Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten moeten mantelzorgers 'blijk van waardering' geven

Staatssecretaris Martin van Rijn vindt dat gemeenten meer werk moeten maken van de ondersteuning van mantelzorgers.

20 juli 2013

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) zal mantelzorgers tot niets verplichten en nooit laten opdraaien voor 'lijfsgebonden' zorg, zoals bijvoorbeeld het wassen van iemand. Dat is echt iets voor mensen die deze activiteiten kunnen uitvoeren volgens professionele standaarden. Intussen wil hij wel een betere ondersteuning van mantelzorgers om hun taken te verlichten.

Beter luisteren
Dat schrijft hij zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij roept gemeenten en zorgverleners op beter te luisteren naar de behoeften en vragen van mantelzorgers en vrijwilligers. De gemeenten moeten mantelzorgers ook verplicht ,,een blijk van waardering'' geven.

Rugdekking
,,Mantelzorgers doen belangrijk en bewonderenswaardig werk en verdienen daarbij rugdekking. Daarom maak ik werk van een betere ondersteuning van mantelzorgers'', voegde Van Rijn zaterdag toe. Hij gaat onder meer regelen dat mantelzorgers meepraten als de gemeente de 'zorgvraag' voor iemand opstelt. In zorginstellingen moeten mantelzorgers betrokken worden bij het opstellen van het zorgplan. ,,Zo blijft de kennis en kunde van de mantelzorger behouden wanneer professionele zorg om de hoek komt kijken'', legt het ministerie uit.

Opleiding
In de opleiding van beroepszorgers moet ook oog zijn voor de mantelzorger. Volgens Van Rijn zijn mantelzorgers en professionals 'partners': ,,Ze vullen elkaar aan.'' De staatssecretaris spreekt van gelijkwaardigheid tussen cliënt, mantelzorger, vrijwilligers en formele zorg. ,,Mantelzorgers weten namelijk vaak beter dan de zorgverlener hoe hun naaste het beste geholpen kan worden. Ik wil daarom de informele en formele zorg en ondersteuning beter verbinden.''

Combineren arbeid en zorg
Voorkomen moet worden dat mantelzorgers en vrijwilligers overvraagd en overbelast raken. Een deel van de werkende mantelzorgers komt ook in de knel door het combineren van werk en mantelzorg, weet Van Rijn. ,,Dit maakt het verbeteren van de mogelijkheden om arbeid en zorg te combineren noodzakelijk. De rol van de overheid is erin gelegen om hierin zo min mogelijk belemmeringen op te werpen en om de keuzemogelijkheden van mensen zo veel mogelijk te vergroten.''

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter de Pagter / Afdelingsbestuurder Abvakabo
Wat ik in de discussie mis, is de rol van de werkgevers. Een aantal werkgevers wenst geen rekening houden met de verlangens/behoeften van mantelzorgers. Vaak levert de relatie mantelzorg-werk extra stress voor de mantelzorger en dat is nooit in het belang van de zorgbehoevende.
loe / zelfstandige
In een beschaafd land is de zorg geregeld en ben je niet afhankelijk van je dochter die bijvoorbeeld in Frankrijk woont, of van kinderen die je niet hebt.

Liefdevolle zorg kun je niet afdwingen daar kies je voor!
a. middelveld / senior adviseur
Een verplicht blijkt van waardering. Hou zou dat er uit zien? "U wordt bedankt!"
Janet / beleidsadviseur
Het beste blijk van waardering is dat er gewoon zorg verleend wordt en dat er geen druk op mantelzorgers komt. Ik wil mijn buren niet verzorgen maar wel af en toe boodschappen voor ze doen en ik wil niet gedwongen worden om dingen te doen die ik niet wil. Dat doe ik wel in mijn werk maar dat wil ik niet in mijn vrije tijd. Net zo goed als ik geen mensen in mijn huis wil om iets te doen die dat eigenlijk niet willen.
Pipadekloon / Voorlichter
Ben ik als werkloze stratenmaker te lang bezig met het aanschroeven van het houten been van mijn buurvrouw omdat ik geen daarmee geen ervaring heb denken ze bij de gemeente dat ik met haar samenwoon. Dat mantelzorg compliment met beroepscommissies en al die flauwekul. Je kan niet iets doen want je moet op je hoede zijn.
huzaar
M.van Rijn is bekend met het werk van Ambtenaren,deze mensen zijn 40 uur op hun werk ,echter ze werken er hooguit 15.

Als mij dit bekend is moet v Rijn dit zeker bekend zijn,laat dus deze mensen hun werk volmaken in de zorg van hun en onze mede burgers.Hun nieuwe naam .MANTELNAREN deze groep krijgt respect
mart / beleidsmedewerker
# Jan,

Over vooroordelen gesproken.....

daarom wil Jan en alleman ambtenaar worden.

Jildau / Ervaringsdeskundige zorg & welzijn
De verplichting dat Mantelzorg gegeven moet worden, door partner, kinderen of buren kun je niet verplichten. Er zijn niet voor niets opleidingen voor zorg,welzijn. Hoe kunnen ambtenaren de werkgever van een mantelzorger verplichten respijturen te verstrekken? Degene die mantelzorger is al blij dat er een baan is voor inkomen en afleiding. De verzorgers,verpleegkundigen etc. krijgen geen vaste contracten meer en zitten voor een gedeelte in de ww.....Stik onze goede zorg en welzijn niet..laat deze mensen niet nodeloos ww ontvangen! Bovendien is een geschoolde verpleeg kostenbesparend doordat vroegtijdige signalen omgezet kunnen ter voorkoming van erger meer zorg en welzijn hulpvraag!
A. Wassenburg
Ik ben erg benieuwd wat dat blijk van waardering gaat worden als de zorgvrager een alleenstaande AOW-er betreft (mijns inziens overigens de prootste potentiële groep van zorgvragers). Dat zal dan wel zijn: mantelzorger, bedankt dat we nu weten dat er weer een AOW-er is die we de uitkering kunnen afnemen en kunnen beboeten wegens.... samenwonen. U denkt dat dat nergens op slaat? Nou dan moet u maar eens op onderzoek uitgaan zoals ik dat deed, en u zult tot de conclusie komen dan geen wet of AMVB of anderszins uitsluitsel geeft waar voor deze groep AOW-ers de grens ligt tussen contacten en zorg enerzijds en samenwonen anderzijds. En dat ook elke UWV er verschillend mee omgaat.
Advertentie