Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten: vluchteling vindt moeilijk een baan

Dat is de uitkomst van een enquête onder Nederlandse gemeenten naar de problemen van vluchtelingen op de arbeidsmarkt, uitgevoerd door het Kennisplatform Integratie en Samenleving. Dat ondervroeg 197 gemeenten naar ervaringen en knelpunten bij het zoeken naar en vinden van werk voor vluchtelingen.

24 juni 2016

Slechts een op de tien vluchtelingen met een verblijfsstatus is kansrijk bij het zoeken naar een baan, schatten Nederlandse gemeenten. Ruim 30 procent is niet bemiddelbaar naar een baan. En een grote meerderheid van de vluchtelingen (60 procent) moet eerst aanvullende opleidingen en taallessen volgen alvorens gereed te zijn voor de arbeidsmarkt.

Specifiek beleid

Dat is de uitkomst van een enquête onder Nederlandse gemeenten naar de problemen van vluchtelingen op de arbeidsmarkt, uitgevoerd door het Kennisplatform Integratie en Samenleving. Dat ondervroeg 197 gemeenten naar ervaringen en knelpunten bij het zoeken naar en vinden van werk voor vluchtelingen. Volgens de Participatiewet zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van alle werkzoekenden, onder wie ook statushouders. Eén op de zes gemeenten (18 procent) voert een specifiek beleid voor vluchtelingen. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Het merendeel van de vluchtelingen is hoog opgeleid volgens o.a. COA en wethouder EZ Amsterdam. Wat is dan het probleem?
Martin / ZZP
Van de Somaliërs blijft 40 % werkloos. Dat betekent dat 60 % wél aan werk komt. En dat vind ik dan toch weer knap.
O. ten Hove
Het probleem schuilt in het feit dat wat men in Verweggistan hoger onderwijs noemt in Nederland hooguit MBO is. Daarnaast zal je wanneer je wilt functioneren de taal moeten spreken... De conclusies van het onderzoek weerspreekt de halelujah-verhalen van Hans de Boer en Asscher dat de vluchtelingen zo inzetbaar zouden zijn. En MArtin van den Heuvel in wezen onderstreept jouw opmerking die positief bedoeld is het negatieve rapport waarbij ik wil toevoegen dat van de Nederlandse beroepsbevolking er dan 95 procent werkt en van de 5 procent die werkloos is zouden de meesten kunnen werken wanneer de werkgevers niet zouden discrimineren wat betreft leeftijd. Ook ex-gedetineerden krijgen een trap na wanneer ze hun straf uit hebben gezeten ze op basis van een strafblad waardoor ze geen VOG kunnen krijgen...
Advertentie