of 63966 LinkedIn

Hardlopen voor je uitkering

Wethouder Rolph Dols van Gilze en Rijen heeft een succesvol project waarbij werklozen verplicht moeten hardlopen.

Elke wethouder van Sociale Zaken hoopt op een actieve houding van bijstandsgerechtigden. In Gilze en Rijen is dat niet anders. Maar in die gemeente blijft het niet bij hopen, ze gaan daar een stapje verder. Werklozen die moeten re-integreren moeten desnoods maar gaan hardlopen voor hun geld. En dat helpt, beweert aldus wethouder Rolph Dols.

Geen re-integratiebueaus

‘De tijd dat allerlei bureaus het re-integratieprobleem voor ons oploste is voorbij,’ vertelt wethouder Rolph Dols. ‘We moeten het nu zelf doen en het beste is dan om bestaande infrastructuren aan te boren in plaats van het wiel opnieuw uit te vinden. De atletiekvereniging was meteen erg enthousiast over het idee om werklozen te laten rennen, terwijl de mensen op het gemeentehuis nog even aan het idee moesten wennen.

 

Dagritme
'Het gaat vooral om het meedoen met de groep, het krijgen van zelfvertrouwen en van een dagritme,’ legt wethouder Dols uit. ‘Mensen leren ook weer om vroeg op te staan, het begint namelijk ’s ochtends om 8.30 uur.' De wethouder spreekt overigens liever niet van een verplichting om aan de hardloopcursus mee te doen. 'Bij iedereen wordt maatwerk toegepast. Maar het is wel zo dat wanneer iemand willens en wetens niet komt opdagen er gevolgen voor de uitkering kunnen zijn.

 
Helft aan het werk 

Van de grofweg 300 mensen in de bijstand (op 26 duizend inwoners) van Gilze en Rijen, heeft de gemeente vorig jaar de helft aan een baan weten te helpen. Het verplicht hardlopen is onderdeel van ‘Talent2Work’, een werkgelegenheidsproject. De hardloopcursus is één van de mogelijkheden voor werklozen om te integreren. Vaak is het onderdeel van een maattraject, die kan aangevuld worden met bijvoorbeeld een sollicitatietraining, een bedrijfsbezoek etcetera.

 
Sociale activering

Volgens de wethouder is het hardlopen niet uitsluitend bedoeld om een werkloze aan een baan te helpen. Dols: ‘Werken is niet voor iedereen weggelegd. De mensen met een hele grote afstand tot de arbeidsmarkt help je hiermee niet aan een baan. Maar bij hen kan ook sociale activering het doel zijn.’

 
Nordic walking 

De hardloopcursus is populair volgens de wethouder. Sommige cursisten zijn spontaan lid geworden van de atletiekvereniging. Van de 11 deelnemers die vorig jaar hardliepen zijn er 5 inmiddels aan de slag. Voor werklozen die hardlopen fysiek te zwaar vinden is er dit jaar zelfs een nieuwe cursus aan het programma toegevoegd: nordic walking. ‘Bij die groep loopt ook regelmatig een werkgever mee, gewoon om te praten en te kijken of er misschien een potentiële werknemer bij zit. Zo komen vraag en aanbod fysiek bij elkaar en worden er goede stappen gezet. Letterlijk.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door De Sjaak (Slavendrijver) op
Dan wil ik graag die €75.000 subsidie voor de aanschaf van een krakkemikkige sloep. Die zet ik dan vol met uitkerings #}%!?$£#% die moeten roeien met drpe riemen die er zijn en in de vrije tijd moeten pompen om niet te verzuipen. In het beloofde land aangekomen laad ik de boot vol vluchtelingen, die indien behouden aankomst hier, een 10 jarige stage "stratenmaker" moeten volgen. Een win-win situatie voor iedereen!
Door Ex werkzoekende (Nog net werk. ) op
Wat weer een loze reacties. Ik werkte meer dan 20 jaar in ploegendiensten. Mijn bedrijf heeft gekozen om onze werkzaamheden te plaatsten naar het buitenland. Ik ben 45 plusser en dan word je gewoon afgeschilders als ww trekker/bijstandtrekker. Kom maar op met die baan die ik ooit had. Netto 2000 in ploegendienst. Nu maar 900 voor 24 uur. Ik hoop dat velen nog in uitkering vallen/en voelen hoe het is om je baant te verliezen. ? Altijd word je afgeschilderd op dit moment dat je niet wilt werken/niets wilt doen. Ik hoop dat velen nog gaan meemaken op deze site wat ik ooit heb meegemaakt. Ontslag/ww/ wel werken 0 urencontract beneden uitkering . Aaangevuld moeten worden/handje ophouden. Ik wens U ook enorm veel xxx na baanverlies dan praten we wel weer. Maar voor de meesten is het wel eens goed om hun baan te verliezen (VASTE BAAN). Mag u lekker verplicht weer voor 9 euro werken (BRUTO) Na een jaar bent U ook verplicht om ter SCHOONMAKEN ook al heeft U HBO. U komt er nog wel achter. TOI TOI veel succes op dit moment na baanverlies op dit moment. U gaat wel ander PIEPEN. Maar net wat ik zeg mooie ervaring hoor. verplicht je huis moeten verkopen/ in de schuldensanering komen. Mensen na ontslag vind U echt geen VAST werk weer. U zal het moeten doen met een contractie via een uitzendbureautje. .


Door Rebel op
@Gert-Jan: Een bijstandsuitkering is géén vorm van salaris want dan zou die wel onder de arbeidswet vallen, mijnheer de beleidsmedewerker! Dus gemeente Gilze en Rijen: geef die mensen een gewoon salaris voor hun hardloopwerkzaamheden. Dan kan je meteen mooie sier maken dat het aantal mensen in de bijstand is gedaald.
Door Gert-Jan (beleidsmedewerker) op
Een bijstandsuitkering is eigenlijk een vorm van salaris. Daar mag de maatschappij best iets voor terugvragen. Sport is dan een hele positieve en opbouwende manier om mensen op het goede spoor te houden. Of moet het net als vroeger weer gezocht worden in de aanleg van publieke werken? Dan wist ik het wel.
Door Jansen op
Het lijkt er op dat het wethouderschap de hersenen aantast.
Door Ra op
Dit heeft wel iets, werkenden moeten dagelijks kruipen voor hun "loon", laat bijstandstrekkers van de zoveelste generatie maar eens voelen wat het is om vernederd te worden.
Door Dick Primera (Zoekende Ambtenaar) op
Het is toch lichtelijk treurig dat de bijstand, volgens mij ooit bedoeld zodat de zwakkeren en (tijdelijk) verzwakten met enig respect hun leven konden voortzetten en niet in de goot belanden, nu aan deze vernederende paternalistische slavendrijverij worden onderworpen. Het is terecht dat we van uitkeringsgerechtigden inzet verwachten; hetzij in vrijwilligerswerk, hetzij met sneeuwruimen, maar dat we nu ook al (diep achter de voordeur) mensen gaan vertellen hoe zij hun leven moeten leiden overschrijd toch echt de grens van het betamelijke.
Door Susan op
Goed plan! Heb zelf per 1 januari geen baan meer en heb Mama Moves opgericht met hetzelfde doel. Kijk maar eens op Facebook naar de pagina van Mama Moves
Door robbie op
Dus nu hebben we al twee wethouders die meerennen. En geheel belangeloos wel wat frisse mensen willen bemiddelen...
Ik krijg overigens bij dat frisse onfrisse associaties. Brr.
Maar laten we voortborduren op de scherpzinnige gedachten van deze wethouders. Voor wethouders voeren we verplichte schaakoefeningen in (leren nadenken) en verplichte trainingen 'hoe houd ik mijn secretaresse te vriend' (spellingcheck). Als ze slagen zijn ze bemiddelbaar. Tot die tijd mogen ze natuurlijk best de kantine in het gemeentehuis schoonhouden.
Door Joschke op
Volgens mij spoort die Moller niet. Je kunt ook ritme en discipline hebben zonder te sporten. En je was uitbendburoeigenaar? Laat daar nu juist degenen zitten die het hardst mensen schofferen... ouderen worden niet eens ingeschreven... en juist ouderen zijn niet meer gezond genoeg (zoals ik met twee kapotte knieen) om te sporten, dus ik mis dan discipline en ritme. Flauwekulbeleid... een certificaat dat je gesport hebt, en dipoloma's en referenties dan...

En waar ik al bang voor was: Moller is een vvd' er, lid van een partij die het land thans kapotmaakt. Dus niet serieus te nemen...