of 59179 LinkedIn

Gemeenten teleurgesteld na afketsen bed-bad-brood

Gemeenten vinden het jammer en onnodig dat het overleg over de bed-bad-broodregeling maandag is mislukt. Kabinet en gemeenten waren dicht bij een akkoord. Onder de regeling moeten asielzoekers vallen die moeilijk uitzetbaar zijn na afwijzing van hun aanvraag.

Gemeenten vinden het jammer en onnodig dat het overleg over de bed-bad-broodregeling maandag is mislukt. Kabinet en gemeenten waren dicht bij een akkoord. Onder de regeling moeten asielzoekers vallen die moeilijk uitzetbaar zijn na afwijzing van hun aanvraag.

Commissie van wijzen
De gemeente Utrecht zag nog mogelijkheden om tot goede afspraken te komen. 'Het is cruciaal dat Rijk en gemeenten op één lijn komen bij deze en andere belangrijke onderwerpen op het gebied van migratie en asiel', aldus wethouder Kees Diepeveen. 'Ik stel voor dat een commissie van wijzen gaat kijken naar de aanpak van het Rijk en van gemeenten. Het vraagstuk blijft bestaan. Daar kunnen we onze ogen niet voor sluiten.'

Papieren werkelijkheid 

'Zeer spijtig en onbegrijpelijk', noemt de Groningse wethouder Ton Schroor het afketsen van het overleg. 'Als gezamenlijke gemeenten dachten wij dat een akkoord binnen handbereik leek, maar de deur wordt nu hard dicht gegooid door de staatssecretaris. We kunnen niet uit de voeten met een papieren werkelijkheid, we hebben een oplossing nodig die in de praktijk werkt.'

Teleurstelling overheerst
De gemeente Den Haag zegt zich helemaal te kunnen vinden in de reactie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG): Teleurstelling overheerst, vooral omdat een akkoord dichtbij was.

Werkelijkheid onder ogen zien
VNG-woordvoerder Jos Wienen - voorzitter van de taskforce Asiel en Integratie - meent dat gemeenten worden geconfronteerd met het resultaat van falend uitzettingsbeleid. 'In onze gemeenten zwerven verwarde of getraumatiseerde uitgeprocedeerden op straat. Dit is een probleem voor de openbare orde en een humanitair probleem. Gemeenten willen in het belang van de veiligheid en de humaniteit de mogelijkheid hebben deze mensen als dak- en thuislozen in nachtopvang toe te laten. Het is een gemiste kans om samen als Rijk en gemeenten de terugkeer beter op te pakken en de werkelijkheid op straat onder ogen te zien', zo stelt hij in een reactie.

Zelf betalen
Gemeenten kunnen doorgaan met de huidige opvang, maar moeten - nu een akkoord ontbreekt - in overleg met hun gemeenteraad zelf voor de financiering zorgen. (ANP/Red.)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Relevante Parlementaire Dossiers