of 59345 LinkedIn

Gemeenten willen compensatie verlies GGZ

Gelderse gemeenten keuren bezuiniging op geestelijke gezondheidszorg af. Een psychiatrische kliniek in Zevenaar moet daardoor sluiten.
1 reactie

Zes Gelderse gemeenten willen compensatie van minister Schippers (volksgezondheid) voor de noodgedwongen sluiting van een psychiatrische kliniek in Zevenaar. In een brief aan de minister spreken ze hun afkeuring uit over de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Zeven miljoen inleveren

De zorgaanbieder in oost-Gelderland, GGNet, moet door de kabinetsbezuinigingen zeven miljoen euro inleveren. Daarop heeft GGNet besloten om de zorg anders te organiseren. De polikliniek in Zevenaar gaat dicht; er blijft nog wel poliklinische behandeling mogelijk. Voor opnamen moeten psychiatrisch patiënten naar Doetinchem.

 

Thuis behandelen

Verder gaat GGNet proberen mensen langer thuis te behandelen, met speciale teams van hulpverleners. In Winterswijk blijft het psychiatrische ziekenhuis gehandhaafd, maar met minder bedden. Door de reorganisatie verdwijnen bij de instelling zo'n negentig formatieplaatsen.

 

Verschraling

De zes gemeenten (Duiven, Westervoort, Rijnwaarden, Zevenaar, Doesburg en Montferland) maken zich zorgen over de gevolgen voor hun inwoners. Ze schrijven de minister: ‘Wij zijn van mening dat de bezuiniging een verschraling van zorg veroorzaakt in ons leefgebied met ruim 130.000 inwoners en dat juist deze zwakkere bevolkingsgroep hier rechtstreeks de dupe van gaat worden.’

 

Oplossen

Ze vinden dat de minister dit probleem moet oplossen: ‘Wij verzoeken u ons te informeren over de maatregelen die u gaat nemen om het gemis aan de instantie die verantwoordelijk is voor de geestelijke gezondheidszorg in onze regio te compenseren.’

 

Eigen bijdrage

Schippers wacht ook een discussie over de GGZ met haar collega van het ministerie van Veiligheid en Justitie, staatssecretaris Teeven. Hij wil het bij onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen hebben over de eigen bijdrage die het kabinet invoert in de GGZ. ‘Ik vraag me af of je dat onverkort moet doorvoeren’, zei Teeven woensdag op BNR Nieuwsradio.

 

Meer geld

Teeven vraagt zich af of door de bezuiniging meer mensen bij justitie terechtkomen die anders behandeld zouden worden. Hij vindt het geen goede zaak als er wordt bezuinigd bij volksgezondheid, terwijl er bij justitie dan meer geld wordt uitgegeven.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rob Polman (voorzitter Seniorenraad gem. Rijnwaarden) op
Het artikel geeft geen juiste weergave van de feiten en voorgenomen besluiten van het bestuur van GGNet. Immers in Zevenaar verdwijnen 30 bedden voor de behandeling van mensen met een langdurige psychiatrische zorg. Mantelzorgers uit Rijnwaarden moeten door de sluiting naar Doetinchem en naar Zutphen. Naar Zutphen een afstand van 70 km. Met openbaar vervoer ben je een dag kwijt. Vele ouderen uit Rijnwaarden zijn aangewezen op openbaar of speciaal vervoer. De sluiting is een voorgenomen besluit van de Raad van Bestuur van GGNet en is het gevolg dat GGNet 7,2 miljoen moet bezuinigen op een totaal van 150 miljoen. Het is een volslagen schimmige besluitvorming. Een open communicatie en transparantie op bais waarvan dit onzinnige besluit is genomen, is heel ver te zoeken. Laat de patiënten en de mantelzorgers maar letterlijk in de kou staan. Dat Teeven bezorgd is, bewijst maar weer eens dat er in Den Haag maar ool door GGNet ketenzorg of integraal beleid ver te zoeken is