Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten mogen boete voor 'foutje' kwijtschelden

Het is voor gemeenten straks mogelijk boetes kwijt te schelden die bijstandsontvangers krijgen als zij verkeerde gegevens hebben ingevuld. De Tweede Kamer heeft een voorstel van het CDA en de ChristenUnie aangenomen dat ervoor zorgt dat iemand in de bijstand met fout ingevoerde formulieren gewoon wordt geholpen met de boete mits er geen sprake is van doelbewuste fraude.

08 september 2020
privacy-formulier-zorg.jpg

Gemeenten krijgen de mogelijkheid om boetes kwijt te schelden die bijstandsontvangers krijgen als zij verkeerde gegevens hebben ingevuld. De Tweede Kamer heeft een voorstel van het CDA en de ChristenUnie aangenomen dat ervoor zorgt dat iemand in de bijstand met fout ingevoerde formulieren gewoon wordt geholpen met de boete mits er geen sprake is van doelbewuste fraude.

Gemeente kan nu niet snel helpen

Sommige mensen worden als fraudeur aangemerkt omdat er op hun formulieren iets verkeerd is ingevuld of een verandering - zoals een baan of een nieuw adres - te laat is doorgegeven. Het ergert de partijen dat gemeenten zo'n persoon niet snel kunnen helpen door bijvoorbeeld de vordering kwijt te schelden om zo de bijstandsontvanger te helpen met zijn of haar schulden. 'De gemeente kan nu bij schuldhulpverlening geen verschil maken tussen mensen die bewust frauderen en mensen die ergens per ongeluk een punt of komma verkeerd hebben gezet', legt CDA-Kamerlid René Peters uit.


Niet langer naar rechter

Dat kan momenteel alleen als de afdeling van de gemeente die over schuldhulp gaat, naar de rechter stapt om de afdeling van dezelfde gemeente die over fraudeaanpak gaat te dwingen akkoord te gaan met een regeling. Van dat kostbare en bureaucratische proces willen de partijen af. Mensen in de schulden komen zo alleen maar verder in de problemen, stelt Peters. 'Daarom ben ik blij dat het voorstel is aangenomen om de wet op dit punt aan te passen en de regels eerlijker te maken.' (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hoekstra / Ambtenaar
Niet 'sommige' mensen werden als fraudeur aangemerkt maar 'alle' mensen die een formulier fout invulden. Opzet of geen opzet, een fout met of zonder gevolgen voor de uitkering: fout is fout en dat alleen is voldoende voor een boete die gemeenten verplicht waren (zijn) op te leggen. Met dank aan VVD en CDA voor dit harteloze en blinde strafsysteem in bijstand.
Advertentie