Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten willen inkomensafhankelijke bijdrage terug

Gemeenten zien het aantal aanvragen van huishoudelijke hulp binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) fors toenemen. Volgens een groot deel van de gemeenten komt dat mede door de gelijkgetrokken eigen bijdrage, waarvan vooral hogere inkomens zouden profiteren.

08 januari 2020

Gemeenten zien het aantal aanvragen van huishoudelijke hulp binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) fors toenemen. Volgens een groot deel van de gemeenten komt dat mede door de invoering van het Wmo-abonnementstarief, waarvan vooral hogere inkomens zouden profiteren. Ze willen het liefst weer terug naar de inkomensafhankelijke eigen bijdrage.

Standaardtarief

Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ouderen die via de Wmo huishoudelijke hulp willen, moeten daarvoor een eigen bijdrage betalen. Dat bedrag was vóór 2019 inkomensafhankelijk, maar is nu een standaardtarief van 19 euro per maand. Vrijwel alle ondervraagde gemeenten krijgen hierdoor meer aanvragen te verwerken dan in 2018, blijkt uit het onderzoek waar 149 gemeenten aan meededen.

Terug

Van de gemeenten denkt 42 procent dat de toename vooral komt door aanvragen van hogere inkomens, die voorheen zelf hun huishoudelijke hulp regelden. Ze maken zich zorgen over de extra kosten. Negen van de tien gemeenten willen dan ook terug naar de inkomensafhankelijke bijdrage.

Gemakkelijker

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt in de uitzending van EenVandaag dat het standaardtarief bewust is ingevoerd om het voor mensen gemakkelijker te maken. Zijn advies aan de gemeenten luidt: 'Ga het goeie gesprek aan en ga kijken of mensen recht hebben op die voorziening.' (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JaapvV / adviseur
Een tarief van 19 euro voor alle hulp ongeacht inkomen vind ik van de gekke. Mensen met hogere inkomens moeten gewoon binnen grenzen zelf hun hulp betalen.
H. Wiersma / gepens.
We hebben een belastingstelsel naar draagkracht. Iemand die veel verdient, betaalt ook evenredig veel belasting. Dat kan je niet tot het oneindige bij alle maatschappelijke voorzieningen ook nog eens doorvoeren. Veel mensen lijken dit volledig uit het oog te verliezen, net als het feit dat ook 'rijke(re)' ouderen oud worden.

Als we zo doorgaan met ons zorgvoorzieningenniveau zijn deze over enige jaren niet meer te betalen. Bij onveranderd financieel beleid gaan we al richting 16,5% van het BBP in 2040 (nu ca. 13%)
Arnoud / fiscaal adviseur
Als je de drempel verlaagd maken meer mensen gebruik van de regeling. Dat is logisch. De vraag is waarom het Rijk dat besluit zonder gemeenten te compenseren.

Onbetrouwbare Rijksoverheid?
Ad van der Lee
Ik vernam onlangs dat er geen inkomensafhankelijke bijdrage is voor o.m. huishoudelijke hulp. Ik kon het niet geloven en kwam al zoekend op deze website. Tot mijn verbazing bleek het te kloppen. Het ergste vond ik nog het verweer van Hugo de Jonge: .... om het voor de mensen gemakkelijker te maken. Dan heb ik nog wel een advies aan Hugo. Maak het voor iedereen gemakkelijker door helemaal geen eigen bijdrage te laten betalen en maak alle voorzieningen voor iedereen gratis. Geen bureaucratisch gedoe meer en iedereen blij.

Ben ik cynisch? Ja!
Advertentie