Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten mogen geen extra bijdrage Wmo vragen

Gemeenten mogen niet bovenop de wettelijke eigen bijdagen een besparingsbijdrage vragen bij het vertrekken van hulpmiddelen op grond van de Wmo.

20 december 2011

Gemeenten mogen geen extra 'besparingsbijdrage' vragen bij het verstrekken van hulpmiddelen vanuit de Wmo. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald.

Geen ruimte
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) biedt geen ruimte om van gehandicapten een 'besparingsbijdrage' vragen, bijvoorbeeld bij het verstrekken van een hulpmiddel als een scootmobiel. Met die uitspraak bevestigt de raad het oordeel van de rechtbank. Die stelde eerder dat gemeenten wel tot op zekere hoogte de vrijheid moeten hebben om de hoogte van de in de wet geregelde eigen bijdrage te bepalen bij het verstrekken van hulpmiddelen. Maar gemeenten mogen geen extra bijdrage in rekening brengen en op die manier een eigen inkomensbeleid voeren.   Fiets

In de uitspraak ging het om een scootmobiel die in bruikleen was gegeven en waarvoor de gemeente een zelfgeregelde (besparings)bijdrage vroeg. De gemeente deed dat omdat de scootmobiel in dit geval een fiets verving. De gemeente was van oordeel dat de cliënt geld bespaarde doordat deze de scootmobiel in plaats van een fiets kon gebruiken. Dat bedrag, zo dacht de gemeente, kon rekening worden gebracht als 'besparingsbijdrage'. De Centrale Raad stelt echter dat de wet daartoe geen ruimte biedt.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Y.Glashouwer
Vanmiddag op een middag ANGO,hoorde ik van iemand met scootmobiel en een veel hoger inkomen,dat hij aan eigen bijdrage het maxium bedrag betaald!

Hij betaald per 4 weken 16,00 euro,terwijl ik in de 4 weken 41,06 euro betaal!!
Joze
Als je een eigen huis met een nog hoge Hypotheek hebt.

En je hebt aanbouw nodig omdat je partner niet meer boven kan komen. Wat mag de gemeente dan van eigen bijdrage vragen??? Eigen bijdrage zal naar vermogen gaan. Wat wordt er verstaan onder eigen vermogen?

Als je het huis vrij hebt en meer dan € 30.000,- of anders?

Of waar kan ik meer informatie vinden.

Want de WMO baart mij Wet Maatschappelijke Onrust met zich mee...
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
...en natuurlijk evenmin een creatief verborgen verhoging van de eigen bijdrage....!
Advertentie