of 58952 LinkedIn

Groot offensief tegen jeugdwerkloosheid Den Haag

De Haagse wethouder Kool gaat samen met FNV Jong actie ondernemen tegen de steeds groter wordende jeugdwerkloosheid in zijn stad.
4 reacties

De gemeente Den Haag en FNV Jong gaan samen de jeugdwerkloosheid in de regio bestrijden. Dat meldden ze vrijdag. De werkloosheid in Nederland onder jongeren van 15 tot 25 jaar steeg van 8,6 procent in augustus 2011 naar 12,9 procent in dezelfde maand van dit jaar.

Maandelijks duizenden werklozen
In de Haagse regio nam het percentage nog iets meer toe (6 procent). ,,Elke maand komen er duizenden werklozen bij in ons land. Die staan in de kou'', aldus voorzitter Dennis Wiersma van FNV Jong. ,,We roepen gemeenten op met een eigen actieplan te komen.''

 

Afspraken met bedrijven 

De Haagse wethouder Henk Kool (sociale zaken en werkgelegenheid) stelt zo'n actieplan op met acht omliggende gemeenten in de regio Haaglanden. Met werkgevers worden afspraken gemaakt over meer (leer)banen voor jongeren. ,,Zij hebben ook grote belangen om nu te investeren in de toekomst van hun bedrijven'', aldus Kool. ,,Ik vind het onacceptabel dat steeds meer jongeren aan de kant komen te staan. Een jongere moet op school zitten of aan het werk zijn.´´


Inzet van leermeesters

Door de inzet inzet van vakkundige leermeesters bij bedrijven kunnen meer jongeren op de werkvloer hun vakvaardigheden ontwikkelen. Op die manier zijn vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd.

Volgens Kool en Wiersma trok het kabinet 3 jaar geleden miljoenen uit om te voorkomen dat jongeren massaal getroffen zouden worden door de economische crisis, maar is de investering voor de regionale aanpak gestopt. ,,Jongeren zijn extra kwetsbaar omdat ze vaak tijdelijke contracten hebben en dus als eerste worden ontslagen als bedrijven moeten inkrimpen.´´

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door schaduwfractielid op
Wat heeft het offensief te bieden voor Jeugd.
Of moeten de jeugdwerklozen ook nutteloos werk doen, net als hun oudere lotgenoten.
Door Joschke op
Alsof werkelossheid alleen een probleem is voor jongeren. Wat dacht van je van ouderen die van Kool mogen opdraven om te kijken of er werk is, dat er wellicht wel zou kunnen zijn indien de rechtse en geldbeluste werkgevers hun maatschappelijke verantwoordelijkheid zouden nemen: liever een oudere Nederlander dan een Oosteuropeaan.
Door Ton op
Ach weer een oproep aan de gemeenten! Ik baal er zo van dat een probleem neergelegd wordt bij de overheid. Laat het FNV Jong zelf de nek eens uitsteken om jongeren aan het werk te helpen. Het FNV is zolangzamerhand verworden tot een oer-conservatieve, klagerige club. Het eerste wat moet gebeuren is de oude ambachtsschool terug. Gewoon een vak leren!
Door Toine van Bergen (consulent Wmo) op
Gezien de sterk oplopende jeugdwerkloosheid verdient het aanbeveling om de AOW- leeftijd te verlagen in plaats van te verhogen. In Frankrijk hebben ze dat al begrepen.