of 58952 LinkedIn

Gemiddeld 28 procent Ww’ers zonder startkwalificatie

Van iedereen die in Nederland een Ww-uitkering ontvangt van het UWV, heeft gemiddeld ongeveer 28 procent geen startkwalificatie, laat het UWV weten. Het ontbreken van een startkwalificatie is trouwens geen sterke indicator dat een Ww-gerechtigde uiteindelijk bijstandsafhankelijk wordt.

Van iedereen die in Nederland een Ww-uitkering ontvangt van het UWV, heeft gemiddeld ongeveer 28 procent geen startkwalificatie, laat het UWV weten. Het percentage Ww-gerechtigden zonder startkwalificatie is het hoogst in de arbeidsmarktregio Rijnmond.

Meeste Ww’ers zonder startkwalificatie in en rond Rotterdam

Regionale krant De Stentor meldde dat bijna één derde van de Flevolandse uitkeringsgerechtigden geen startkwalificatie heeft. Daaronder wordt een opleiding van MBO niveau 2 of hoger verstaan. Het UWV laat aan Binnenlands Bestuur desgevraagd weten dat dit cijfer ongeveer gemiddeld voor alle Nederlandse arbeidsmarktregio’s. Het percentage Ww-gerechtigden zonder startkwalificatie is het hoogst in de arbeidsmarktregio Rijnmond, waar onder meer de gemeenten Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen onder vallen. Maar liefst 34 procent van de Ww’ers daar zit thuis zonder startkwalificatie. Dat cijfer ligt met 20 procent het laagst in de arbeidsmarktregio’s Midden-Utrecht en Groot Amsterdam.

 

Niet heel bepalend voor baankansen

Volgens het UWV heeft het meerdere instrumenten om mensen met Ww-recht de kans te geven om zich te laten bijscholen. Zo kan iemand worden vrijgesteld van de sollicitatieplicht. Daarnaast werkt het UWV met werkgevers samen om mensen bij te laten scholen ter voorbereiding op werk in sectoren die kampen met personeelstekort. Desgevraagd laat het UWV weten dat, volgens de resultaten van een onderzoek uit 2014, het ontbreken van een startkwalificatie niet heel erg bepalend is voor iemands baankansen. Zes procent van de Ww-gerechtigden in die studie stroomde door naar de bijstand nadat de Ww-gerechtigde periode was afgelopen. In de subgroep van laagopgeleiden was dat acht procent. Type huishouden, leeftijd, dagloon voor de werkloosheid, geslacht, of iemand fulltime of parttime werkt, status van de woonwijk en grootte van iemands woongemeente zijn allemaal meer invloedrijke factoren die bepalen of iemand vanuit de Ww in de bijstand belandt.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Alex op
De redactie vergeet erbij te vermelden dat het gedrag op sociale media ook een onderdeel van de kans om in de bijstand te komen is. Veel PVV stemmers zonder startkwalificatie zitten ook in de bijstand en geven asielszoekers en vluchtelingen de schuld van hun eigen gedrag wat meegelezen kan worden op sociale media door potentiële werkgevers.