Advertentie
sociaal / Nieuws

Grote verschillen in wachtgeld wethouders

De bedragen die Zuid-Hollandse gemeenten moeten uitgeven aan wachtgeld voor ex-wethouders lopen sterk uiteen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Omroep West van wachtgeldregelingen in steden in het uitzendgebied.

18 maart 2010

Westland
Inwoners van Westland zijn het meeste kwijt aan de uitkering aan oud-bestuurders. Uit het onderzoek blijkt dat Westland van 2006 tot en met 2009 ruim 1,4 miljoen euro moest uitkeren, wat neerkomt op 14 euro per inwoner. Dat komt doordat Westland een fusiegemeente is en dus relatief veel werkloze ex-wethouders kent.

 

Geen geld
Uit het onderzoek van Omroep West blijkt verder dat de gemeente Zoetermeer geen werkloze ex-wethouders heeft en dus helemaal geen geld hieraan kwijt is.

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjoerd / gewone man
Die uitgerangeerde raadsleden mogen van mij 2 maanden vakantievieren en daarna gewoon aan het werk en anders een normale WW zoals iedereen. Het meest erge vind ik nog dat er geen sollicitatieplicht is. Schande!
Renee / wethouder
Beste Sjoerd,

Het gaat hier niet om raadsleden, maar om wethouders. Dit zijn mensen die hun eigen baan hebben opgezegd om, vaak tegen een lager salaris, zich in te zetten voor de inwoners van hun eigen gemeente. Als zij om welke reden ophouden als wethouder hebben ze recht op een wachtgeld, zoals ieder ander recht heeft op een WW uitkering. Volgens de nieuwe regelingen wordt het wachtgeld in tijd beperkt tot 4 jaar en komt er inderdaad een sollicitatieplicht Misschien goed om je wat meer in het onderwerp te verdiepen voordat je reageert
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Beste Renee,
Het beroep wethouder dient ook vaak als springplank voor de toekomst. Verder ontvangt lang niet iedere wethouder een lager salaris dan voorheen.
Tenslotte, indien een "gewone werknemer" ontslag neemt ontvangt deze nul komma nul, noppes nada. Een wethouder die opstapt heeft voorlopig geen financiele zorgen. Dat zijn toch de feiten ??
Hans / Adviseur Publieke sector
Beste Renee,
Al met al blijft het een gotspe dat de wachtgeldregeling zo fors is. 4 Jaar is absurd. Maximeer tot 1 jaar. Nog alleszins billijk, lijkt me. Bovendien is circa 40% van wethoudend Nederland ex-docent of ex-onderwijzer. De banen in het onderwijs liggen voor het oprapen, dus voor die categorie geldt al helemaal: einde wethouderschap, begin (of voortzetting) schoolloopbaan.
Advertentie