of 61869 LinkedIn

Gemeenten schrappen huisbezoeken en inloopspreekuren

In Venray worden de keukentafelgesprekken voor Wmo-aanvragen zo veel mogelijk telefonisch gevoerd. In diverse gemeenten zijn de inloopspreekuren in het sociaal domein vervallen.

De keukentafelgesprekken worden in Venray zo veel mogelijk telefonisch gevoerd. In diverse gemeenten zijn de inloopspreekuren in het sociaal domein vervallen. De Groningse burgemeester Koen Schuiling steekt via een brief inwoners een hart onder de riem. Hij heeft een speciale brief aan kinderen geschreven. Diamanten bruidsparen moeten het in ieder geval in Twenterand zonder een bezoekje van de burgemeester doen.

Hulverlening niet in gedrang

Omdat wordt opgeroepen bezoeken aan kwetsbare mensen zoveel mogelijk te beperken, heeft Venray besloten veel huisbezoeken niet te laten doorgaan, zo meldt ze op haar website. ‘De hulpverlening komt er niet mee in het gedrang’, stelt een woordvoerder van de gemeente desgevraagd. ‘We proberen de keukentafelgesprekken zo veel mogelijk telefonisch af te handelen, maar als het telefonisch niet mogelijk is, komen we op huisbezoek.’ Wmo-aanvragen worden dus gewoon afgehandeld. Of de huishuishoudelijke hulp nog wel langs kan komen, is aan de zorgverlener zelf. ‘Zij maken hun eigen afweging’, aldus de woordvoerder. De zorg staat wel in het lijstje van het rijk van cruciale beroepen. Venray had maandag nog geen enkel telefoontje binnengekregen van verontruste inwoners met vragen over de beschikbare hulpverlening. Ook Arnhem is overgegaan op telefonische keukentafelgesprekken. 

 

Inloopspreekuren geschrapt

Verschillende gemeenten hebben besloten de inloopspreekuren voor het sociaal domein te laten vervallen, zoals Culemborg en Overbetuwe. Met vragen over onder meer de Wmo, schuldhulpverlening, werk en inkomen en bijzondere bijstand kan met de gemeente worden gebeld. Inwoners die toch per se een afspraak willen, kan dat in beide gemeenten.

 

Hart onder de riem

De Groningse burgemeester Koen Schuiling steekt via een brief aan alle inwoners een hart onder de riem. Hij begrijpt dat maatregelen zoals het verzoek tot thuisblijven en het afgelasten van bijvoorbeeld sportwedstrijden vervelend zijn ‘maar het is niet anders. Gezondheid is ons grootste goed’. Hij adviseert inwoners: ‘Kalm blijven, de adviezen opvolgen van de officiële instanties (rijk en RIVM) en handelen vanuit vertrouwen. En het hoofd niet op hol laten brengen door geruchten. Vanuit het besef dat er meer in het leven is dan Corona. Zo slaan we ons er samen doorheen.’

 

Geen paniekerige berichtjes

Bijzondere aandacht heeft hij ook voor kinderen aan wie hij een speciale brief schreef. Daarin schrijft hij onder meer de zorgen van de kinderen te begrijpen, maar probeert ze gerust te stellen. ‘Weet dat er veel mensen keihard werken om zo snel mogelijk alles weer normaal te laten zijn. En dat gaat ons zeker lukken, want in de geschiedenis hebben we wel vaker moeilijke dingen moeten overwinnen.’ Hij roept de kinderen ook op zich niet gek te laten maken met ‘paniekerige berichtjes. Het helpt niet en ze kloppen vaak ook helemaal niet. Als er belangrijke informatie is, hoor je dat van de minister of natuurlijk van mij, de burgemeester. Je ouders of je meester of juf vertellen je erover.’

 

Bezoek burgemeester

De traditionele bezoekjes van burgemeesters aan onder meer diamanten bruidsparen, waarbij ook de pers vaak wordt uitgenodigd, gaat in ieder geval in Twenterand niet door. Dinsdag stond er een bezoekje gepland, maar maandag is in overleg met het echtpaar besloten het bezoek, vanwege het coronavirus, te annuleren. In andere gemeenten is de uitreiking van koninklijke onderscheidingen geschrapt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.