of 59821 LinkedIn

'Gratis parkeren gehandicapten geen zaak van rijk'

Reageer
Gratis parkeren voor gehandicapten moet niet van rijkswege aan gemeenten worden opgelegd, zoals kamerlid Marjo van Dijken (PvdA) wil. Dat vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Volgens de vereniging moeten gemeenteraden en colleges wijzigingen in het gehandicapten parkeerbeleid zelf kunnen doorvoeren. Natuurlijk, stelt de vereniging, moet elke gemeente voor adequate voorzieningen voor de minder valide burger. Maar als parkeren voor hen gratis wordt, kan dat tot hogere kosten leiden. Gemeentes moeten dan beslissen of zij die kosten op de burgers willen verhalen. Dat is een lokale politieke kwestie, die wordt bepaald door factoren als verkeersdrukte, bereikbaarheid en grondprijzen.

 

Divers
Hoe divers de praktijk nu al is, leert een kleine rondgang langs gemeenten. In de binnenstad van Amsterdam kost een uur parkeren bijvoorbeeld 4,80, maar is het gratis voor gehandicapten. Ook in Delfzijl hanteert men dat beleid, maar omdat de reguliere bezoeker daar maar 80 cent per uur betaalt, kost het de gemeente veel minder. In Heemstede betaalt de gehandicapte inwoner de helft van het tarief dat de niet-gehandicapte betaalt. Maar omdat er andere meters voor zijn opgesteld, komt deze gemeente net uit de kosten.

 

Onevenredig
Een gemeente als Arnhem, die door het nabijgelegen Ons Dorp een relatief hoog aantal gehandicaptenvergunningen van 2300 uitreikt, zou onevenredig getroffen kunnen worden door van Dijkens voorstel. Handhaven van het beleid kost ook geld. Naast de negen euro voor de jaarlijkse vergunning, rekent de gemeente een bijdrage voor de keuring om misbruik te voorkomen.

 

Dieven
De VNG voorziet ook problemen met parkeerkaarten voor gehandicapten. Als parkeren met zo’n kaart overal gratis wordt, zullen deze een nog gewilder object voor dieven worden. In Amsterdam zijn ze nu al overgestapt op digitale kaarten. De rest van het land zou dat voorbeeld wellicht moeten volgen, suggereert de VNG.

 

Lees ook:
Parkeertoren voor scootmobielen (29/01/2007)
Delft start database gestolen parkeerkaarten (13/10/2005)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.