of 64231 LinkedIn

'Gemeenten werken te weinig samen met jeugdarts'

De uitkomst ‘schetst een beeld van de zorg voor jeugd waarbij de focus op preventie minimaal is’, aldus AJN. Volgens de artsen wordt er te snel wordt doorverwezen naar het wijkteam voor advies en ondersteuning. Ook komt het voor dat het wijkteam doorverwijst, terwijl de JGZ zorg kan bieden.
2 reacties

Gemeenten werken te weinig samen met jeugdartsen, waardoor potentiële probleemgevallen onder kinderen mogelijk te laat hulp krijgen. Daarvoor waarschuwt AJN Jeugdartsen Nederland, op basis van een enquête onder haar leden.

Focus op preventie minimaal
De uitkomst ‘schetst een beeld van de zorg voor jeugd waarbij de focus op preventie minimaal is’, aldus AJN. Volgens de artsen wordt er te snel wordt doorverwezen naar het wijkteam voor advies en ondersteuning. Ook komt het voor dat het wijkteam doorverwijst, terwijl de JGZ zorg kan bieden. ‘De focus op preventie dreigt daarmee verloren te gaan’, stelt de beroepsvereniging.

Jeugdartsen niet in wijkteams
Gemeenten zijn sinds begin vorig jaar verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Zij hebben deze jeugdhulp ondergebracht in wijkteams. Uit het onderzoek van AJN blijkt echter dat veel jeugdartsen helemaal niet betrokken zijn bij deze teams. AJN hield de enquête onder 193 leden uit 128 verschillende Nederlandse gemeenten. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Alfred op
Hear hear, meneer Williams. We kunnen het ook omdraaien: jeugdartsen werken te weinig samen met gemeenten.
Door W.F.Willems (pensioen) op
Hou toch eens op met die infame praatjes over gemeenten, die het allemaal binnen een jaar op mogen knappen. Met name in de kinderpsychiatrie had men ook weinig kaas gegeten van samenwerking, splendid isolation en moeilijkdoenerij.