Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten presenteren alternatief huishoudtoets

Volgens de gemeenten stimuleert de huishoudtoets jongeren niet om te gaan werken, omdat de ouders van de werkende jongere dan hun uitkering verliezen.

07 december 2011

De vier grote gemeenten, de G4, hebben een alternatief plan bedacht dat de zogeheten ‘huishoudtoets’ in de nieuwe Wet werk en bijstand moet vervangen. Het plan, dat gesteund wordt door de VNG en de G32, is naar de Eerste Kamer gestuurd. De gemeenten willen zo druk uitoefenen op de Senatoren om het huidige wetsvoorstel niet aan te nemen.

50 miljoen bezuinigen

In de nieuwe Wwb moet een huishoudtoets komen, vinden de bewindslieden Kamp en De Krom (beide VVD) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De toets houdt in dat kinderen geen bijstandsuitkering krijgen als de ouders in de bijstand zitten. Als diezelfde kinderen gaan werken, verliezen de ouders hun bijstandsuitkering, of worden ze gekort. Staatssecretaris De Krom denkt op deze manier zo’n 50 miljoen euro op de uitkeringen te kunnen  bezuinigen.

Zak- en kleedgeld

In het plan dat nu bij de Eerste Kamer ligt, wordt ook ongeveer 50 miljoen bezuinigd. Maar op een andere manier. De bijstandsnorm voor inwonende kinderen wordt op het niveau gebracht van de uitgaven die voor hen noodzakelijk zijn. ‘Ze krijgen in het plan een toelage. Een soort ‘zak- en kleedgeld’, legt een woordvoerder van de VNG uit. ‘Die is ongeveer 340 euro per maand. Daarvan kunnen ze ziektekosten betalen, maar ook kleding kopen of uitgaan.’

Bijzondere bijstand

Doordat de kinderen toch een uitkering krijgen, is de uitvoering van dit plan duurder dan die van het wetsvoorstel dat nu bij de Eerste Kamer ligt. ‘Maar de verwachting is dat bij het plan van De Krom veel mensen een beroep zullen doen op de bijzondere bijstand’, aldus de woordvoerder. ‘Door de kinderen een toelage te geven, zullen er minder mensen in de financiële problemen komen en zullen er dus minder mensen bijzondere bijstand nodig hebben.’

Verhuizen

Volgens de gemeenten stimuleert de huishoudtoets jongeren niet om te gaan werken, omdat de ouders van de werkende jongere dan hun uitkering verliezen. De verwachting is dat veel jongeren zullen gaan verhuizen om op die manier de uitkering niet te verliezen. ‘De Raad van State verwacht dat de huishoudtoets tot veel verhuisbewegingen zal leiden om de inkomensachteruitgang te omzeilen’, aldus de woordvoerder. ‘De Raad twijfelt daarom ook of de bezuinigingen van 50 miljoen wel reëel zijn.’ Ook is het plan van De Krom lastig te handhaven en kost controle extra geld, redeneert de VNG.

1 juli 2012

Staatssecretaris De Krom wil dat de nieuwe bijstandswet op 1 januari 2012 ingaat. De VNG heeft er al op gewezen dat dit organisatorisch en technisch een groot probleem gaat worden. Grootste struikelblok is de huishoudtoets. Het alternatieve plan van de G4 zou op 1 juli 2012 ingevoerd kunnen worden. Liever nog willen de gemeenten alle wijzigingen in de Wwb en de nieuwe Wet werken naar vermogen gelijktijdig invoeren op 1 januari 2013. Op 19 december spreekt de Eerste Kamer over de bijstandswet.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan / adviseur
Heel interessant allemaal, maar je kunt natuurlijk ook gewoon gaan werken voor je geld. Vroeger was dat heel normaal.
margaretha / moeder/begeleidster
al die bezuinigen zijn te erg...degene die het voorstelt zal niet van een minimum inkomen leven

laat men leiver bezuinigen op ontwikkelingshulp of zo...Denk dan eerst aan de eigen inwoners van nederland

je probeert jongeren verantwoording bij te brengen en zo en te activeren op een bijbaantje zodat ze hun eigen geld kunnen verdienen en sparen uiteindelijk

op deze manier komenen de jongeren uit zo n bystand gezin ook niet vooruit in het leven,en hele gezinnen vallen uiteen

een grrot antal wordt zg dakloos en raad eens...daar is wel opvang voor en begeleiding[en wat dat dan kost he daar denkt men niet over na] krijgen een woning [echtwaar] dit kost ook geld...en ook weer een uitkering en natuurlijk meewerken en zielig blijven doen anders helpen ze je niet

zo zit nu het systeem in elkaar

uiteindelijk kost dit veel meer
wietse / bel.ambt
Die 50 miljoen kunnen ze beter van de bovenlaag afhalen. Ga eens graaien bij de graaiers, bv afschaf rente hypotheken boven de 4 ton. Percentage IB verhogen voor hogere inkomens.
Monique
Stapeling van uitkeringen moet voorkomen worden. Indien een echtpaar 2 kinderen heeft en ze hebben allemaal een uitkering, komen ze op een behoorlijk hoog netto gezinsinkomen. Bovendien hebben ze dan allemaal individueel recht op bijzondere bijstand. Ik vind dit juist geen stimulans om te gaan werken.
Cees / medewerker kwaliteitsondersteuning
340,00 euro zakgeld? Zoveel verdien je nog niet eens met een krantenwijk
Andre Dech
In sommige gevallen zoals bv als ouder(s) en kind(eren) een uitkering hebben, kan er gekeken worden of er gekort KAN worden.

Maar als de ouders een bijstandsuitkering hebben en zoals in ons geval een kind werkt.

Om dan te zeggen dat het kind maar voor het gezin moet gaan zorgen is natuurlijk achterlijk. Zijn loon wordt al gerekend bij de belasting voor de Huurtoeslag. Wij worden al 10% gekort op onze uitkering..

Maar als ze dus gaan eisen dat wij als gezin van zijn loon moeten gaan leven, waarom zal hij dan nog gaan werken?

Hij heeft als hij voor ons moet gaan zorgen nooit geen mogelijkheid meer om een start te kunnen maken om op zich zelf te gaan wonen..

Wij mijn vrouw en ik zitten voor de rest van ons leven aan de bijstand vast ivm ziekte(s) en lichaamelijke problemen..

En als deze wet door gaat woont hij de rest van zijn/ons leven (gezellig) thuis bij ons.

Wat schieten wij er dan nog mee op en wat is het voordeel voor het rijk..

Of we schoppen hem op straat en dan mag de woningbouw voor onderdak gaan zorgen en wij hebben gewoon nog onze uitkering

Het geld van het rijk naar de andere europeese landen en het geld van onze kinderen misbruiken....



Wat een mooie oplossing !!!!!!



Advertentie