Advertentie
sociaal / Nieuws

'Gemeenten zien armen niet staan'

Armen krijgen amper gehoor bij ministeries en gemeentebesturen. De armenorganisaties hebben zelfs beter contact met de Europese Commissie dan met Nederlandse ministeries of gemeentebesturen, stelde voorzitter Alida Smeekes van de armenorganisatie EAPN Nederland zaterdag.

18 mei 2009

Praten
Ze sprak in het Egmontpaleis in Brussel bij een grote tweedaagse conferentie met armen en hoge Europese politici zoals EU-commissaris Vladimir Spidla (Sociale Zaken). Smeekes beklaagt zich erover dat ze geen contact of subsidie meer krijgt van het ministerie van Sociale Zaken en van veel gemeentebesturen. Ze stelt dat de overheid niet alleen over armen moet praten, maar ook mèt hen.

 

Alliantie
Haar EAPN is de koepelclub van onder meer Landelijk Steunpunt Vrouwen en de Bijstand evenals de Landelijke Vereniging van Arbeidsongeschikten. 'Het ministerie praat met de Sociale Alliantie, waar de FNV in zit. Maar wij hebben meestal niet zoveel aan de FNV', zegt Smeekes.

 

Basisdiensten
Bij de tweedaagse EU-conferentie in Brussel bespraken de armen uit Europa welke hulp het meeste zin heeft. Ze vragen vooral meer inspanningen tegen huisuitzettingen. Ook eisen ze meer garanties voor basisdiensten, zoals openbaar vervoer, water en energie. 'We willen dat energie weer een overheidsdienst wordt, met sociale tarieven en lage prijzen. Die commerciële bedrijven is het alleen om winst te doen. Ik ken geen energiebedrijf dat verlies heeft geleden', aldus Smeekes.

 

Acht procent
In Europa is circa acht procent van de bevolking arm, in Nederland is dat niet anders. 'Het aantal armen neemt nu snel toe door de recessie', zegt bestuurslid Sonja Leemkuil uit Brummen. 'Mensen hebben in het begin nog reserves, maar die raken op. Met de kinderbijslag kun je moeilijk een nieuwe koelkast kopen. Dan ga je lenen en kom je dieper in de problemen.'

 

 

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tom / ICT beheerder
En in een ander artikel klaagt men dat de burger zo agressief is...

Hier is dus een van de oorzaken.
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Tom • systeembeheerder • 18.05.09 10:21

Juiste conclusie!

Wie niet afhankelijk is van de sociale vangnetten kan zich niet voorstellen hoe de dagelijkse praktijk uitpakt. Protocollen en vaste rekensommetjes, ongeacht tal van verschillende achtergronden. Het feit dat er zoveel voedselbanken sinds 2000 zijn zegt genoeg!

Alles onder een landelijk uitgerold sociaal incasso buro (SIB), met mogelijkheid van sociale leningen en budgetbeheer zou veel stroomlijnen. Dit onder de maatschappelijke dienstverlening, die ook met andere problemen kan helpen. Dit is preventie en ad hoc hulp.
De incasso organisaties zijn nu de lachende derde ten koste van ook zeer veel goedwillende burgers in fin. moeilijkheden.
Zo'n buro had voor de huiseigenaren die nu in moeilijkheden zijn vanwege de crisis en mogelijk baanverlies, ook wat kunnen betekenen. Het ontbeert hier in Nederland jammerlijk aan regie/probleemeigenaren op tal van terreinen. Niemand ziet de grote en brede verbanden, of wil het niet zien!

Henk / wethouder o.a. SoZa
Als uitvoerder van gemeentelijke taken op het gebied van armoedebeleid zit ik met een geheel ander probleem. Ik wil graag dit armoedebeleid nog meer gestalte geven, maar daarbij ben ik de inzet van de mensen (doelgroep) zelf meer dan nodig.
En juist dat blijkt in vele gemeenten een heel groot probleem, het z.g. niet-gebruik.
Onderzoeken wijzen uit dat mensen uit persoonlijke overwegingen nog steeds niet om hulp vragen. Zelfs een bijsluiter bij de jaarlijkse aanslag gemeentelijke belastingen levert slechts een score van 50% kwijtschelding op. Natuurlijk alles kan beter, en daar streven we ook naar, maar mensen die de zorg nodig hebben, zullen ook zelf in actie moeten komen.
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Henk • wethouder o.a. SoZa • 18.05.09 12:01

Indien men net zoals voorheen bij invulling huursubsidie afspraken maakt om dat in te vullen gebeurt dat wel!
Belastingpapieren, kwijtscheldingen Gemeente, pgb's, afbetalingsregelingen wegens talrijke terugvorderingen belasting en ziekenfonds etc., het is allemaal voor vele gezinnen een papieren balast.
Daarom pleit ik voor een sociaal incasso buro (SIB) onder de maatschappelijke dienstverlening, die dit soort service (naast budgetbeheer en sociale leningen) ook biedt en die directe lijnen met al die instanties heeft. Het zou voor mantelzorgers ook een ware opluchting zijn. Daarnaast alleen al 17 procent jongeren, die ook volwassen worden, met een psych. stoornissen als autisme, borderline. Beleid wil al jaar en dag niet luisteren naar de mensen zelf of de veldwerkers. Alleen naar bovenlagen bij subsidieafhankelijke versnipperde hulporganisaties, met veel kapitaalvernietiging, omdat e.e.a. niet altijd efficient en vraaggericht is.
piet brontsema / org adviseur
Nederland kent geen echte armen . ja misschien armen van geest.
Advertentie