Advertentie
sociaal / Nieuws

Goes wil asielzoekers graag in huis

Gemeente Goes hoopt dat de verplichte woningtoewijzing voor asielzoekers met een verblijfstatus ook naar zijn gemeente toe komt.

15 augustus 2011
In Goes en omgeving zijn ze van harte welkom, de asielzoekers met een verblijfstatus die woonruimte zoeken. Burgemeester René Verhulst hoopt dat een proef met verplichte woningtoewijzing snel ook naar Zeeland komt.

Tien weken
Gemeenten in Friesland, Drenthe en een deel van Utrecht proberen het uit. In Nederland toegelaten vluchtelingen mogen daar niet meer maandenlang een plek in het asielzoekerscentrum bezet houden terwijl ze zoeken naar een huis. De gemeente biedt op basis van een urgentieverklaring binnen tien weken een woning aan die de vluchteling moet accepteren. Doet hij dat niet, dan verliest hij zijn urgentieverklaring, wordt uit het AZC gezet en moet zelf woonruimte vinden.

Weigeringen
In de huidige procedure kan een vergunninghouder eerst zelf een huis zoeken uit het aanbod van gemeenten. Pas daarna gaat het COA op landelijk niveau vrijkomende woningen toewijzen. Deze procedure duurt te lang en levert soms dubbele belangstelling voor een huis, minder geschikte plaatsingen en weigeringen op, aldus het ministerie van Immigratie en Asiel.

Randstad
Probleem is dat veel asielzoekers het liefst in de Randstad wonen, dichtbij vrienden en familie. Een gemeente zoals het Zeeuwse Goes blijft daardoor zitten met huizen die voor de asielzoekers zijn gereserveerd, zegt burgemeester Verhulst.

Meer werk
Tegelijkertijd heeft zijn regio te kampen met huisvestingproblemen van grote aantallen seizoensarbeiders uit oost-Europa. ‘Ik zeg: Als je aan de bak wilt en je maakt geen problemen, blijf dan lekker hier. Hier is meer werk te vinden dan in de Randstad.’

Beetje dwang
Verhulst hoopt dat ook de provincie Zeeland aan de proef kan gaan meedoen, of dat het experiment wordt omgezet in vast beleid. ‘Ik ben er wel voor, een beetje dwang. Het moet allemaal niet te vrijblijvend zijn. Take it or leave it.’

65 miljoen
Als de nieuwe werkwijze landelijk wordt ingevoerd, scheelt dat maximaal 65 miljoen euro op de kosten voor asielopvang. Snel een huis betrekken heeft ook voordelen voor de vluchtelingen, volgens het ministerie. Zij kunnen eerder beginnen met hun integratie en inburgering.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Gaat het ook niet een beetje om huizen te vullen om dat namelijk gewone Nederlanders ook niet in Goes willen wonen? Krimpgemeente nietwaar?
Jan
@p. Wat is er mis mee om in krimpgemeenten leegstaande woningen te vullen met asielzoekers? Dat is beter dan in gebieden met woningnood woningen daarvoor vrij te houden. Het mes snijdt zo aan twee kanten, zou ik zeggen. En de burgemeester van Goes geeft al aan dat er daar zat werkgelegenheid is.
KEES / NIET WERKEND.
Ik ben al een tijdje bezig om een huisje te vinden die in rust staat en vrij, ik heb namelijk artrose en vooral HSP, dat betekend overgevoelig voor van alles, ik slaap al niet als er te veel wind staat bijvoorbeeld, zaken als gsm masten en autowegen uit den boze, en dus vooral een stad. Overal waar ik aanklop kunnen ze niks doen, maar ze krimpen wel, heel raar dit, misschien omdat ik uitkering heb? ben wel nederlander he.



Er zijn toch genoeg mogelijkheden, huisjes staan vaak leeg op platteland, waarom niet aan mij verhuren dan voor mijn zeer nodige rust buiten die straling om, trouwens krimpgemeenten kan je goed gebruiken voor stralings vrije zones waar gevoeligen kunnen wonen, ik denk dat het nog gezellig is ook.



vrg ijpelaar
Advertentie