of 59185 LinkedIn

Gezocht: hulpbehoevenden zonder hulp

Teylingen wil weten hoeveel inwoners eigenlijk wel Wmo-ondersteuning nodig hebben, maar deze niet aanvragen. De gemeente wil vooral weten waarom ze dat niet doen. Het onderzoek moet medio november klaar zijn.

De gemeente Teylingen wil weten hoeveel inwoners eigenlijk wel Wmo-ondersteuning nodig hebben, maar deze niet aanvragen. De gemeente wil vooral weten waarom ze dat niet doen.

Te ingewikkeld

In Teylingen maken minder mensen dan verwacht gebruik van hulp en ondersteuning. De gemeente wil weten of dit een bewuste keuze is, of dat de hulpbehoevenden niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden. Schort het bijvoorbeeld aan de informatievoorziening vanuit de gemeente, is de eigen bijdrage reden om geen zorg aan te vragen of is het veel te ingewikkeld om hulp aan te vragen.


Verbeteren dienstverlening

Medio november worden de resultaten bekend gemaakt. Doel van het onderzoek is de dienstverlening te verbeteren, aldus de gemeente. Alle inwoners van Teylingen krijgen een brief met een vragenlijst. Het is de bedoeling dat alleen mensen die niet volledig zelfstandig kunnen wonen en die géén hulp en/of ondersteuning via de Wmo hebben aangevraagd de vragenlijst invullen.


Onverzilverd

Het onderzoek ligt in het verlengde van eerder onderzoek door de intergemeentelijke sociale dienst van de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen (ISD Bollenstreek). Aanleiding voor dat onderzoek was de onderbenutting van 5,5 miljoen euro op het beschikbare Wmo-budget van de vijf gemeenten. Uit dat onderzoek bleek onder meer dat veel mensen hun toegekende zorg (indicatie) niet verzilveren; de eigen bijdrage leidt nauwelijks tot afhakers. Dat onderzoek werd door APE Public Economics uitgevoerd. APE gaat ook dit onderzoek uitvoeren. Het onderzoek wordt alleen in Teylingen uitgevoerd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.