of 64231 LinkedIn

Gemeenten vaker voor de rechter om Wmo

Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) in januari dit jaar worden gemeenten vaker voor de rechter gesleept vanwege een conflict. Dit meldt de nieuwssite Nu.nl op basis van cijfers van de Raad voor de Rechtspraak.

Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) in januari dit jaar worden gemeenten vaker voor de rechter gesleept vanwege een conflict. Dit meldt de nieuwssite Nu.nl op basis van cijfers van de Raad voor de Rechtspraak.

1688 rechtzaken

Tot 2015 stonden gemeenten en Wmo-gebruikers zo’n 1100 keer per jaar voor de rechter. Dat aantal liep in de eerste negen maanden van dit jaar op tot 1688. Op basis van de Wmo wordt vastgesteld op welke hulp ouderen, gehandicapten en mensen met psychische problemen aanspraak kunnen maken. De gemeenten financieren deze hulp.

Merendeel niet gehonoreerd
De meeste conflicten tussen gemeenten en Wmo-gebruikers gaan over het aantal uren voor hulp in de huishouding. Van de zaken die voor de rechter komen, wordt het merendeel niet gehonoreerd, zo bleek uit een onderzoek dat Binnenlands Bestuur in oktober naar buiten bracht. 41 procent werd door de rechter van tafel geveegd. Toch werd 37 procent van de zaken wel gedeeltelijk gehonoreerd. Dat leidde meestal tot meer uren hulp.

 

Teruggefloten
Gemeenten zijn ook regelmatig door de rechter op de vingers getikt omdat ze te weinig onderzoek doen naar de persoonlijke situatie van een Wmo-gebruiker. De rechter oordeelde dat er niet zomaar aan de huishoudelijke hulp gemorreld kan worden als er geen persoonlijk gesprek heeft plaatsgevonden tussen de ontvanger van de hulp en de gemeente. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door rijndert doting (redacteur) op
Bezuinigingen op de zorg zijn helemaal niet noodzakelijk wanneer zorginstellingen zich bezighouden met het verlenen van zorg i.p.v met onroerend goed transacties speculaties en vakantie reizen.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Bezuinigingen op de zorg waren noodzakelijk, maar met deze verdere drastische verjuridisering van onze maatschappij en de daaruit voortvloeiende kosten heeft natuurlijk weer geen enkele politicus rekening gehouden.
Door W.F.Willems (pensioen) op
Dat is altijd zo bij nieuwe wetgeving, soms lokken overheden bewust bezwaar en beroep uit, om jurisprudentie te kweken.