of 64740 LinkedIn

Geweld tegen hulpverleners in verschillende plaatsen

In het weekend hebben zich diverse incidenten van geweld tegen hulpverleners voorgedaan. Het publiek keerde zich tegen politie en ambulancemedewerkers.
8 reacties

Omstanders hebben in het weekeinde op verschillende plekken hulpverleners belaagd. In de nacht van zaterdag op zondag keerde een groep van ongeveer 100 man uitgaanspubliek zich tegen politieagenten en ambulancepersoneel op De Grent in Noordwijk. In Amsterdam-Noord greep de politie zaterdagavond in, toen omstanders zich met hulpverleners bemoeiden na een verkeersongeluk.

Wapenstok
In Noordwijk moest politie de wapenstok hanteren om ervoor te zorgen dat ambulancebroeders een 16-jarige lichtgewonde scooterrijder konden helpen. Volgens een politiewoordvoerster hebben omstanders ook aan het slachtoffer staan trekken. Dat terwijl de ernst van het letsel van de jongen nog onduidelijk was. Vanuit het publiek zijn onder meer flessen gegooid naar agenten die de ambulancemedewerkers te hulp waren gekomen.

Arrestaties
Omdat de ambulancebroeders niet bij het slachtoffer konden komen, probeerden agenten meerdere malen de weg vrij te maken. Daarbij werd het publiek onder meer gemaand met een megafoon. Toen dat niet werkte, vormden agenten een linie en zijn honden ingezet. Een persoon is aangehouden. De woordvoerster kon nog niet zeggen of de politie meer arrestaties gaat verrichten: ,,dat moet de komende dagen blijken".

Botsing
In Amsterdam-Noord belaagden omstanders ambulancemedewerkers na een botsing tussen twee auto's op de Nieuwe Leeuwarderweg. Volgens de politie schreeuwden de omstanders tegen de ambulancemedewerkers en bleven ze in de weg staan. De politie moest ingrijpen om de rust te herstellen. Een 32-jarige man is daarbij gearresteerd.

Onacceptabel
De politie liet zondag weten het ,,niet normaal en onacceptabel" te vinden dat mensen zich tegen de hulpverleners keerden. Ook minister Edith Schippers (Volksgezondheid) noemde geweld tegen ambulancepersoneel ,,onacceptabel''. De minister laat weten dat ,,niet voor niets de strafeis voor geweld tegen hulpverleners met 200 procent is verhoogd''.

Zwaardere straffen
Het CDA wil dat mensen die hulpverleners belagen niet alleen een zwaardere straf krijgen. Ook moet een manier moet worden gevonden om ze te laten beseffen wat ze hebben gedaan, aldus CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Volgens haar kunnen de straffen worden aangevuld met ,,een gedwongen cursus''. Die zou bijvoorbeeld kunnen bestaan uit het tonen van beelden uit de dagelijkse praktijk van hulpverleners, of een bezoek aan een revalidatiecentrum.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter op
Ambulancepersoneel gaf zondag op het nieuws aan een andere lezing te hebben dan de politie. Beeld bij artikel komt van een SIRE clip.
Door J. Kop op
Nog even een linkje voor Jan.

PS. En nou niet het politiekorps van Rotterdam/Rijnmond beschuldigen van racisme hè, dat ze alleen gekleurde medelanders op het web hebben gezet.
Door J. Kop op
Jan, laat ik nou VVD stemmen. Ook racistisch, soms?

Dronken autochtonen kunnen ook rottigheid uithalen. En soms behoorlijk veel. Maar het aanvallen van ambulancepersoneel is toch echt een specialiteit van de gekleurde medemens. Ik kan er uit ervaring over meepraten!
Door Eric de Kluis (Hoofdredacteur) op
U heeft gelijk. Een iemand .. is inderdaad geen fraai taalgebruik. we hebben het vervangen in Een persoon. Dank voor uw tip.
Door Jan op
@J. Kop. Nooit die foto's van dronken autochtonen gezien zeker die hetzelfde uithalen? Dank u PVV-tje voor uw racistische idealen.
Door J. Kop op
"Er is 1 aanhouding verricht"

In 1 zin wordt hier de kern van het probleem geduid.

Uit filmpjes op Youtube blijkt dat het weer onze gekleurde medemens is die de problemen met het ambulancepersoneel veroorzaakt.
Dank u, PvdA-tje, voor uw multiculturele idealen.
Door Ab Soluut (waarneend ambtenaar) op
"EEN IEMAND IS AANGEHOUDEN", wat is dit voor onbenullig Nederlands? Een iemand, twee iemanden? Wie/wat is iemand?
Dit is een vorm van taalarmoede die je steeds vaker hoort en doordat de media zich ook graag hiervan bedienen neemt dit gebazel hand over hand toe, in alle kringen.