of 63606 LinkedIn

Grote steden willen andere verdeling geld jeugdzorg

De verdeelsystematiek voor de jeugdzorg moet anders. Er moet meer rekening worden gehouden met de stapeling van problematiek, waar met name bij veel jongeren in de grote steden sprake is.
Reageer
De verdeelsystematiek voor de jeugdzorg moet anders. Er moet meer rekening worden gehouden met de stapeling van problematiek, waar met name bij veel jongeren in de grote steden sprake is.

Nieuwe  verdeling
Daarvoor pleiten de grootstedelijke regio’s Amsterdam, Rotterdam en Haaglanden in een brief aan de Tweede Kamer. Die spreekt dinsdag met minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin over een nieuwe verdeling van het geld voor de jeugdzorg over de provincies en grootstedelijke regio’s.

 

Probleemcumulatie
Er ligt een ontwerp van het SCP, maar dat voldoet niet, vinden de briefschrijvers. Het doet volgens hen geen recht aan de ‘probleemcumulatie’ in gezinnen: ‘In grote steden komt het vaker voor dan elders dat binnen een gezin meerdere problemen spelen: schulden, psychische problemen van ouders en drankmisbruik. De kans dat een jongere jeugdzorg nodig heeft, neemt namelijk exponentieel toe als er sprake is van zo’n opstapeling van problemen.’ De steden vrezen een toename van de wachtlijsten en het aantal kinderen dat geen zorg meer krijgt, en meer uithuisplaatsingen.’

 

Wachtlijsten
Ook de wachtlijsten worden dinsdag besproken. Uit een rapportage die Rouvoet voor het weekend aan de Kamer stuurde blijkt dat de wachtlijsten maar mondjesmaat afnemen. Het aantal wachtenden op jeugdzorg is de afgelopen drie maanden met 600 afgenomen, maar in een aantal regio’s, waaronder Den Haag, stijgt het juist.

 

Zorgen
Het aantal wachtenden voor een onderzoek door het Advies- en meldpunt kindermishandeling is toegenomen, met 65 tot 344 wachtenden op 1 april. Rouvoet schrijft de Kamerleden dat hij zich zorgen maakt over het tempo van de daling van de wachtlijsten voor zorg. Hij heeft daarom een extra overleg met de provincies ingelast.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.