of 65378 LinkedIn

Gemeenten moeten snel beleid huishoudelijke hulp aanpassen

Cliënten- en belangenorganisaties als Ieder(in), ANBO en de Unie Kbo reageren verheugd op de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep dat huishoudelijke hulp een taak van gemeenten is. De VNG gaat de uitspraak bestuderen.

Gemeenten die de afgelopen tijd zijn gestopt met huishoudelijke hulp of fiks in het aantal uren hebben gesneden, moeten ‘als de bliksem hun beleid aanpassen’. Dat stelt de cliëntenorganisatie Ieder(in) in reactie op de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) dat huishoudelijke hulp een taak van gemeenten is.

Duidelijkheid

‘We gaan de staatssecretaris vragen om erop toe te zien dat gemeenten dit met spoed gaan doen’, stelt Ieder(in)-directeur Illya Soffer in een schriftelijke reactie. Net zoals belangenorganisaties als ANBO en de Unie Kbo stelt Ieder(in) blij te zijn dat er nu eindelijk duidelijkheid is. ‘Gemeenten moeten passende hulp in het huishouden bieden als mensen het zelf niet kunnen regelen of betalen’, aldus Soffer.


Wegduiken

‘Gemeenten kunnen niet langer wegduiken’, stelt ook Liane den Haan, directeur-bestuur van de ANBO. ‘Omdat huishoudelijke hulp niet letterlijk bij naam werd genoemd als onderdeel van de Wmo, beweerden sommige gemeenten dat ze hier niet voor verantwoordelijk waren. Daar komen ze gelukkig niet meer mee weg.’ ‘Dit is goed nieuws voor veel ouderen die hierdoor langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen', laat Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO, in een reactie weten.


Bezwaarschriften

De drie betreuren het dat hiervoor wel veel kwetsbare mensen naar de rechter moesten stappen en bezwaarschriften moesten indienen. ‘We vinden het een schande voor de getroffen senioren dat er een rechter aan te pas heeft moeten komen. Dit had de politiek moeten voorkomen’, vindt Den Haan.

 

Gevolgen gemeentelijk beleid

Gemeentekoepel VNG komt pas later met een reactie. Zij gaat eerst de uitspraken bestuderen en de eventuele gevolgen voor het beleid van gemeenten in kaart brengen. Daarover zal ze de gemeenten, in een ledenbrief, zo snel mogelijk informeren.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P. Pluim op
De gemeenten zullen wel weer trucjes verzinnen om de hulpbehoevenden dwars te zitten! Bah! Laf gedrag.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
De enige duidelijkheid is dat hbhh formeel onder de WMO2015 valt voor zover gemeenten dachten door uitsluiting te kunnen blijven bezuinigen. Elders lees ik:. kassa.vara.nl/nieuws/gemeente-mag-niet-k...den?utm_medium=email Gemeente mag niet korten op hulp huishouden.(de kop van het artikel) maar dan. Gemeenten mogen inwoners "niet zomaar" korten ( dat klinkt al anders) op huishoudelijke hulp "zonder duidelijke onderbouwing". In feite blijft alles bij het oude want men kan/moet nu formeel toekennen en de eigen bijdragen zo hoog maken dat de burger er toch van af ziet. Dat is immers de bedoeling want de gemeenten komen ondanks 350 mio extra inkomsten via eigen bijdragen nog steeds geld tekort. Althans dat wordt in BB gemeld.www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws...ck-bo … Het SCP is daar helder over. De burger is blij gemaakt met een dode mus.

Relevante Parlementaire Dossiers