Advertentie
sociaal / Nieuws

Grotere overlijdenskans migranten in stad door corona

Mensen met een niet-westerse migratieachtergrond die in de drie grote steden wonen hadden tijdens de eerste coronagolf een hoger overlijdensrisico dan de rest. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van relatief kleine aantallen. Inkomensverschillen blijken opvallend genoeg geen noemenswaardig effect hebben.

23 maart 2021
Corona-Nederland-shutterstock-1660312966.jpg

Mensen met een niet-westerse migratieachtergrond die in de drie grote steden wonen hadden tijdens de eerste coronagolf een hoger overlijdensrisico dan de rest. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de relatief kleine aantallen. Inkomensverschillen blijken opvallend genoeg geen noemenswaardige invloed te hebben op het overlijdensrisico tijdens de crisis.

Niet voor hele groep

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag 'was het risico om aan COVID-19 te overlijden ongeveer anderhalf keer zo hoog voor inwoners met een niet-westerse migratieachtergrond als voor degenen met een Nederlandse achtergrond’, schrijft het CBS. Overigens zijn er duidelijke verschillen binnen deze groep: voor inwoners met een Turkse of Surinaamse achtergrond was het overlijdensrisico relatief hoog, maar voor inwoners met een Marokkaanse of Antilliaanse ondergrond ‘was het relatief risico ongeveer gelijk of zelfs lager’.

 

Nauwelijks verschillen

Ook zijn er verschillen tussen de grote steden en andere delen van Nederland. In de regio Zuidoost, waar de crisis in Nederland begon, werden ‘nauwelijks verschillen in de COVID-19-sterfte naar migratieachtergrond’ gevonden. ‘Ook in de rest van Nederland waren de verschillen klein.’

 

Niet nog erger

Inkomensverschillen spelen opvallend genoeg in Nederland geen rol. Mensen met lagere inkomens hebben überhaupt een hogere kans om te overlijden, maar het is niet zo dat dat verschil nog erger is geworden tijdens de coronacrisis.

 

Tweede golf

Het CBS is voorzichtig omdat het om relatief kleine aantallen gaat en omdat er in deze periode nog veel onbekend was over het virus. De tweede golf vond veel gelijkmatiger verspreid plaats en er waren meer voorzieningen en behandelmethoden, maar tegelijkertijd lijken de maatregelen minder te worden geaccepteerd. ‘Een vervolgstudie is daarom nodig om te onderzoeken of dezelfde sterfteverschillen worden waargenomen voor de tweede golf als voor de eerste golf, of dat hier grote veranderingen in zijn opgetreden.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
De conclusies van het CBS verbazen me niks en bevestigen ook eerdere berichten dat met name de leefwijze van veel migranten niet bevorderlijk is voor hun gezondheid wat de weerbaarheid tegen een besmetting alleen maar vergroot. Zo wordt er tijdens de ramadan met name 's nachts gegeten wat natuurlijk heel slecht is voor de spijsvertering en wordt er zelfs jaarlijks een suikerfeest gevierd wat natuurlijk ook niet gewenst is voor diabetici en weerbaarheid tegen corona ! Dus dat met name migranten kwetsbaar zijn voor corona en hierdoor enorme schade veroorzaken voor de samenleving verbaast me dan ook niks.
Jan
In plaats van die overbodige doventolk (Nederlandse ondertiteling va teletekstpagina 888 volstaat ook) zou via teletekst ook de gelegenheid moeten worden geboden de Corona-persconferenties van Turkse en Arabische ondertiteling te voorzien. Desnoods kunnen die persconferenties daartoe met enige vertraging worden uitgezonden. Mensen met een migratie- achtergrond begrijpen anders vaak niet alles of kijken zelfs niet eens.
Advertentie