Advertentie
sociaal / Nieuws

Grotere afstand tot arbeidsmarkt door tegenprestatie

Verplicht vrijwilligerswerk leidt niet tot betere kansen op de arbeidsmarkt. Het tegenovergestelde is juist waar, concludeert Thomas Kampen in zijn proefschrift.

29 november 2014

Een verplichting tot het doen van vrijwilligerswerk, leidt er niet toe dat mensen in de bijstand sneller een baan vinden. Dat concludeert promovendus Thomas Kampen van de Universiteit van Amsterdam. Het tegenovergestelde wordt juist bereikt: bijstandsgerechtigden die vrijwilligerswerk doen, vinden zelden een baan.

Tegenprestatie en activering
Vrijwel alle gemeenten hebben beleid omtrent het doen van een tegenprestatie voor mensen die in de bijstand zitten. Soms in de vorm van werk dat ‘anders niet gebeurd zou zijn’, soms in de vorm van vrijwilligerswerk of mantelzorg. Het idee achter het werk is niet alleen dat mensen een tegenprestatie leveren, maar ook dat ze actief zijn in de maatschappij waardoor ze meer kans op een baan zouden hebben.

Maatschappelijk belang
Niets is minder waar, concludeert Thomas Kampen in zijn proefschrift. Mensen die vrijwilligerswerk doen gaan zich hechten aan het werk en aan het maatschappelijk belang ervan. Dat laatste plaatsen ze boven hun eigen belang, waardoor ze juist minder snel een ‘echte’  baan vinden. Kampen trekt zijn conclusies na interviews met bijstandsontvangers in vijf gemeenten (Amsterdam, Eindhoven, Leeuwarden, Nijmegen en Zaandam). Deze gemeenten hebben allemaal actief beleid om Wwb’ers aan te zetten tot vrijwilligerswerk. Kampen keek daarbij naar hoe vrijwilligerswerk bijdraagt aan ‘empowerment’  en ‘employability’ oftewel of het mensen sterker maakt en of ze makkerlijker te plaatsen zijn op een vacature.

 
Begeleiding ontbreekt

Uit de gesprekken bleek dat het doen van vrijwilligerswerk nieuwe contacten en hoop bracht voor de Wwb’ers. Maar die hoop nam weer af door gebrek aan perspectief. ‘Op het moment dat de bijstandsclienten klaar zijn voor een volgende stap, ontbreekt begeleiding en bemiddeling. Hierdoor slaan ze hun kamp op in de vrijwilligersfunctie en wordt het vrijwilligerswerk een vluchtheuvel om te ontsnappen aan de arbeidsmarkt', aldus Kampen.

 
Koesteren ontspannen sfeer

Volgens het onderzoek vergroten de positieve aspecten van het vrijwilligerswerk zelfs de afstand tot de arbeidsmarkt. ‘Dat komt doordat de bijstandsontvangers vaak meer zin of betekenis toekennen aan hun vrijwilligerswerk dan aan betaald werk. Daarbij koesteren ze de ontspannen sfeer die naar hun idee in een betaalde baan vaak ontbreekt, en identificeren ze zich steeds meer met hun status van vrijwilliger.’ Daarnaast wordt vrijwilligerswerk gezien als mogelijkheid om terug te betalen voor in het verleden ontvangen hulp.

Reacties: 18

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wajong'er / Participant met behoud van Wajong.
Op http://www.vacatures.nl/nieuws/beoordelingsgespr … kun je lezen dat de arbeidsmarkt steeds harder wordt en dat is een zeer ongewenste ontwikkeling. Inderdaad, de arbeidsmarkt moet zich aanpassen aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Dan kunnen Wajong'ers en Bijstandsgerechtigden veel gemakkelijker een betaalde baan krijgen, worden zij niet meer buitengesloten en afhankelijk van een uitkering gehouden met alle onzekerheid en armoede van dien en kan de gehele miljardenverslindende re-integratie-industrie stoppen. De werkstress binnen het bedrijfsleven moet fors omlaag en aan werknemers moeten lang niet zulke hoge eisen gesteld worden om te kunnen functioneren binnen het bedrijfsleven. Dat zal het ziekteverzuim door werk drastisch doen dalen, waardoor instroom in de WIA, Bijstand en Wajong fors vermindert. De beste bezuiniging op uitkeringen is immers door uitkeringsgerechtigden zoveel mogelijk aan een betaalde baan te helpen en niet door uitkeringen te korten zonder dat er perspectief is op een vaste baan! Op http://www.cpb.nl/publicatie/micsim-een-microsim … lees ik dat het CPB heeft berekend dat het korten op de Bijstand meer banen zou opleveren dan het verlagen van belastingen, nadeel is dan dat diegenen die niet meer kunnen werken, onder het bestaansminimum raken.
Frans Siemer / Adviseur
Als de uitkomsten van het onderzoek van de heer Kampen straks door meerdere bronnen worden bevestigd (1 proefschrift is geen proefschrift), dan hebben we de bevestiging dat vrijwilligerswerk 'zonder meer' voor bijstandsgerechtigden blijkbaar een lock in-effect heeft. Net zoals enige jaren geleden al werd vastgesteld bij langdurige re-integratietrajecten.

De kwaliteit van de begeleiding is, zoals Kempen schrijft, van groot belang. Als het idee is om vrijwilligerswerk te zien als stap op weg naar betaald werk, zullen gemeenten de begeleiding van die vrijwilligers richting volgende stap (betaald werk, waardoor de bijstandsafhankelijkheid beeindigd wordt) stevig vorm en inhoud moeten geven.

In dit kader is vrijwilligerswerk immers geen doel op zich, maar slechts een middel om de uiteindelijk gewenste bijstandsonafhankelijkheid te bereiken.
August Biels / gewezen ambtenaar
Het lijkt me dat het beleid van overheden meer bepaald wordt door ononderbouwde meningen over werklozen, dan door enige vorm van kennis van of ervaring met de arbeidsmarkt.



Geen wonder dat het daaruit voortvloeiende beleid dan ook gen enkele binding met de werkelijkheid heeft.



Een fenomeen dat niet onbekend is in de politiek, maar hier des te bedroevender omdat er mensenlevens kapot gemaakt worden door dit soort wanbeleid.



Met de komende 3D operatie kijk ik met belangstelling uit naar de CBS cijfers over zelfmoord in Nederland.
Wim Markwat / DGA
Zinloze discussie. Het enige wat echt werkt zijn de bewezen werkende concepten van CWI ADVICE & SERVICE. Zonder deze concepten werkt geen enkele maatregel. CWI Advice & Service heeft ze destijds aangeboden aan de toenmalige Minister van Sociale Zaken Kamp, maar die heeft zwart op wit laten weten dat hij geen gebruik wenste te maken van deze concepten. Met dergelijke bestuurders komt een oplossing dus nooit binnen handbereik.
faber
Verplicht vrijwilligerswerk (!) heeft nooit als doel gehad om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Dat is het frame dat er op gezet is. Het doel was wel: iets toevoegen aan het bijstandsregime om het verblijf daarin zo onaangenaam mogelijk te maken. Dat dan vrijwilligerswerk wordt gekozen zegt veel over de bedenkers van de maatregel. Blijkbaar wordt door hen vrijwilligerswerk als iets onaangenaams beschouwd; als een prikkel om uit de bijstand te raken. En wat blijkt: vrijwilligerswerk kan zo leuk zijn of gevonden worden dat het niet als staf wordt ervaren; integendeel. En dan past de mens zich aan en leeft vrolijk verder tot verbazing van de beleidsmakers. Ik voorspel de volgende stap: vrijwilligerswerk door bijstandsgerechtigden mag alleen maar als ze het NIET leuk vinden om te doen. Zodra ze het leuk vinden worden ze gekort op de uitkering.
Wajong'er / Participant met behoud van Wajong.
Heeft iemand zijn twitter- of facebookadres van deze omhooggevallen promovendus? Dan kunnen wij hem even mooi de oren wassen en vertellen hoe belangrijk het is om uit wederkerigheid wat terug te doen voor je (Bijstands)uitkering!



Het hele verhaal van deze over het paard getilde promovendus is te lezen op http://www.uva.nl/nieuws-agenda/nieuws/uva-nieuw …
solliciteren / consulent wmo
Iedereen weet toch dat je als sollicitant met een leeftijd vanaf 50 geen enkele kans meer maakt op de arbeidsmarkt. Ook al ben je drs., ir of mr, en heb je 25 jaar relevante ervaring. Dus laat die mensen lekker vrijwilligerswerk doen.
faber
@M (CDA lid). Uw reactie geeft wel zo ongeveer aan waar het om draait bij bijstand en vrijwilligerswerk. Zie mijn eerdere bijdrage. Maar als ik u goed begrijp ziet u de bijstand als een soort basisinkomen. Door je er wat voor terug wat je nog leuk vindt ook dan mag je gewoon ongestoord in de bijstand blijven? Zoiets? Want al dat vrijwilligerswerk waar het CDA zo warm van wordt moet wel gedaan worden door mensen die ook nog een hapje moeten eten.
Willem Kamps
Grappig, de CDA'er 'M' vraagt of iemand het twitter- of facebookaccount heeft van deze 'omhooggevallen promovendus'. De heer of mevrouw M is te schijterig om zijn/haar volledige naam te noemen, in zijn/haar domme poging (even de zoekfunctie gebruiken) Thomas Kampen de oren te wassen. Hoe diep kun je zakken...
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ha fijn ! Zo kennen we het CDA tenminste weer als een partij van echte schijnheiligen. Zo'n CDA-er trapt altijd naar beneden. Hij of zij zal het niet aan een manager vragen of die iets maatschappelijks verricht voor zijn bonus. Vermoedelijk is dan het antwoord dat hij er zojuist 700 oudere, dure werknemers heeft uitgetrapt. De zondagochtend wordt besteed aan het vroom bidden en nadenken hoe er doordeweeks verder bezuinigd kan worden op arbeid.
lezer
Het heeft niet zoveel zin om op verhalen van M in te gaan. Er is toch geen echte discussie mogelijk. M is op veel plekken op internet te vinden en makkelijk te herkennen als zelfverklaard CDA-lid en blije deelnemer aan arbeidsmatige dagbesteding.



Aan M: op de website van het CDA is in een recente nieuwsbrief je e-mailadres te vinden. Nou ja, het CDA is toch niet gesteld op privacy.
Wajong'er / Participant met behoud van Wajong.
@Lezer:

"Aan M: op de website van het CDA is in een recente nieuwsbrief je e-mailadres te vinden. Nou ja, het CDA is toch niet gesteld op privacy. "



Zou je mij die link naar die desbetreffende nieuwsbrief willen vermelden?
lezer
Tuurlijk M.

www.cda.nl/fileadmin/Organisaties/Basisgroep_Soc …
Wajong'er / Participant met behoud van Wajong.
Ik ben ook deelnemer van de CDA-Basisgroep Sociale Zekerheid, vandaar dus.



Participatie in de vormen van Arbeidsmatige Dagbesteding en Beschut Werk zijn mijn ding.
M. Bos
Beste M. Toch vreemd dat u dan meteen zo reageert op een onderzoeker en ook niet eens op zijn onderzoeksresultaten. Misschien heeft u het gewoon wel mis, en niet de onderzoeker. Daar wel eens aan gedacht?
Wajong'er / Participant met behoud van Wajong.
Waarom ik daar zo op reageerde, is dat er bij mij de angst bestaat dat vrijwilligerswerk met behoud van Bijstandsuitkering en de tegenprestatie door de overheid verboden wordt, omdat het volgens dat onderzoek de afstand tot de arbeidsmarkt zou vergroten.
Peet Bakx, oud KVP-er
Kan helemaal waar zijn. Van afgestomd werk, wordt niemand vrolijk. Zorg dat mensen weer vrolijk naar hun betaald werk gaan. Ledigheid is des duivels oorkussen, . . .. was het toch.
Nico / zzp
@M, Wat een bijzondere redenatie. Bang dat de tegenprestatie verboden wordt. Daar heeft het CDA nu aan meegestemd. Nu is iets opnemen over de tegenprestatie door gemeenten verplicht. Dit terwijl uit dit onderzoek mogelijk blijkt dat dit wellicht averechts werkt. Misschien moeten politici iets langer nadenken over verplichtingen en iets meer vertrouwen op gezond verstand op lokaal niveau. Dit is overigens al het geval. veel gemeenten hebben de tegenprestatie niet serieus ingevuld omdat ze domweg niet de capaciteit hebben om dit serieus te begeleiden en hebben daarom maar besloten om het voorlopig niet te doen. Waarvoor hulde...
Advertentie