Advertentie
sociaal / Nieuws

Groningen komt 42 stadswachten tekort

De stad zou 55 stadswachten moeten hebben, maar door minder subsidie en meer uitstroom zijn er maar 13.

17 augustus 2012

De gemeente Groningen zou 55 stadswachten moeten hebben, maar het zijn er maar 13.

Minder geld
Het tekort aan toezichthouders kwam aan het licht in een voortgangsrapportage aan de raad. Oorzaak van het tekort is dat minder geld beschikbaar is voor gesubsidieerde banen voor langdurig werklozen. ‘Het is daarbij ook lastig om ze op te leiden. Niet iedereen kan dit’, aldus een gemeentewoordvoerder. Het is niet alleen moeilijk om stadswachten te werven, maar ook om ze te behouden. ‘Als ze goed zijn, dan stromen ze door naar een reguliere baan. Als ze niet goed zijn, dan stoppen ze.’

Meer taken
Voor de gemeente is het lastig, aangezien de stadswachten dit jaar meer taken hebben gekregen, waar ze nu dus niet aan toekomen. Uit de cijfers blijkt dat de nieuwe taken nog onvoldoende zijn ingebed in de dagelijkse bedrijfsvoering, schrijft het college. Een omslag in denken en doen van toezichthouders en handhavers is noodzakelijk. Deze cultuuromslag en sturing op houding en gedrag vraagt de nodige tijd en aandacht. Het college hoopt dit in de tweede helft van 2012 te bewerkstelligen.

Veiligheid
De veiligheid in de stad komt door het tekort niet in gevaar. ‘Dat is ook een taak van de politie. Toch is het jammer, want we zouden met meer stadswachten wel meer kunnen doen op straat', aldus de gemeentewoordvoerder. Ze wijst erop dat de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid de komende tijd alles op alles zal zetten om meer mensen toe te leveren aan Stadstoezicht. In het najaar zal daarover nader woden gerapporteerd.

Parkeerhandhaving
In de laatste rapportage wordt ook stilgestaan bij de parkeerhandhaving. Daar is de personele bezetting wel weer op peil. Dat is te merken aan de toename van het aantal uitgedeelde boetes.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

duf / boekhouder
Dat mensen doorstromen naar betaald werk is toch goed. Dat is toch het doel van dit project.

Of hebben namen ze dat niet mee in hun budget?

Bas / logicus
De vraag moet zijn: Waarom stromen de goede stadswachten door naar een reguliere baan en willen ze niet blijven? Dat komt doordat ze slecht betaald worden en frequent geconfronteerd worden met een hoog agressiegehalte. Die agressie wordt veroorzaakt door het feit dat stadswachten de opdracht hebben om op rigoureuze wijze om te gaan met het bonnenboekje. Goede ,begripvolle en / of onderwijzende communicatie mogen ze in het graai kader van de hogere ambtenarij niet meer toepassen.
John van der Pauw / sociaal raadsman en lid gemeenteraad
Goede stadswachten stromen uit en personeel dat het niet aan kan ook. Zo stromen twee soorten werklozen door. Die verschillende resultaten maken duidelijk dat er twee soorten werklozen zijn: kansrijken en kanslozen.



De vraag is vervolgens of de kansrijke op de arbeidsmarkt - dankzij de training en ervaring - een concurrent met werk van die betaalde baan heeft afgehouden. Als de concurrent zicht op baanverlies had zou er sprake zijn van het rondpompen van werkloosheid. Gelet op de Wet van Posthumus een niet denkbeeldig gevolg van scholing.
Advertentie