of 64120 LinkedIn

'Gezochte criminelen krijgen bijstandsuitkering'

Dat meldde RTL Nieuws na onderzoek
2 reacties
Door een gebrek aan controle kunnen gezochte criminelen in veel gemeenten een bijstandsuitkering krijgen. Er zijn circa 15.000 veroordeelden die hun celstraf nog moeten uitzitten, maar zich schuilhouden voor justitie. Dat blijkt uit eigen onderzoek waar RTL Nieuws zondag mee kwam.
Uitkering stopzetten
Uitkeringsinstanties moeten sinds vorig jaar de bijstandsuitkering stopzetten totdat iemand die is veroordeeld zijn of haar straf heeft uitgezeten.

Sociale Zaken wil actie

Volgens RTL heeft het ministerie van Sociale Zaken gemeenten opgeroepen om actie te ondernemen. Zaterdag meldde de nieuwsrubriek al dat verdachte en veroordeelde criminelen zonder veel moeite aan een paspoort kunnen komen.

 

Tweede Kamer wil opheldering

De fracties van VVD en CDA in de Tweede Kamer hebben staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om opheldering gevraagd. Ze willen ook weten of het klopt dat het aantal voortvluchtige veroordeelden dat onterecht een uitkering ontvangt dit jaar is gestegen ten opzichte van 2011. De partijen willen bovendien dat onterecht uitgekeerd geld wordt teruggeëist.

 

Terugvorderen

De staatssecretaris laat weten dat ze gemeenten inderdaad vraagt om onterecht uitbetaalde uitkeringen terug te vorderen. ,,Er is hen verteld dat, op basis van de wet, mensen die eigenlijk in de gevangenis zouden moeten zitten, geen bijstandsuitkering behoren te krijgen.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Piet (consultant) op
Noem nog maar een hele rij frouderende bestuurders op aan wie hun uitkering onmiddelijk gestpt zou moeten worden. Ook onze lieve frouderende gedeputeerde uit Gelderland. Die kreeg zelfs nog eervol ontslag, en daarmee dus nog 9 mnd uitkering a € 9.000 per mnd. Tja over meten met 2 maten. Ongelooflijk niemand is verantwoordelijk bij e Overheid!
Door lingewaardster op
Ook frauderende burgemeesters (b.v. Harry de Vries) etc. zouden geen recht op ziekte- of wachtgeld moeten hebben. Het is gewoonweg onbegrijpelijk dat dit mogelijk is. Normale werknemers krijgen bij fraude ook niets en met twee maten meten is niet te tolereren. Burgers snappen dit niet, het is ook niet uit te leggen of te rechtvaardigen.