of 63998 LinkedIn

Haagse wethouder wil Poolse werklozen uitzetten

Wethouder Marnix Norder
Wethouder Marnix Norder
1 reactie
De gemeente Den Haag wil dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) werkloze Oost-Europeanen gedwongen gaat uitzetten. Dat zei Wethouder Marnix Norder (PvdA) afgelopen zaterdag in de Volkskrant. Op eigen houtje begint Norder in 2011 een proef met 'vrijwillige repatriëring' van Polen, Bulgaren of Roemenen zonder inkomsten.

Verplicht inburgeren

Volgens de Haagse wethouder zijn Oost-Europeanen welkom zolang ze werk hebben. ´Maar wie geen inkomsten heeft, moet terug naar het land waar ze vandaan komen', aldus Norder. Als er niet snel wordt gehandeld, vreest hij dat steeds meer Oost-Europeanen aanspraak gaan maken op bijstand. Ook voorziet hij integratieproblemen met Polen, Bulgaren en Roemenen die zich permanent willen vestigen. Hij stelt daarom voor dat in EU-verband wordt afgesproken dat wie langer dan 'vier of vijf jaar' in een ander Europees land woont, verplicht moet inburgeren.

 

Drop outs worden onbeheersbeer

De gemeente Den Haag herbergt naar schatting 30 duizend Oost-Europeanen. De meesten werken in de bouw of de kassen in het Westland. Maar het aantal Oost-Europeanen dat een beroep doet op de Haagse daklozenopvang is sinds 2007 opgelopen tot honderd. Norder vreest dat het aantal 'drop outs' onbeheersbaar wordt als het Rijk geen maatregelen treft.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Cosara (bedrijfsadviseur) op
Helaas heeft de IND geen wettelijke basis om een uitzetting van Polen, Bulgaren en Roemenen te realiseren ... en dus begint wethouder Marnix Noorder "op eigen houtje" in 2011 een proef met 'vrijwillige repatriëring' van Polen, Bulgaren of Roemenen zonder inkomsten. Dat riekt naar voorkeur en discriminatie ... maar stank is een drs. scheikunde wel toevertrouwd. De vraag is ... wie komt er nog meer in aanmerking voor uitzetting, wat gaat het kosten en wie gaat dat betalen? Gaat Marnix Norder dat ook "op eigen houtje" betalen?