Gemeenten vrezen komst Roemenen en Bulgaren

Steden als Den Haag en Rotterdam en de politieke partijen SP en PVV maken zich zorgen over de verwachte toestroom van Oost-Europese arbeidsmigranten. Ook minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vindt dat de grens voor deze mensen te vroeg opengaat. De ongerustheid komt overeen met het gevoel van de Nederlandse bevolking. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) Nederland blijkt behoorlijk negatief te denken over Oost-Europeanen die in ons land willen werken. Bijna twee derde van de Nederlanders ziet vooral nadelen aan hun komst, zo blijkt uit het vierde kwartaalbericht van het SCP.
Eveneens twee derde van de Nederlanders vindt dat er te veel Oost-Europeanen naar Nederland komen; 58 procent vindt dat de migranten misbruik maken van uitkeringen en 47 procent vindt dat ze banen afpakken van Nederlanders. Bijna de helft denkt dat ze overlast op straat veroorzaken en in de criminaliteit zitten. Vooral lageropgeleiden staan negatief tegenover de arbeidsmigranten uit oost-Europa.
Oneerlijke concurrentie
De Oost-Europeanen worden uitgebuit, vindt 60 procent, en daar moet de overheid tegen optreden. Dat is niet alleen omdat men uitbuiting afkeurenswaardig vindt, aldus de onderzoekers van het SCP. Uitbuiting in de vorm van onderbetaling en arbeidsmigranten te lange dagen laten maken, leidt tot oneerlijke concurrentie. Overheidsingrijpen zorgt dan voor een gelijk speelveld.
Roemenen en Bulgaren
De helft van de ondervraagden is het eens met de uitspraak dat migranten uit Oost-Europa harde werkers zijn. Dat geldt met name voor Polen; Bulgaren en Roemenen worden negatiever beoordeeld.
Per 1 januari 2014 kunnen Roemenen en Bulgaren in Nederland zonder werkvergunning aan de slag.
200 duizend Bulgaren hebben plannen
Dat er genoeg animo onder hen is om te komen blijkt uit cijfers van het Bulgaarse onderzoeksinstituut Alpha Research. Bijna 7 procent van de volwassen Bulgaren denkt erover na om vanaf 1 januari te gaan werken in een van de rijkere EU-landen. Ongeveer de helft, zo'n 200.000 mensen, zal ,,in de nabije toekomst'' ook echt de stap maken, wordt verwacht.
Ongunstige omstandigheden
De Bulgaren zullen vooral naar Duitsland en Groot-Brittannië reizen. Hun belangrijkste motieven zijn volgens de onderzoekers ,,ongunstige omstandigheden en een gebrek aan persoonlijke perspectieven in Bulgarije,'' aldus het instituut.
Geruststelling
De Bulgaarse regering heeft geprobeerd de West-Europese landen gerust te stellen. ,,We delen de vrees niet dat er zo'n enorme migratiegolf plaatsvindt, zoals wordt gevreesd in Groot-Brittannië'', aldus premier Plamen Oresjarski onlangs.
Reactie op dit bericht
Slaap gerust verder, Alfred, maar bespaar ons a.u.b. uw GroenLinkse leuterpraatjes !
Overigens zijn de Roemenen en Bulgaren als werknemers wel degelijk gewenst. Misschien niet door u, maar door het bedrijfsleven en Nederlanders die graag goedkoop willen inkopen. Want daar is het natuurlijk allemaal om begonnen. Alleen is het niet meer zo goedkoop als we deze arbeidsmigranten fatsoenlijk behandelen. Want dan worden ze opeens een stuk duurder. Ik vind dus dat we ons moeten richten op uitbuitende werkgevers en huisjesmelkers. Dat zijn de bronnen van de arbeidsmigratie en problemen in wijken, zoals overbewoning etc.
Verder: Toch altijd weer verwonderlijk dat mensen reageren met het verhaal dat je ongeveer je mond moet houden als je je standpunt hier inneemt. Ook wonderlijk dat je wordt gewezen op publicaties in een tabloid, Meestal niet de meest betrouwbare en inhoudelijke krant. Zou zo'n tabloid betrouwbaarder zijn dan VRT Nieuws? Ik denk van niet.
Maar we zijn al 6 januari en nog steeds is er geen tsunami. En die was ons echt door rechts Nederland beloofd op 1 januari. Er blijkt nog steeds nog geen rimpelringetje te zijn.
En nu die tsunami uitblijft zie je de standpunten alweer verschuiven. Nee, niet op 1 januari precies, maar hij komt ècht aan die vloedgolf, is nu wellicht de redenatie. Wellicht is de tsunami nu gepland op 1 april.
Gisteren op National Geographic gekeken naar Scam City over Amsterdam, een stad die sinds jaar en dag wordt bestuurd door de PvdA en thans ook mede door Groen Links. Ik raad beide statenleden aan naar de herhaling te kijken om de gevolgen van hun over- tolerante beleid onder ogen te zien.
Gelukkig zijn er anderen die iets verder kijken dan hun neus lang is. Neem bv. eens kennis van dit artikel in Daily Mail (met dank aan Levy).
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2531995/ …
Vliegtuigen uit Bulgarije en Roemenië normaal vol met zakenlieden, toeristen en mensen die al lang in het land wonen. Aan de grenzen is ook niets bijzonders waar te nemen.
Zou de ambassadrice van Roemenië toch gelijk hebben? Ze verteld 2 maanden geleden al dat het beeld dat in de Nederlandse politiek wordt geschetst zwaar overdreven is. Ze zei dat in Buitenhof.
Hoezo tsunami? Of was het aankondigen van die tsunami weer eens de zoveelste poging om de burgers bang te maken? Bang te maken om weer verder te kunnen gaan met de afbraak van privacy en het sociale stelsel? Ik denk het laatste. De angstaanjagerij is volgens mij bedoeld om af te leiden van andere zaken. Men let dan niet op andere, misschien veel ingrijpender, zaken.
Ook wel jammer dat op de site van Binnenlands Bestuur, waar je toch nog kwalitatief hoge en inhoudelijke reacties verwacht, men toch ook op de man gaat spelen, zonder verdere toelichting waarom het met je oneens is.
Maar ik denk dat we in een situatie zijn beland waarin politici niet meer de leiding nemen, maar luisteren naar de onderbuik van een minderheid van de samenleving. Dat is jammer en funest voor het land.
We weten allemaal best dat het dorp Nederland in Europa helemaal niets voorstelt en dat we in no time economisch ten onder gaan als we de grenzen sluiten.
Ziet u het voor zich? Enorm lange rijen vrachtwagens voor de grensovergangen? Je moet toch alles controleren. In iedere vrachtwagen kunnen dan immigranten zitten (vraag het de Engelsen maar) Ziet u het voor zich dat ze Antwerpen en Hamburg klaar staan om het containervervoer over te nemen, omdat ze geen zin hebben in al die paperassen en tijdverlies?
En verdragen zijn er om na te leven. Onze regeringen hebben er met volle overtuiging mee ingestemd. En een grote meerderheid in de 2e Kamer staat daar gelukkig nog steeds achter.
Kijk even naar hoe deze zelfde landen ermee omgaan, ben benieuwd of je dezelfde warme inspanningen en handreikingen krijgt. Ik kan je rustig melden; KEEP ON DREAMING!!!
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2531440/ …