of 59250 LinkedIn

Gemeenten schrappen schoolzwemmen

Door bezuinigingen dreigt in steeds meer gemeenten het doek te vallen voor het schoolzwemmen. De verantwoordelijkheid voor de zwemles komt zo op het bordje van de ouders te liggen.
4 reacties
Door bezuinigingen dreigt in steeds meer gemeenten het doek te vallen voor het schoolzwemmen. De verantwoordelijkheid voor de zwemles komt zo op het bordje van de ouders te liggen.

Subsidieregeling
Zo besloot de gemeenteraad van Zaanstad vanaf januari 2012 de subsidieregeling te schrappen waarvan 55 scholen gebruikmaken. Cijfers zijn lastig te krijgen, omdat gemeenten vaak allerlei varianten van zwemles wel vergoeden (bijvoorbeeld alleen het vervoer of alleen voor speciaal onderwijs). Toch spreekt onder meer het Mulier Instituut (sociaal-wetenschappelijk sportonderzoek) van een stijgend aantal gemeenten waar schoolzwemmen op de tocht komt te staan.

Allochtone kinderen

Nederland is een waterland, dus het is van groot belang dat alle kinderen goed leren zwemmen. Dat gebeurde jaren geleden bijna overal standaard via het schoolzwemmen, maar er is dus sprake van een kentering. Dat heeft gevolgen voor de zwemvaardigheid en het lijkt er volgens onderzoeker Ester Wisse van het Mulier Instituut op dat vooral allochtone kinderen, kinderen uit zeer sterk stedelijke gebieden en kinderen van ouders met een laag inkomen daarvan de dupe zijn. ,,Hun ouders weten niet altijd de weg te vinden naar de zwembaden, lopen tegen lange wachtlijsten aan of kunnen zwemles niet betalen. Deze kinderen zijn daarom afhankelijk van schoolzwemmen om hun diploma’s te halen.''

Vervoer

Heerhugowaard besloot deze week niet op het schoolzwemmen te bezuinigen, maar wel op het vervoer van en naar het zwembad. Den Bosch betaalt het helemaal niet meer. In Assen, Leeuwarden en Hoorn is het al een paar jaar geleden wegbezuinigd. Groningen besluit binnenkort: schrappen of doorgaan. Alkmaar gaat kritisch naar de subsidie kijken. Maar het kan ook anders. In bijvoorbeeld Amsterdam, Breda, Arnhem, Den Helder en Rotterdam staan geen kortingen op stapel. De hoofdstad streeft ernaar dat alle kinderen die van de basisschool afgaan, een zwemdiploma hebben. Vijf jaar geleden verlieten nog bijna 1400 kinderen zonder certificaat de school. In 2012 moet dAt zijn teruggedrongen tot 350.

Waterdicht

De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) pleit voor goedopgeleid zwembadpersoneel en een groot aanbod, zodat zo veel mogelijk kinderen kunnen leren zwemmen. De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) wil met haar project Waterdicht (een samenwerking tussen gemeente, aanbieder, onderwijs en ouders) bereiken dat alle kinderen in Nederland de basisschool verlaten met het volledige ABC-zwemdiploma.

Kerndoel
Ester Wisse van het Mulier Instituut: ,,Er zou veel bereikt kunnen worden als zwemvaardigheid als kerndoel wordt opgenomen in het bewegingsonderwijs op de basisschool, zodat leren zwemmen net zo vanzelfsprekend wordt als leren rennen, gooien en vangen. Dan maakt het niet uit wie het aanbiedt, maar het gebeurt wel.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Esmee (ouder) op
Waarom is leren zwemmen een eerste vereiste? In verband met de klimaatverandering? Een gemiddelde burger hoeft zijn hele leven niet te zwemmen. Wel te lezen, te schrijven en te rekenen.
Door fons (adv.) op
Leren zwemmen is zeker in dit land een eerste vereiste. Waarom wel gymnastiek, verkeersles en tekenen in het pakket.
Lekker wijzen naar degenen die verantwoordelijk zijn. Schaf dan ook de leerplicht af. De ouders zijn toch verantwoordelijk?? Lekkere dooddoener.
Door Cee op
En de betere inkomens lopen niet tegen lange wachtlijsten aan? Onzinargument. De weg naar het zwembad niet kunnen vinden? Nog zo'n onzinargument. Ah, het niet kunnen betalen van zo'n zwemles. Ja, daar heb je een argument!! 60 Eurootjes per zwemperiode van 7 weken is zeker niet mis. Maar dan zouden bepaalde inkomensgroepen de weg naar de gemeente moeten kunnen vinden voor een tegemoetkoming (als die er dan tenminste is voor de zwemlessen).
Moet wel zeggen dat het kinderen leren zwemmen echt een verantwoordelijkheid van de ouders zelf is. Zoals dat met opvoeden ook eigenlijk het geval zou moeten zijn.
Door huisman op
Schoolzwemmen is in veel gemeenten al jaren afgeschaft. Het onderwijs vraagt al tijd genoeg van de leerlingen. Dus dit is een verantwoording van de ouders. Niets nieuws onder de zon. Met een zwemdiploma kun je weinig in het voortgezet onderwijs. Staat wel goed op je cv