Advertentie
sociaal / Nieuws

GR sociaal werkbedrijf Wezo klapt uit elkaar

Nadat de gemeenteraad van Dalfsen deze week al besloot per 1 januari 2015 definitief uit de gemeenschappelijke regeling voor het sociaal werkbedrijf Wezo te stappen, neemt de raad van Zwolle volgende week dat besluit. Alleen de datum van uittreding verschilt.

28 november 2013

De opheffing van de gemeenschappelijke regeling voor het sociaal werkbedrijf Wezo is bijna daar. De gemeenteraad van Dalfsen besloot deze week er per 1 januari 2015 definitief uit te stappen. De raad van Zwolle moet volgende week nog instemmen, maar vroeg eerder zelf al om een exit.

Zelf regie in handen

Deelnemers aan de gemeenschappelijke regeling (GR) voor sociaal werkbedrijf Wezo hebben afgelopen week besloten de regeling op te heffen per 1 januari 2016. Het gaat om de gemeenten Zwolle, Raalte, Dalfsen, Zwartewaterland en Hattem. De samenwerking met Wezo blijft bestaan, maar gemeenten nemen weer zelf de regie ter hand en dat precies een jaar na de invoering van de Participatiewet. Alleen de gemeente Dalfsen is het traject om uit de regeling te stappen al eerder begonnen en stapt per 1 januari 2015 uit de GR. Daar heeft de gemeenteraad deze week unaniem mee ingestemd.


Gezamenlijk uittreden

De GR geeft Dalfsen een onbehaaglijk gevoel, zegt CDA-wethouder Maurits von Martels . ‘Door eruit te stappen willen we onafhankelijkheid creëren. De raad kan straks meer sturen en we zijn zelf verantwoordelijk. We hoeven ons niet meer te verschuilen achter de GR.’ Het intentiebesluit om uit de regeling te stappen was al medio 2012 genomen. ‘ In anderhalf jaar tijd hebben de andere gemeenten ook hun standpunt gewijzigd. Het Algemeen Bestuur is tot de conclusie gekomen dat het meest voor de hand ligt gezamenlijk uit te treden. Dalfsen heeft nu als eerste ingestemd, de andere raden volgen nog.

Einde aan dubbele pettenstructuur
Zwolle stemt op 2 december over de opheffing, ook wel liquidatie genoemd, van de gemeenschappelijk regeling. De andere gemeenteraden daarna. Ook in Zwolle werd medio 2012 al de wens geuit door de raad om de regeling op te heffen. De GR wordt straks als extra bestuurslaag opgeheven, waardoor er nog maar een juridische entiteit is. Daarmee verdwijnt de dubbele pettenstructuur van de gemeente. Nu zit de wethouder Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het Algemeen Bestuur van de GR Wezo en de wethouder financiën in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Wezo NV. Die belangen kunnen strijdig zijn.

Vorm belangrijker dan financiering

In tegenstelling tot Dalfsen wil Zwolle wel aandeelhouder blijven van Wezo NV. Zij hebben bijna driekwart van de aandelen in handen, Dalfsen 5 procent. Hoewel Dalfsen eerder wil uittreden wil Von Martels nog wel de financiële consequenties daarvan bekijken. ‘Wellicht is het aantrekkelijk om een jaar later uit te treden, tegelijk met de andere gemeenten. Maar ik krijg wel signalen uit de raad dat ze de vorm belangrijker vinden dan de financiering.’ De totale kosten voor opheffing bedragen 121 duizend euro. Von Martels vindt het jammer dat de andere gemeenten niet met de invoering van de Participatiewet uittreden. ‘Daarna zit je er al in en wordt het lastiger.’


Niet langer gedwongen winkelnering

Dalfsen zal na de uittreding wel zaken blijven doen met Wezo. ‘Maar dan zijn we af van de gedwongen winkelnering en kunnen we overleggen met de mensen zelf. We willen het zo lokaal mogelijk oplossen. Als we ook goede afspraken maken met Wezo dan zijn ze minder gedupeerd door ons uittreden. Ze moeten dan met zakelijke voorstellen komen en goede arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers bieden.’ Von Martels verwacht dat veel meer gemeenten uit zulke gemeenschappelijke regelingen zullen stappen voor de invoering van de Participatiewet. ‘Veel GR’en zullen worden ontmanteld. Zeker bij grote financiële tegenslag.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ward Verkuylen / directeur
Tendentieuze kop zet BB-lezers op verkeerde been…



Met de kop 'GR Wezo klapt uit elkaar' heeft BB-redacteur Wouter Boonstra de plank volledig misgeslagen. Niets is minder waar. Wezo bereidt zich voor op de toekomst, de uitvoering van de Participatiewet. Dat doen we al meerdere jaren met goede bedrijfsresultaten, tevreden klanten en ruim 1.000 zich positief ontwikkelende, trotse Wezo-medewerkers. Dat de GR als vehikel vermoedelijk wordt losgelaten, is daarvoor van geen enkele betekenis. Dat Wezo NV staat als een huis, klaar de de Participatiewet, des te meer.



Kortom, slordige BB-journalistiek op basis van een enkel persberichtje van een aandeelhouder Dalfsen die met 5% van de aandelen al te veel aandacht van BB krijgt. En dat zonder horen en wederhoren. Graag bied ik de BB-redacteur aan zich te revancheren. Mijn e-mailadres is hem bekend.



Ward Verkuylen

directeur Wezo
Wouter Boonstra
Geachte heer Verkuylen,



Dank voor uw reactie.



Voor Binnenlands Bestuur was de voor u kennelijk onbetekenende gemeenschappelijke regeling wel degelijk van belang. Wij heten immers niet voor niets Binnenlands Bestuur. De prestaties van uw Wezo NV is voor de ontmanteling daarvan van ondergeschikt belang. Als u de kop en het artikel goed leest, merkt u dat de gemeenschappelijke regeling zelf het onderwerp is en niet uitsluitend uw organisatie.



Wouter Boonstra

Advertentie