Het actieplan is het resultaat van samenwerking tussen ministeries, provincies, grensgemeenten, het midden- en kleinbedrijf en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. In het plan zijn veertig punten opgesomd om belemmeringen voor werken en leren over de grens weg te nemen.


Belastingvoordelen
Grenswerkers kunnen nu niet deelnemen aan een Nederlands pensioenfonds. Ook hebben ze meestal geen recht op WW als ze werkloos worden. In het buitenland wordt ziekengeld netto uitbetaald, maar daarover wordt in Nederland weer belasting geheven. Expats daarentegen hoeven over 30 procent van hun inkomen helemaal geen belasting te betalen. Dat willen de provinciebesturen ook voor grenswerkers. 'Waarom wel een uitzondering voor de voetbalmiljonair en niet voor een machinemonteur uit Aalten?', stellen zij.

Krimpregio's

Er is meer dan 1000 kilometer grens tussen Nederland, België en Duitsland, aldus de provincies. In Nederland zijn grensregio's economische probleemgebieden en niet zelden ook krimpregio, zoals Oost-Groningen en de Achterhoek. 'De regio's liggen ver van de Randstad, maar dicht bij grote steden als Bremen, Antwerpen en Bocholt.' De provincies roepen een nieuw kabinet op om de zaken voor grenswerkers te regelen.

Plan

Aanvankelijk zouden de ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Wonen en Rijksdienst ) het plan maandag in Nijmegen in ontvangst nemen. Maandagochtend bleek echter dat beide bewindslieden verhinderd waren. (ANP)