Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten stappen uit overleg inburgering

De onderhandelingen over de invoering van het nieuwe inburgeringsstelsel tussen gemeentekoepel VNG en minister Koolmees (Sociale Zaken) zijn afgebroken. De VNG vindt het onaanvaardbaar dat Koolmees weigert een onafhankelijk onderzoek uit te voeren naar de kosten bij gemeenten.

23 mei 2019

De onderhandelingen over de invoering van het nieuwe inburgeringsstelsel tussen de VNG en minister Koolmees (Sociale Zaken) zijn afgebroken. De minister weigert een onafhankelijk onderzoek uit te voeren naar de invoeringskosten, de uitvoeringskosten en de programmakosten bij gemeenten. Dit is voor de VNG onaanvaardbaar.

Onverantwoord

‘Dit is voor ons onbegrijpelijk en onverantwoord’, stelt de VNG. ‘Het is in ieders belang om ervoor te zorgen dat de ambitie van de plannen ook daadwerkelijk haalbaar en betaalbaar zijn.’ Zonder een gedegen onderzoek naar de kosten ervan wil de VNG geen verantwoordelijkheid dragen voor de uitvoering van de nieuwe Wet inburgering, zo heeft gemeentekoepel VNG aan de minister laten weten.

Financiële onderbouwing

De VNG had het onderzoek door een onafhankelijke partij willen laten uitvoeren, onder gezamenlijk opdrachtgeverschap. De minister ziet dat niet zitten. ‘Vertrouwen in de financiële onderbouwing is voorwaardelijk om het overleg te hervatten’, aldus de VNG. Gezien de tekorten op onder meer de jeugdzorg en de GGZ wil de VNG zonder een ‘gedegen financiële onderbouwing’ geen nieuwe taken op het bordje van gemeenten. De ramingen die het ministerie heeft gemaakt, hebben in de ogen van de VNG geen oog voor de uitvoering.

Regie

De gemeentekoepel is op zich groot voorstander van het beleggen van de regie voor inburgering bij gemeenten. Om de nieuwe taak goed te kunnen uitvoeren, is er ‘lokaal ruimte en financiële armslag nodig’, benadrukt de VNG. Zonder duidelijkheid daarover kunnen gemeenten de wet niet uitvoeren. Het is de bedoeling dat het nieuwe stelsel in 2021 wordt ingevoerd.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

WvD / SW
Misschien kunnen we een aantal andere wetten ook nog terug doen omdat die niet goed uit te voeren zijn in verband met gebrek aan middelen (Zorg- WMO, Jeugd). Niet dat het dan beter wordt, maar de financiële gaten vallen dan niet bij de gemeenten met alle consequenties van dien.
Mark
Het geeft aan hoe de rijkoverheid denkt en kijkt naar gemeente. Gewoon doen wat de rijkoverheid wil en zelf maar betalen. M.a.w. ze hebben lak aan gemeenten. Maar dan vertel ik niets nieuws.
H. Wiersma / gepens.
Hoelang moeten we het nog doen met deze niets, maar dan ook niets, presterende minister? De knuffelbeer van D'66. O.a. pensioenen, AOW, arbeidsmarktbeleid, inburgering zitten in zijn portefeuille?
Advertentie