Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten negeren verkoopverbod drugs aan buitenlanders

De meeste gemeenten controleren wietverkoop aan buitenlanders niet. Ze ervaren geen overlast, zoals de grensgemeenten.

19 februari 2014

In 85 procent van de coffeeshops kunnen buitenlanders nog steeds wiet kopen, ondanks het verbod hierop. Gemeenten controleren de verkoop nauwelijks op het ingezetenencriterium, omdat ze geen overlast ervaren.

Andere problematiek
Dit blijkt uit een onderzoek van Nicole Maaslté van de Universiteit van Tilburg. De reden dat gemeenten geen overlast ervaren is dat er in de meeste coffeeshops nauwelijks buitenlanders komen. Landelijke regelgeving botst daardoor met lokaal maatwerk. De regels zijn afgestemd op coffeeshops in het grensgebied, die met een heel andere problematiek kampen dat coffeeshops in andere delen van het land.

Veroordeling
De ongelijke behandeling die daardoor ontstaat blijkt onder meer uit de veroordeling in hoger beroep van drie Maastrichtse coffeeshopeigenaren woensdag 19 februari door het gerechtshof in Den Bosch. De coffeeshophouders kregen 2500 euro boete opgelegd plus een voorwaardelijke taakstraf. Portiers en verkopers kregen een voorwaardelijke boete.

Ongelijkheid gerechtvaardigd
De Maastrichtse coffeeshops lokten de strafzaak vorig jaar uit door met opzet te verkopen aan buitenlanders. Ze wilden een oordeel van de strafrechter over het verbod op verkoop aan drugstoeristen, zoals het verscherpte gedoogbeleid voorschrijft. Het hof in Den Bosch zegt dat de bestrijding van overlast en drugstoerisme een goede reden is om de verkoop aan buitenlanders te verbieden. ‘Ongelijke behandeling is gerechtvaardigd’, aldus de uitspraak. Vervolging van de uitbaters en hun personeel is niet willekeurig, zelfs niet als andere coffeeshopgemeenten niet controleren op verkoop aan drugstoeristen, zegt de rechter.

Te gek voor woorden
Voorzitter Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops in Maastricht (VOCM) noemde de uitspraak woensdag te gek voor woorden. De situatie in Maastricht loopt volgens hem steeds verder uit de hand vanwege de straathandel. Hij voorspelt dat het alleen nog maar erger wordt als het werkzame THC-gehalte in hasj en wiet van de coffeeshop moet worden beperkt tot 15 procent, zoals het plan is.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos Praat / Beleidsmedewerker
Hoe lang gaat deze zinloze diskussie nog door? Regel die boel toch eens fatsoenlijk. We worden als land met een ooit liberaal drugsbeleid (dat zijn voordelen ruimschoots heeft bewezen) zo langzamerhand het lachertje van landen en staten die de feiten onder ogen hebben gezien (lees de Volkskrant van deze week) en teelt, verkoop en gebruik gewoon goed hebben geregeld. Scheelt een heleboel tijd, energie, geld en nodeloze politieinzet.
Pipadekloon / Voorlichter
Gemeenten luisteren niet eens meer naar Den Haag. Logisch als je ziet wat daar voor gekkigheid vandaan komt.
Niels / Ambtenaar
Begrijp ik het dus goed dat buitenlandse EU - burgers, die drugs verkopen, onherroepelijk voor overlast bezorgen. Kunnen zij dan minder goed tegen drugs? Welk GEN hebben wij nederlanders dat ons dan immuun maakt voor de nare neveneffecten van drugsgebruik?
Advertentie