vorig jaar bijna 550 waren. De invoering van het Wmo-abonnementstarief is de ‘hoofdschuldige.’

Aanzuigende werking

Per 1 januari geldt dat inkomensonafhankelijk Wmo-abonnementstarief voor maatwerkvoorzieningen van 17,50 euro per vier weken. Het abonnementstarief gaat vanaf 2020 ook voor algemene Wmo-voorzieningen gelden. Zowel gemeentekoepel VNG als de Raad van State hebben voor de invoering van de maatregel voor die zogeheten aanzuigende werking gewaarschuwd.

Wachttijden

Oldenzaal ziet de aanvragen dusdanig stijgen, dat nu alle zeilen worden bij gezet om de toeloop zo snel mogelijk af te handelen. Het duurt nu zo’n negen weken voordat aanvragers van een Wmo-voorziening iets van de gemeente te horen krijgen. Door extra personeel in te zetten, hoopt de gemeente de wachttijden te verkorten. ‘Mocht het aantal meldingen blijven toenemen dan wordt afgewogen of er nogmaals extra middelen worden ingezet of dat toenemende wachttijden acceptabel zijn’, zo laat de gemeente via haar website weten. De wachttijden worden ook deels veroorzaakt door een nieuw inkoopmodel voor Wmo en jeugdzorg, waardoor veel klanten opnieuw moeten worden geïndiceerd. Het is niet duidelijk welke kosten met het inzetten van extra personeel zijn gemoeid. Ook de druk op het Wmo-budget is vooralsnog ongewis. Oldenzaal was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor vragen.

Stijging

Oldenzaal staat niet alleen. In april lieten de Drechtsteden al weten dat er sprake was van een stijging van 8,5 procent van het aantal inwoners dat een Wmo-aanvraag bij een van de Drechtsteden deed. Kampen verwacht dat dit jaar twintig procent meer Kampenaren voor een Wmo-maatwerkvoorziening bij de gemeente zullen aankloppen dan vorig jaar, zo stelde de gemeente eind april. Recenter meldde Assen dat sprake is van een forse aanzuigende werking van 15 tot 20 procent.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JaapvV / adviseur
Laat de gemeenten gelijk maar inkomensbeleid invoeren - maar dat mag dan weer niet van het Rijk - zodat mensen die hun voorzieningen gemakkelijk zelf kunnen bekostigen dat ook doen. Alleen maar zonder onderscheid een abonnement aanbieden kost heel veel extra geld dat gemakkelijk zou kunnen worden ingezet voor mensen die hun zorg slechter kunnen betalen.
Ria Huisman / directeur
Het is goed dat de hulp weer terug komt met dat achterlijke 2 uur beleid was het niet te doen.

Zeker een man die dat bedacht had.

En nooit zelf schoonmaakt.
H. Wiersma / gepens.
Wie bepaalt, betaalt! Extra kosten gewoon via de VNG bij het Rijk claimen.
Advertentie