Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten mogen op zondag grens sluiten voor Tour

Christelijke gemeenten in Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden kunnen op grond van de Zondagswet voorkomen dat op zondag 4 juli volgend jaar een etappe van de Tour de France door hun plaats gaat.

13 januari 2009

Zondagswet
Dat blijkt dinsdag uit antwoorden die Tweede Kamerlid Bas van der Vlies van de SGP van staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid en Sport) heeft gekregen. De SGP wil niet dat gemeenten gedwongen kunnen worden om op zondag mee te werken aan het wielerevenement dat in 2010 in Nederland begint. Volgens Bussemaker kunnen gemeenten op grond van de Zondagswet verbieden op de christelijke rustdag 'openbare vermakelijkheden te houden. Ook is er volgens haar nog overleg over de route van de etappe op 4 juli 2010 tussen Rotterdam en Antwerpen met lokale overheden.

Geen verbod
Gemeenten in Zeeland zullen echter niet dwarsliggen. De SGP/Christenunie in Goes zal wel vragen dat in elk geval 's ochtends de kerkdiensten niet worden gestoord en dat ambtenaren niet worden verplicht te werken. 'Voor een verbod krijgen we geen politieke meerderheid, daar zullen we niet om vragen', zei Herman Bouma van die partij dinsdag. In Reimerswaal, eveneens op Zuid-Beveland, is alleen de SGP voor een verbod. Andere christelijke partijen zijn daartegen, zodat een eventuele doortocht van Toerrenners ook daar geen gevaar loopt.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie