Advertentie
sociaal / Nieuws

Groep arbeidsgehandicapten niet uitgebreid

VVD, CDA en D66 hadden erop aangedrongen de criteria te versoepelen, zodat ook hoger opgeleiden voor zo'n baan in aanmerking komen. Maar Klijnsma vindt het ‘te snel’ om de gemaakte afspraken nu al aan te passen.

13 november 2014

De extra banen die er moeten komen voor mensen met een arbeidsbeperking, blijven bestemd voor mensen die niet in staat zijn het wettelijk minimumloon te verdienen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken voelt er voorlopig niets voor de doelgroep uit te breiden.

Hoger opgeleiden
VVD, CDA en D66 hadden erop aangedrongen de criteria te versoepelen, zodat ook hoger opgeleiden voor zo'n baan in aanmerking komen. Maar Klijnsma vindt het ‘te snel’ om de gemaakte afspraken nu al aan te passen.

Soepeler regeling
Het kabinet heeft met vakbonden en werkgevers afgesproken dat er de komende jaren 100.000 banen in het bedrijfsleven komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Die banen zijn alleen bestemd voor personen die anders niet of nauwelijks aan de slag komen. VNO-NCW en FNV drongen er enkele maanden terug op aan de definitie wat soepeler te hanteren, omdat anders hoger opgeleiden uit de boot vallen. VVD, CDA en D66 sloten zich daar donderdag bij aan.

5 procent arbeidsgehandicapten
Klijnsma sloot niet uit dat de doelgroep later alsnog wordt aangepast. Ze heeft daar ook over gesproken met vakbonden en werkgevers, liet ze weten. Als de gemaakte afspraken over de 100.000 banen niet worden gehaald, wil de staatssecretaris bedrijven verplichten circa 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen, op straffe van een boete. Mocht dat moment aanbreken dan is dat een goede gelegenheid de definitie van de doelgroep nog eens tegen het licht te houden, liet Klijnsma doorschemeren.

Begeleider arbeidsgehandicapten blijft
De begeleiding van arbeidsgehandicapten in een bedrijf blijft overeind. Klijnsma heeft dat toegezegd na een pleidooi van PvdA-Kamerlid John Kerstens.

Jobcoaches
Het gaat om de regeling voor 'interne jobcoaches'. Dat zijn medewerkers van een bedrijf die collega's met een arbeidsbeperking begeleiden. Het kabinet wilde die regeling per 1 januari schrappen.

Ondersteuning nodig
Maar volgens Kerstens is het van belang om de jobcoaches te handhaven. Volgend jaar wordt de participatiewet van kracht. Die wet is bedoeld om meer mensen met een arbeidsbeperking aan de slag te helpen. Volgens Kerstens kan die groep de ondersteuning door jobcoaches dan goed gebruiken. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tim / Mens
"'Interne jobcoaches'. Dat zijn medewerkers van een bedrijf die collega's met een arbeidsbeperking begeleiden".

De vraag is of zo'n jobcoach gecertificeerd moet zijn. Ik neig naar ja. Dit brengt ook weer extra kosten voor bedrijven met zich mee. Daarnaast heeft zo'n collega nu niet zo'n rol en zal dus tijd moeten vrijmaken om die rol te vervullen. Ook dit kost het bedrijf geld. En let op, indien een bedrijf 100 personen in dienst heeft "moet" het dus volgens de participatiewet 105 mensen in dienst krijgen; deze 5 extra medewerkers uiteraard uit de doelgroep. De werkloosheid in Nederland is, voor Nederlandse begrippen, zeer hoog op dit moment. Ook deze mensen zoeken, zo neem ik aan, een betaalde baan. Weet iemand trouwens hoe je banen creëerd? Als je dat kan, dan ben je een tovenaar!
Advertentie