Advertentie
sociaal / Nieuws

'Governmentschool' kweekt superambtenaren

In Den Haag krijgen ambtenaren in spé een opleiding van internationale allure. Vanaf 2010 jaar herbergt Campus Den Haag, nu een dependance van de universiteit van Leiden, daar het University College voor bachelors- en de School of Government voor masterstudenten. Samen moeten zij plaats bieden aan 2000 studenten.

22 juli 2009

Diplomatenklasje
Het University College is een opleiding voor zeer gemotiveerde studenten, die ook op het universiteitsterrein wonen. Studenten die daar hun driejarige bachelorsopleiding afronden, kunnen doorstromen naar de School of Government. De masters die daar worden gegeven, zijn bestemd voor de huidige leerlingen uit het diplomatenklasje en de rijkstraineeships, maar ook voor bestuursambtenaren die reeds voor de overheid werken. Het programma biedt zowel langere opleidingen als korte cursussen aan.

Brede bestuursopleiding
Volgens de Vries, hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden en wetenschappelijk directeur van Campus Den Haag, vraagt het huidige tijdsgewricht om een brede bestuursopleiding.

Waarden openbaar bestuur
‘De klimaatverandering, verschuivingen in internationale machtsverhoudingen, de kredietcrisis: er komen heel veel ingewikkelde problemen op het openbaar bestuur af. De afgelopen jaren hebben veel vakken zich gericht op een bedrijfsmatige benadering van de overheid. Efficiency was het sleutelwoord. Met de School of Government willen we ons meer concentreren op de waarden in het openbaar bestuur.’

Weinig ontwikkeling
Aan de School of Government moet straks ruimte zijn voor vakken als politieke communicatie en beleidsanalyse. Richtingen die in het huidige onderwijsaanbod ontbreken, zegt de Vries. ‘In Nederland wordt heel veel beleid gemaakt, maar aan de wetenschappelijke kant is er weinig ontwikkeling.’

Harvard
De Vries hoopt docenten uit de Verenigde Staten aan te trekken -  de John F. Kennedy School of Government, onderdeel van Harvard, is een inspiratiebron. Maar voor een breed perspectief wil de School of Government ook docenten uit landen als India en China betrekken. ‘Ik denk dat je heel veel leert van de confrontatie tussen modellen die ze daar hanteren en die we hier hanteren,’ aldus de Vries.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

N Vollebergh
Als oud-studenten bestuurskunde en studenten Recht en Bestuur ook een dergelijke master kunnen doen, zou ik zeer geïnteresseerd zijn.
B. De Voogd
Leuk en zeer mooi initiatief. Maar zo'n opleiding hebben we in Nederland al.
Volgens mij voelt Leiden de hijgende adem van de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap in haar nek. Deze opleiding wordt al jaren uitgeroepen tot beste bestuurskundeopleiding van Nederland. Daar is de aandacht voor 'politieke communicatie' en 'beleidsanalyse' al vanaf het begin aanwezig.
Desalniettemin, nogmaals, een nuttig en waardig initiatief!
Advertentie