of 64120 LinkedIn

Haags banenproject failliet, miljoen aan subsidie weg

De Energieacademie zou Haagse werklozen helpen aan een baan in de energietransitie.
De Energieacademie zou Haagse werklozen helpen aan een baan in de energietransitie.

De Energieacademie, een project dat honderden Haagse werklozen moest opleiden voor een baan in de energietransitie, is finaal mislukt. De stichting, waarvan al eerder bleek dat ze haar eigen bestuursleden wel erg royaal beloonde, is failliet. Ruim een miljoen euro aan subsidies van de gemeente Den Haag lijkt daarmee zo goed als verdampt. 

Faillissement
In een brief aan de gemeenteraad laat wethouder sociale zaken Bert van Alphen (GroenLinks) weten dat de Stichting Energieacademie deze week faillissement zal aanvragen. De wethouder probeerde nog te bemiddelen tussen de Raad van Toezicht en de schuldeisers van de stichting, maar het mocht niet baten.

Miljoen
Voor het project Energieacademie trok de gemeente Den Haag vanaf medio 2019 een subsidie van ruim een miljoen euro uit. Daarmee zouden in twee jaar minstens 560 mensen in de bijstand of met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan of een opleiding worden geholpen. De Energieacademie zou hen begeleiden naar werk in de bouw en de techniek door middel van oriëntatie en scholing. De energietransitie zorgt immers voor veel werkgelegenheid in die sectoren, was de gedachte. Maar uiteindelijk zijn slechts 17 mensen aan het werk geholpen, meldde Omroep West.

Niet op orde
In de zomer van 2020 ontving de gemeente signalen dat de stichting achter het project mogelijk de zaken niet op orde had. De Raad van Toezicht constateerde dat vergoedingen aan bestuursleden 'te ruim' waren en salarissen van medewerkers 'niet marktconform'. Ook heerste er een sfeer van wantrouwen en een informele cultuur die zakelijkheid in de weg stond. Het bestuur van de stichting werd aan de hand van die signalen vervangen. De ingreep heeft het faillissement echter niet kunnen voorkomen.

Kapitaalvernietiging
'In anderhalf jaar tijd is de ruif leeggegeten', reageerde VVD-raadslid Judith Oudshoorn boos op het nieuws van het faillissement. Een aantal andere raadsfracties stuurden een brandbrief aan wethouder Van Alphen om hem op te roepen het faillissement te voorkomen. ‘Je kan niet zomaar faillissement aanvragen zonder uit te zoeken waar het is misgegaan. Op deze manier is het weggegooid geld’, zei Janice Roopram, raadslid van Hart voor Den Haag, op radiozender Den Haag FM. ‘Het is zonde van zo’n mooi initiatief. Met het doorvoeren van faillissement komt personeel op straat te staan en kunnen materialen rechtsreeks de container in. Het is kapitaalvernietiging en weggegooid geld.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter op
De hele energietransitie is een fake. De aanleg van zonnepaneelvelden en windmolens wordt zwaar gesubsidieerd. recent onderzoek toont aan dat de opbrengst ( subsidie en stroom) naar Polen verdwijnt....
Door Bas Belen op
Graag het bestuur van de energieacademie en de verantwoordelijke gemeentebestuurders rechtstreeks de bijstand in na eerst volledig aansprakelijk te zijn gesteld voor de verliezen. Pluk-ze helemaal kaal svp.
Door L.Kelly-van Oort (bestuursjurist) op
Ik vind het onbegrijpelijk dat er nog steeds zakken met geld beschikbaar worden gesteld, zonder dat verantwoording behoeft te worden afgelegd. De zogenaamde "bestuurders" persoonlijk aansprakelijk stellen.
Door f (adviseur) op
Het lerend vermogen van onze huidige bestuurders en hun adviseurs is nihil. Op wie gaan we straks stemmen?
Door Henk op
Graag alle verantwoordelijken kaal plukken.
Door Henk (Beleidsadviseur) op
Waar zijn we mee bezig? We staan toe dat half Oost Europa in de kassen van het Westland werkt, zoals vroeger de Turken en de Marokkanen. De Turken en de Marokkanen doen dat niet meer sinds zij in 1998 (koppelingswet) een verblijfsvergunning kregen. Natuurlijk niet, toen waren ze niet langer illegaal en konden ze hun rechten als werknemer wel opeisen. Niet langer interessant voor werkgevers die altijd met een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Die krijgen nu een uitkering van de gemeente Den Haag. En dan proberen we die weer op te leiden om zonnepanelen te installeren?
Door Call me @ (ervaringsdeskundige) op
Waar ik verbaasd over ben is de brede verbazing over dit akkefietje.
Natuurlijk weet menigeen nu van lou loene terwijl het 100% voorspelbaar was.
Geopend door de man met een gebrek aan actieve herinneringen Mark. Dat is dus starten onder een slecht gesternte .
En dan veel subsidie zonder echt plan en zonder echt toezicht. Dat heet uitlokking.
Jarenlang van nabij dat soort snoepen uit de ruif gezien in Noord Nederland, dus het verschil is dat het nu ook in de randstad optreedt.
Door Frits Smeets op
Als je gewoon een zak geld geeft en geen goed plan, kan je zoiets verwachten.
Wie heeft controle uitgevoerd en wie wordt nu op het matje geroepen.
Moet het management, dat zichzelf rijkelijk heeft beloond. nu ook iets terug betalen ?
Door Carol Stel op
Wat een slappe reactie van Willy Diepeveen. Degenen die in 1 jaar tijd deze stichting failliet hebben laten gaan, zouden strafrechtelijk vervolgd moeten worden!
Door haesen op
Zijn de verantwoordelijken aangepakt? Ik mis hier de straf voor dit soort delicten. Is heel ernstig!Is het mogelijk nog geld terug te vragen? Het initiatief moet niet gestopt worden maar door gaan! Prachtig idee! Laat hen die misbruik gemaakt hebben van de gelden, gedwongen terugkomen en hier werken zonder salaris..lijkt mij mooie straf.