Advertentie
sociaal / Nieuws

Grootste thuiszorgorganisatie ontslaat 650 medewerkers

De grootste thuiszorgorganisatie TSN gaat de komende tijd 650 medewerker ontslaan. De reden zou zijn dat gemeenten de vergoedingen noodgedwongen moeten verlagen.

22 april 2015

TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, ontslaat de komende maanden 650 van de 11.000 vaste medewerkers. Bovendien worden de salarissen van zo'n 4300 werknemers ,,fors verlaagd''. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

Bezuinigingen gemeenten

Directeur Zion Jongstra schrijft de ,,ongekend zware maatregelen'' toe aan de bezuinigingen die staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gemeenten heeft opgelegd. ,,Veel gemeenten doen daar een flinke schep bovenop en verlagen de vergoeding voor thuiszorg soms drastisch'', stelt Jongstra. De werknemers die worden ontslagen werken in gemeenten die helemaal stoppen met de financiering van de thuishulp. Welke dat zijn is nog onbekend.
 
Lagere tarieven 

De loonsverlagingen hebben betrekking op medewerkers die werkzaam zijn in plaatsen waar het door gemeenten geboden tarief veel lager ligt dan de loonkosten. ,,TSN moet hier nu ruim 5 euro per gewerkt uur op toeleggen. Wij betreuren het deze medewerkers die zulk belangrijk werk doen minder te gaan belonen, maar hebben geen andere keus. Wij kunnen deze verliezen niet langer dragen'', aldus de directeur.
 
Tienduizenden banen op het spel 

Jongstra voorziet dat er bij Nederlandse thuishulporganisaties in totaal nog ,,tienduizenden'' banen verdwijnen de komende tijd. Bovendien staat de thuishulp voor 220.000 kwetsbare mensen acuut op het spel. TSN Thuishulp schrapte eerder dit jaar al enkele honderden banen via kleinere reorganisaties, eveneens als gevolg van de bezuinigingen.

Ingrijpen 

De TSN-directeur wil dat Van Rijn direct ingrijpt. Zo zou de staatssecretaris gemeenten minimumtarieven kunnen opleggen en ze verbieden thuishulp te schrappen. ,,En hij kan de gemeenten die het wél goed hebben geregeld tot voorbeeld stellen.''

Nieuwe markt

Van Rijn geeft aan dat het kabinet met gemeenten bezig is zoveel mogelijk banen te behouden voor de huishoudelijke hulp en ,,een nieuwe markt voor persoonlijke dienstverlening'' te ontwikkelen. ,,Bijvoorbeeld met de 190 miljoen euro die beschikbaar is voor de Huishoudelijke Hulp Toelage regeling. Daarbij is ook TSN betrokken'', aldus de bewindsman.

Voorziening moet 

Dat TSN aangeeft dat er ontslagen dreigen in gemeenten waar geen huishoudelijke hulp wordt aangeboden, kan volgens Van Rijn ,,echt niet het verhaal zijn''. Want: ,,Elke gemeente moet een voorziening bieden voor mensen die het nodig hebben. Dus ik hoor graag van TSN over welke gemeenten zij het hebben''.


,,De goednieuwsshow''

FNV eist ook dat staatssecretaris Van Rijn ingrijpt en stopt met ,,de goednieuwsshow'' over zijn zorgbeleid. Vorige week maakte de staatssecretaris nog bekend dat de zorgverschuiving 'beheerst’ was verlopen, aldus de vakbond. ,,De keiharde werkelijkheid is dat ouderen aan hun lot worden overgelaten en dat tienduizenden zorgverleners hun werk verliezen. Het kabinet kan niet langer wegkijken'', stelt FNV-bestuurder Gijs van Dijk. De bond gaat de komende tijd door met acties in de zorg.


30 duizend ontslagen
Van Dijk wijst erop dat overal in Nederland kwetsbare mensen hun zorg verliezen en zorgverleners hun werk kwijtraken. ,,Verzorgingshuizen worden gesloten, omdat het kabinet wil dat mensen langer thuis blijven wonen. Maar tegelijkertijd snijdt het kabinet fors in de zorg bij de mensen thuis. Dat is een onmogelijke situatie'', zegt de vakbondsman. De ontslagteller in de zorg staat volgens FNV inmiddels op zo’n 30.000 mensen die hun werk verliezen als gevolg van het kabinetsbeleid.



(ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joris / Denker
De regering moest zo nodig het braafste kind van de klas zijn. Door de thuiszorg te privatiseren hierdoor zijn de zorg kosten astronomisch gestegen. Terwijl vroeger vanuit het wijkgebouw de zorg en het buurtcontact werd onderhouden. Nu zijn er zoveel verschillende organisaties die hetzelfde doen maar uit een kerkelijke visie. Hierdoor is de zorgcordinatie zo exstreem groot geworden dat het financieel belang hoger wordt geacht dan de samenwerking met ander organianisatie onderling. Zodat de hoog opgeleiden hun functie in stand kunnen blijven houden. Hier voor in de plaats worden mensen die op de werkvloer werken ontslagen voor hun belang.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Het is een heel cynische variant op een oude Sinterklaasliedje : 'Wie graait, krijgt een bonus, wie hard werkt, krijgt de zak'. Een nieuw woord voor de Dikke van Dale luidt : poldercorruptie. En Van Rijn wordt gedekt door zijn boevenmaatje Samson met zijn El Capone tronie.
Siska / sociaalteam
wellicht heeft meneer Jongstra een rekenfoutje gemaakt toen hij intekende op het tarief voor huishoudelijke hulp. Uiteindelijk geeft de leverancier, in dit geval van zorg vaak aan voor welk tarief zij de dienst kunnen leveren. Of ligt het aan de overhead kosten van de organisatie. Als het allemaal zo treurig is dat er ontslagen moeten vallen binnen de organisatie en er sprake is van loonsverlagingen of dit alleen plaats vindt binnen het team van de uitvoerende medewerkers of dat de top zichzelf ook een korting op salaris biedt. Wellicht dat zulke procenten wat meer zoden aan de dijk zetten en er minder ontslagen hoeven te vallen.
Angelique / bmw
Ja Siska, helemaal mee eens, gewoon tegen een te laag tarief het werk gepakt in de hoop dat er financieel bijgepast wordt. Ik stel voor laten klappen TSN, monopool worden in de zorg is nergens en voor niemand goed. Ontslagvergunningen niet afgeven en medewerkers na de val van TSN door naar de volgende organisatie met behoud van verworven rechten. Stel maar eens een voorbeeld, slachtoffer deze zorgaanbieder helaas maar ja een moet de eerste zijn in 2015 !
Janneke
Heeft de heer Jongstra en andere leden directie/bestuur ook loon ingeleverd>
doeterniettoe / -
@Siska en Vrijaart:

U snapt weinig van marktwerking en de markt. Jammer dat u het personeel daar de dupe van laat worden.

Meer voor minder geld is namelijk maar in weinig gevallen realistisch, in ieder geval niet in de zorg.

G.Wesselink / specialist
Dat hier mensen schrijven die niet kunnen rekenen is wel duidelijk, nog erger is dat de gemeente niet een s snapt dat deze slechte manier van werken uiteindelijk straks weer meer mensen in de bijstand opleverd. Wat een trietstheid voor de ouderen die kennelijk niet meer waard zijn dat dit gevecht om het grote geld, van rijn, neem je verantwoordelijkheid en zorg dat de ouderen de zorg krijgen die ze verdienen en voor een goed salaris conform de werkzaamheden die deze mensen uitvoeren.
Advertentie